• Πολιτική

    Γαλλικές εκλογές: Οι Βέλγοι έδωσαν το πρώτο exit poll! Ποιους βλέπουν νικητές απόψε

    • NewsRoom
    Γαλλία εκλογές

    Από αριστερά: Οι τέσσερις υποψήφιοι για τη γαλλική προεδρία, Ζαν Λικ Μελανσόν, Φρανσουά Φιγιόν, Μαρίν Λεπέν, Εμανουέλ Μακρόν


    Ενώ η ψηφοφορία στη Γαλλία συνεχίζεται, με τα μέσα στη Γαλλία να είναι υποχρεωμένα από τον Νόμο να μην μεταδίδουν exit polls μέχρι την ολοκλήρωσή τους, οι Βέλγοι αποφάσισαν να πάρουν «την εκδίκησή τους» μεταδίδοντας τα πρώτα exit polls από τις γαλλικές εκλογές!

    Τέσσερις ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες στη Γαλλία (9 ώρα Ελλάδος),  το κρατικό δίκτυο του Βελγίου RTBF μετέδωσε το δικό του exit poll από τις εκλογές στη Γαλλία, σύμφωνα με το οποίο προβλέπουν πως στον επόμενο γύρο θα περάσουν ο Εμμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν.

    Το ίδιο το βελγικό ΜΜΕ επισημαίνει ότι τα exit polls δεν είναι εκλογικό αποτέλεσμα αλλά εικόνα της στιγμής.

    Σύμφωνα με το RTBF, ο Εμανουέλ Μακρόν προηγείται με  24%, η Μαρίν Λεπέν ακολουθεί με  22%, τρίτος είναι ο Φρανσουά Φιγιόν με 20,5% και τέταρτος ο Ζαν Λυκ Μελανσόν με 18%.

    Τα γαλλικά exit polls θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 20:00 ώρα Γαλλίας, 21.00 ώρα Ελλάδας δηλαδή αμέσως μόλις κλείσουν οι κάλπες. Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένονταν στις 22:00 (ώρα Ελλάδας).

    Πάντως, τα Γαλλικά ΜΜΕ εκφράζουν την έντονη διαφωνία τους με την απόφαση των ξένων συναδέλφων τους, χωρίς πάντως να λείπει και η κριτική για την νομοθεσία της χώρας τους την οποία θεωρούν ξεπερασμένη.

    Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, στις 18:00 (ώρα Ελλάδας) η συμμετοχή στις γαλλικές προεδρικές εκλογές ανήλθε σε ποσοστό 69,42%, έναντι 70,59% το 2012, 73,87% το 2007 και 58,45% το 2002 την ίδια ώρα.

    εκλογεσ γαλλικες

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:Γαλλικές εκλογές: Έξαλλη η Liberation από τις διαρροές αποτελεσμάτων από τα ξένα ΜΜΕ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γαλλικές Εκλογές: Τι ψήφισαν οι Γάλλοι των υπερπόντιων περιοχών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Γαλλικές εκλογές: Οι υποψήφιοι ψήφισαν (pic)



    ΣΧΟΛΙΑ