• Πολιτική

    Κατάρ: Τον διάλογο προβάλλουν ως λύση Πούτιν και Ερντογάν – Ρώσοι χάκερ πίσω από την κρίση;

    • NewsRoom
    Κατάρ

    Η πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα


    Όλο και περισσότερη έκταση παίρνει το θέμα με την κρίση του Κατάρ, καθώς πλέον στο “παιχνίδι” μπαίνουν Ερντογάν και Πούτιν, οι οποίοι συμφωνούν πως το πρόβλημα πρέπει να λυθεί διπλωματικά, με τον διάλογο. Την ίδια στιγμή, το αμερικανικό FBI, θεωρεί πως πίσω από όλη την ιστορία, κρύβονται Ρώσοι χακερ.

    Όμως, ο βασικότερος λόγος, θεωρείται η αλλαγή πολιτικής Ομπάμα από τον Τραμπ, σε σχέση με το Ιράν. Εδώ και πολλά χρόνια, η αμερικανική πολιτική καθορίζει την σχέση Σουνιτών – Σιιτών, οπότε κάθε κίνηση των Αμερικανών, επηρεάζει τους πάντες.

    Η σύνδεση των γεγονότων με τις ΗΠΑ

    Πώς έπαιξαν όμως τον ρόλο τους αυτή τη φορά οι ΗΠΑ; Αρχικά, με την συμφωνία με την Σαουδική Αραβία, για οπλικά συστήματα, ύψους 350 δις δολαρίων. Αυτός ήταν και ο λόγος που επισκέφτηκε την χώρα ο Ντόναλντ Τραμπ.

    Έπειτα, έρχεται το… μπλόκο των χωρών του Κόλπου απέναντι στο Κατάρ, με την κατηγορία της “στήριξης της τρομοκρατίας”, όπου η μπάλα “παίρνει” και το Ιράν. Τότε, ο Τραμπ θέλησε να μάθει ποιοι είναι οι υποστηρικτές της τρομοκρατίας, με τους Άραβες ηγέτες να δείχνουν τους κυβερνώντες το Κατάρ.

    Όμως, ο Τραμπ και οι Αμερικανοί ζητούν διπλωματική λύση του θέματος, καθώς εκεί βρίσκεται μεγάλη στρατιωτική βάση που συντονεί τις επιθέσεις στην Συρία και στο ISIS, οπότε είναι λεπτή η θέση τους.

    Τι λένε Πούτιν – Ερντογάν

    Στο ίδιο μήκος κύματος, όμως, βρίσκονται και οι δηλώσεις Πούτιν και Ερντογάν. Ο Ρώσος πρόεδρος, είχε συνομιλία με τον εμίρη του Κατάρ, Σέιχ Ταμίμ μπιν Χάμαντ Αλ-Θάνι, για εμπορικούς λόγους, καθιστώντας όμως σαφές πως και το θέμα του αποκλεισμού πρέπει να λυθεί με τον διάλογο.

    Από την άλλη, ο Ερντογάν, θεώρησε “ανούσια” την απομόνωση προς το πλούσιο αραβικό κράτος: «Η απομόνωση του Κατάρ δεν θα επιλύσει κανένα πρόβλημα. Χρειαζόμαστε αλληλεγγύη και συνεργασία, αυτή η κατάσταση δεν θα επωφελήσει κανέναν στην περιοχή μας», ξεκαθαρίζοντας πως η χώρα θα προσπαθήσει να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος.

    Τι βλέπει το FBI

    Αν λάβει κάποιος σοβαρά υπ’ όψιν τις εκτιμήσεις του FBI, τότε πάμε για… μετωπική ΗΠΑ – Ρωσίας. Το γραφείο ερευνών των Αμερικανών, πιστεύει πώς πίσω από την δήλωση του εμίρη του Κατάρ για το Ιράν, κάτι που εκνέυρισε το Ριάντ, βρίσκονται Ρώσοι χάκερ και είναι απλά δημιουργία τους. Αν όμως ισχύει, τότε θα υπάρχει υπονόμευση της εξωτερικής πολιτικής από την πλευρά των Ρώσων, τη στιγμή που στις αμερικανικές εκλογές υπάρχουν φήμες για ρωσική εμπλοκή. Το όλο θέμα, πάντως, ερευνάται.

    Τι έκαναν όμως οι χάκερ; Δημιούργησαν μία δήλωση του εμίρη, πως το Ιράν είναι στρατηγικός σύμμαχος του Κατάρ, όταν από την Σαουδική Αραβία θεωρείται “αιχμή του δόρατος της τρομοκρατίας”. Επίσης, υπήρχαν ψευδή σχόλια για την σχέση μεταξύ Κατάρ – Τραμπ, που όμως, αποτελούν στενούς συμμάχους.

    Τα διεθνή ΜΜΕ

    Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, βλέπουν ότι μέσω της κρίσης στην Μέση Ανατολή, οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας θα βελτιωθούν. Οι ΗΠΑ, πάντως, τόνισαν την αναγκαιότητα του να πάρει μέτρα το Ριάντ κατά της τρομοκρατίας.

    Σύμφωνα με την γαλλική “Le Figaro”, ο διπλωματικός πόλεμος στον Κόλπο είναι η σοβαρότερη κρίση από τη δημιουργία, το 1981, του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Ομάν και Κατάρ).
    Πάντως, οι υπουργοί Εξωτερικών των Ιράν και Κατάρ, έκαναν ένα κάλεσμα στους αναλόγους τους, στις χώρες του Κόλπου, προκειμένου να δώσουν λύση στο πρόβλημα.

    Οι κινήσεις της Σαουδικής Αραβίας

    Ήδη, το Ριάντ έχει πάρει τα μέτρα του, αφού αφήνει χωρίς τροφή την Ντόχα. Αποτελεί τον κύριο τροφοδότη του Κατάρ και έχει εγκλωβίσει εκατοντάδες φορτηγά με προμήθειες. Εν τω μεταξύ, στα σούπερ μάρκετ της Ντόχα, τα ράφια είναι άδεια.

    Το Κατάρ, πάντως, διαβεβαιώνει πως όλες οι οδοί που οδηγούν στη χώρα, είναι ανοικτές για εισαγωγές τροφίμων.

    Αυτό που θέλουν από την Κυβέρνηση, όπως φαίνεται και από την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, είναι οι εξελίξεις να μην επηρεάσουν την ζωή των πολιτών. «Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο…οι άνθρωποι γεμίζουν καροτσάκια με φαγητό και νερό», δήλωση που δείχνει τον πανικό που επικρατεί, από κάτοικο της χώρας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ραγδαίες εξελίξεις με το Κατάρ: Το Ιράν καλεί σε διάλογο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κατάρ: Οι αεροπορικές εταιρείες Etihad, Emirates, flydubai, Saudia διακόπτουν τις πτήσεις τους προς τη χώρα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το Ριάντ και οι χώρες – σύμμαχοι του διακόπτουν τις σχέσεις με το Κατάρ λόγω τρομοκρατίας



    ΣΧΟΛΙΑ