• Top Stories

    ΗΠΑ-Μεξικό: Ο Τραμπ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Πένια Νιέτο, μία εβδομάδα μετά τον σεισμό

    • NewsRoom
    Τραμπ

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ


    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την Πέμπτη «τα συλλυπητήριά του και την αλληλεγγύη του» στον πρόεδρο του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο, σχεδόν μία εβδομάδα μετά τον σεισμό των 8,2 βαθμών και τον κυκλώνα Κάτια που έπληξαν τη χώρα αυτή.

    Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξης, η οποία έγινε στις 13:00 ώρα Μεξικού (21:00 ώρα Ελλάδας), ο αμερικανός πρόεδρος δέχθηκε από τον μεξικανό ομόλογό του τα συλλυπητήριά του και την αλληλεγγύη του για τα θύματα και τις ζημιές που προκάλεσε ο κυκλώνας Ίρμα στη Φλόριντα, διευκρινίστηκε σε ανακοίνωση της μεξικανικής προεδρίας.
    Το ιδιαίτερα μακρύ χρονικό διάστημα που μεσολάβησε πριν ο αμερικανός πρόεδρος εκφράσει τα συλλυπητήριά του στο Μεξικό αποτέλεσε την αφορμή για πολλά πικρά σχόλια στα μεξικανικά μέσα ενημέρωσης και στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

    «Μίλησα με τον πρόεδρο του Μεξικού για να του εκφράσω τα συλλυπητήριά μου έπειτα από αυτόν τον τρομερό σεισμό. Δεν μπορούσα να τον βρω για τρεις ημέρες λόγω προβλήματος λήψης του κινητού του τηλεφώνου», δικαιολογήθηκε σε μια ανάρτησή του στο Twitter την Πέμπτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

    «Ο Καναδάς δεν είχε κανένα πρόβλημα να εκφράσει τα συλλυπητήριά του και να προσφέρει τη βοήθειά του» αμέσως μετά τον σεισμό, σχολίασε ένας χρήστης του Twitter.

    Η καταστροφική δόνηση των 8,2 βαθμών, η ισχυρότερη στο Μεξικό τον τελευταίο αιώνα, η οποία έπληξε το νότιο τμήμα της χώρας το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, στοίχισε τη ζωή σε 100 ανθρώπους, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό, βυθίζοντας στο πένθος κυρίως τις Πολιτείες Οαχάκα και Τσιάπας.

    Τον σεισμό ακολούθησε το πλήγμα του κυκλώνα Κάτια, κατηγορίας 1, ο οποίος στοίχισε τη ζωή δύο ανθρώπων στην Πολιτεία Βερακρούς (ανατολικά).

    Στις ΗΠΑ, το πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα προκάλεσε τον θάνατο 20 ανθρώπων στη Φλόριντα και τεράστιες υλικές ζημιές.

    Ο Πένια Νιέτο επωφελήθηκε της ευκαιρίας για να τονίσει στον Τραμπ τη «σημασία που έχει για το Μεξικό η εξεύρεση μιας μόνιμης λύσης για τους δικαιούχους του προγράμματος DACA», καθώς η μεγάλη πλειονότητα των 800.000 νέων που προστάτευε πριν ο ρεπουμπλικάνος ανακοινώσει τη σταδιακή κατάργησή του κατάγεται από το Μεξικό.

    Ο Τραμπ δήλωσε «αισιόδοξος» για την προοπτική το Κογκρέσο να βρει λύση στο ζήτημα των «Ονειροπόλων», σύμφωνα με τη μεξικανική προεδρία.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Συναγερμός στη Ν. Κορέα: Η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται για νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΗΠΑ για Βόρεια Κορέα: Θα υπάρξει μαζική στρατιωτική αντίδραση

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ντόναλντ Τραμπ: Απειλές για διακοπή του εμπορίου με την Κίνα και όποια χώρα συνεργάζεται με τη Βόρεια Κορέα



    ΣΧΟΛΙΑ