• Διεθνής πολιτική

    Εκλογές στη Γερμανία: Ξέρουμε το νικητή, ψάχνουμε τον κυβερνητικό συνασπισμό

    • NewsRoom
    Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ

    Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ (Φωτογραφία: Eurokinissi)


    Στις επικείμενες εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου στη Γερμανία, αλλά και στις συνέπειες από τις κυβερνητικές συνεργασίες που ενδέχεται να προκύψουν μετεκλογικά, επικεντρώνει σήμερα ο κοινοτικός Τύπος.

    Το Politico σε άρθρο του με τίτλο «Το κόμμα των Πρασίνων στη Γερμανία εγκλωβισμένο σε δίλημμα μετεκλογικής συμμαχίας», εστιάζει στο δίλημμα που ταλανίζει το κόμμα των Πρασίνων, καθώς πλησιάζει η ημέρα των εκλογών στη Γερμανία. Θα μείνουν και πάλι εκτός εξουσίας ή θα συνεργαστούν με ένα κόμμα, το οποίο απεχθάνονται; Όπως όλα δείχνουν, επισημαίνει το Politico, η Γερμανίδα καγκελάριος θα διατηρήσει τη θέση της και θα αναζητήσει συμμάχους για να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού. Η μία επιλογή είναι να σχηματίσει «μεγάλο» κυβερνητικό συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), στερώντας την πολιτική σκηνή από μία στιβαρή αντιπολίτευση, ενώ η άλλη είναι η μετεκλογική συνεργασία με το κόμμα των Πρασίνων και το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP). Οι Πράσινοι ανυπομονούν να επανέλθουν στην εξουσία μετά από 12 χρόνια μακριά της και έχουν στείλει πολλά «μηνύματα» ότι θα καλωσόριζαν μία συμμαχία με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ, αλλά στο FDP βλέπουν τον αντίποδα όλων των θέσεων που εκπροσωπούν οι ίδιοι. «Το FDP είναι ένα κόμμα των “αντί”- αντιτίθενται στην προστασία του κλίματος, αντιτίθενται στην παραχώρηση περισσοτέρων δικαιωμάτων στους ενοικιαστές και στις εργατικές κατοικίες, αλλά και στην αλληλεγγύη στην Ευρώπη», διαμαρτυρήθηκε ο επικεφαλής των Πρασίνων, Tσεμ Οζντεμίρ και συμπλήρωσε: «Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε με το κόμμα αυτό».

    Εξάλλου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, δημοσίευμα του Euractiv σχολιάζει ότι οι Ελεύθεροι Δημοκράτες της Γερμανίας ενδέχεται να φρενάρουν τις ελπίδες της ΕΕ για μεταρρυθμίσεις. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών σχεδιάζει να επανέλθει μετά την ιστορική ήττα του 2013, όταν δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την είσοδό του στο Κοινοβούλιο, ίσως και με τη μορφή ενός κυβερνητικού εταίρου. Αυτό θα καταστήσει βέβαια πιο αμήχανη τη σχέση του Βερολίνου με τους Ευρωπαίους γείτονές του, σχολιάζει. Σε περίπτωση που το FDP συνεργαστεί με τους Χριστιανοδημοκράτες της Α. Μέρκελ, η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης «θα πρέπει να θεωρηθεί νεκρή», προειδοποίησε ο Κρίστιαν Όντενταχλ, οικονομολόγος στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Μεταρρυθμίσεων (Centre for European Reform), ο οποίος πιστεύει ότι θα πρόκειται «για τον πιο επικίνδυνο συνασπισμό για το ευρώ».

    Αυτό εξηγείται ίσως επειδή το FDP πίνει νερό στο όνομα της παραδοσιακής γερμανικής οικονομικής πολιτικής «Ordnungspolitik», μίας οικονομικής πολιτικής, η οποία θέτει σαφείς κανόνες που βασίζονται στην ανάλυση της αγοράς και στην εφαρμογή τους ανεξαρτήτως κόστους. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αυτό μεταφράζεται σε απόρριψη των σχεδίων για κοινό προϋπολογισμό στην Ευρωζώνη και δημιουργίας Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου για παροχή δανείων έκτακτης ανάγκης. «Φοβάμαι ότι η καγκελάριος Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν συμφωνούν στην ύπαρξη νέων δεξαμενών χρημάτων για γιγαντιαίες δημοσιονομικές μεταφορές… αυτό δεν θα γίνει με εμάς», προειδοποίησε ο επικεφαλής του FDP, Κριστιάν Λίντνεερ. Το κόμμα του θα αρνηθεί να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας, η οποία δεν θα τηρήσει σκληρή γραμμή απέναντι στην Ευρώπη, συμπλήρωσε. Το FDP είναι ιδιαίτερα επικριτικό απέναντι στα προγράμματα διάσωσης, που έχουν κρατήσει την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης. Στο μανιφέστο τους απαιτούν να προβλεφθεί «διαδικασία κρατικής χρεοκοπίας», η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει χώρες εκτός της ζώνης του ευρώ.

    Τέλος, άρθρο του EUobserver επισημαίνει ότι το ακροδεξιό και φιλικά διακείμενο απέναντι στη Ρωσία AfD (Alternative für Deutschland/ Εναλλακτική για τη Γερμανία) συγκεντρώνει το 11% των ψήφων, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση και όπως, φαίνεται, θα είναι η τρίτη δύναμη στο νέο Κοινοβούλιο. Στην ίδια δημοσκόπηση, το 60% των ερωτηθέντων χρέωσαν την άνοδο του AfD στην «ανοιχτή» πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ στο προσφυγικό.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γερμανικές εκλογές: Διατηρεί το προβάδισμά της η Μέρκελ

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Εκλογές Γερμανία: Νικήτρια του χθεσινού debate αναδείχθηκε η Μέρκελ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αυστηρή προειδοποίηση από το Βερολίνο στον Ερντογάν: «Σταμάτα να ανακατεύεσαι με τις εκλογές μας»



    ΣΧΟΛΙΑ