• Top Stories

    Εξηγήσεις ζητούν από την Τουρκία Ρωσία και ΗΠΑ – Σφοδρή κριτική στον Ερντογάν και από την Ευρωβουλή

    Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρόεδρος της Τουρκίας


    Σφοδρή κριτική ασκούν στην Τουρκία οι ΗΠΑ και η Ρωσία έπειτα από την επιλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιτεθεί με αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της εναντίον θέσεων Κούρδων.

    Από τον βομβαρδισμό, που συνεχίστηκε για δεύτερη συναπτή ημέρα, σκοτώθηκαν έξι Κούρδοι αντάρτες στο Βόρειο Ιράκ, γνωστοποίησε το τουρκικό επιτελείο. Κατά τον βομβαρδισμό της Τρίτης, σε Ιράκ και βορειοανατολική Τουρκία, είχαν χάσει τη ζωή τους επιπλέον 70 Kούρδοι μαχητές.

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας έσπευσε να κατακρίνει την Τουρκία, χαρακτηρίζοντας την κίνηση απαράδεκτη και παραβίαση των θεμελιωδών αρχών των σχέσεων μεταξύ των  κυβερνήσεων. «Σε αυτή την κατάσταση, καλούμε όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ρωσική διπλωματία.

    Η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν πιο ήπια. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έδωσαν στον διεθνή συνασπισμό υπό αμερικανική ηγεσία που πολεμά εναντίον του ISIS χρονικό περιθώριο μικρότερο της μιας ώρας πριν εξαπολύσουν τις επιδρομές τους.

    Σύμφωνα με τον σμήναρχο Τζον Ντόριαν, «Αυτός δεν ήταν αρκετός χρόνος και αυτό ήταν μια ειδοποίηση, ασφαλώς, και όχι συντονισμός όπως θα περιμέναμε από έναν εταίρο και σύμμαχο στον αγώνα εναντίον του ΙΚ». Σύμφωνα με τον σμήναρχο Ντόριαν, ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ «κατέστησε σαφές στους Τούρκους ότι ο χρόνος που δόθηκε ήταν ανεπαρκής για να μπορέσουμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των δυνάμεών μας στο έδαφος».

    Απομόνωση και από την Ευρώπη

    Την ίδια ώρα, η Τουρκία μπαίνει στο περιθώριο και από την Ευρώπη, έπειτα από τα όσα συνέβησαν στο πρόσφατο δημοψήφισμα της χώρας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Υπό αυτές τις συνθήκες, η Τουρκία απομακρύνεται από τις ευρωπαϊκές αρχές και τις δημοκρατικές αξίες, τόσο μετά την εκδήλωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος, όσο και μετά το δημοψήφισμα. Αυτό υπογράμμισαν την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, οι περισσότεροι ευρωβουλευτές που έλαβαν τον λόγο, καθώς και ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Γιοχάνες Χαν.

    Ο τελευταίος χαρακτήρισε προβληματική την αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος που επικυρώθηκε με το δημοψήφισμα. Αναφέρθηκε επίσης στις αμφιβολίες των διεθνών παρατηρητών σε σχέση με το αν τηρήθηκαν οι στοιχειώδεις δημοκρατικές διαδικασίες κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος ενώ εξέφρασε την ανησυχία του και για το γεγονός ότι συνεχίζεται το καθεστώς έκτακτης ανάγκης.

    Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ τάχθηκε υπέρ της διακοπής των διαπραγματεύσεων για την προσχώρηση της Τουρκίας στην ΕΕ σημειώνοντας ότι είναι προτιμότερο να υπάρξει μία ειδική σχέση της Ευρώπης με την ‘Αγκυρα. Από πλευράς Φιλελεύθερων ο Γκι Βερχόφσταντ ανέφερε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επανεκτιμήσει τη σχέση της με την Τουρκία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Προκαλούν και πάλι οι Τούρκοι: «Το Αγαθονήσι είναι τουρκικό»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οργισμένη απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών για το Αγαθονήσι: «Το Αγαθονήσι δεν είναι τουρκικό»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε το ΚΥΣΕΑ υπό τον Τσίπρα για τις προκλήσεις των Τούρκων



    ΣΧΟΛΙΑ