• Business

    Και… ξαφνικά ο Τσίπρας «ερωτεύτηκε» τους Έλληνες τραπεζίτες

    Καραμούζης

    Νίκος Καραμούζης, πρόεδρος της Eurobank


    Το Μαξίμου πήρε αυτό που ήθελε από τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους Έλληνες τραπεζίτες, έμπορους και επιχειρηματίες εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης την ίδια ώρα που η Πειραιώς αμφισβητεί την κυβερνητική αισιοδοξία για τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

    Ο Αλέξης Τσίπρας εξασφάλισε μία θετική ανακοίνωση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (πρόεδρος ο Νίκος Καραμούζης) για την κατάσταση στην οικονομίας, «η οικονομία ανακάμπτει μετά από πολυετή περίοδο ύφεσης, οι προσδοκίες βελτιώνονται, οι αβεβαιότητες περιορίζονται».

    Και συγχρόνως μία δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργου Καββαθά πως η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα παρόλο που η συνομοσπονδία έθεσε στο Μαξίμου τα μεγάλα και φλέγοντα για εκείνην θέματα, όπως η υπερφορολόγηση, το ασφαλιστικό και η αναγκαιότητα δημιουργίας αναπτυξιακής τράπεζας.

    Σε συνδυασμό με το δημοσίευμα των Financial Times που αναφέρει στην ηλεκτρονική του έκδοση ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας συνεχίζεται η κυβέρνηση είχε κάθε λόγο να εμφανίζεται ικανοποιημένη από τις εξελίξεις περί την οικονομία. Πολλώ μάλλον που η ανάγνωση που έκανε η ίδια για τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ήταν θετική σε αντίθεση με την διάσταση που έδωσαν στα στοιχεία τριμήνου τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Είναι ενδεικτικό πως ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος στο γραφείο του το Προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών έκανε λόγο για «ενθαρρυντικά» στοιχεία που δείχνουν ότι «εάν συνεχίσουμε σε αυτούς τους θετικούς ρυθμούς που είχαμε στα δύο πρώτα τρίμηνα και ιδιαίτερα το τρίτο, μπορούμε να φτάσουμε το 2017 σε μεγέθη ανάπτυξης κοντά στο 2%, που έχει να δει η ελληνική οικονομία πάνω από μία δεκαετία.

    Στην συνάντηση με τους τραπεζίτες ο πρωθυπουργός υπενθύμισε πως τον Ιούλιο υπήρξε μία σημαντική αύξηση των καταθέσεων κατά ένα δις ευρώ και σχολίασε πως ο ρυθμός αυτός πρέπει να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, ώστε να κλείσει οριστικά ο κύκλος της κρίσης.

    Στους δε εμποροβιοτέχνες ανέφερε ότι το ζητούμενο είναι να συγκλίνουν οι πολύ θετικοί δείκτες και σε σχέση με τους αναπτυξιακούς ρυθμούς με την πραγματική κατάσταση όπως την βιώνουν κυρίως οι μικρομεσαίοι και ο κόσμος της αγοράς.

    Στην συνάντηση με το προεδρείο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρέπει να ξεκινήσει μεγάλη συζήτηση για το νέο παραγωγικό μοντέλο και το νέο μοντέλο ανάπτυξης ώστε να χτιστεί εκ νέου η μιρκομεσαία παραγωγικότητα σε πιο υγιή βάση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι τραπεζίτες «χτυπούν το καμπανάκι» σε Τσίπρα για την γ’ αξιολόγηση

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΕΛΣΤΑΤ: Αναιμική ανάπτυξη του ΑΕΠ και πτώση επενδύσεων στο α΄εξάμηνο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Alpha Bank: Εμφανής η βελτίωση οικονομικών προσδοκιών- Πρέπει να «τρέξει»η 3η αξιολόγηση



    ΣΧΟΛΙΑ