• Top Stories

    Έψαχναν 8 χρόνια το θαμμένο παιδί τους: Τα λάθη της ΕΛΑΣ

    Καρασαβίδης


    Σειρά λαθών της Αστυνομίας είχαν ως αποτέλεσμα η οικογένεια του Αλέξανδρου Καρασαβίδη να βιώνει επί οχτώ ολόκληρα χρόνια ένα δράμα.

    Ο Αλέξανδρος, ο οποίος ήταν τοξικομανής, έφυγε από το σπίτι του στο Μενίδι στις 30 Μαΐου 2009 και βρέθηκε νεκρός από αστυνομικούς το απόγευμα της ίδιας ημέρας με μία σύριγγα στα χέρια, σε παγκάκι πάρκου στην οδό Μεγάλου Βασιλείου. Πάνω του δεν είχε κανένα στοιχείο που θα μπορούσε να φανερώσει την ταυτότητά του, ενώ η οικογένειά του δήλωσε την εξαφάνιση τρεις μήνες μετά πιστεύοντας ότι ο Αλέξανδρος θα γυρίσει κάποια στιγμή μόνος του.

    Το τραγικό αποτέλεσμα ήταν ο Αλέξανδρος να καταλήξει στα αζήτητα και να ταφεί ως «αγνώστων στοιχείων» στο 3ο Νεκροταφείο Αθηνών. Τρία χρόνια μετά έγινε η εκταφή του και λίγο καιρό αργότερα -επειδή και πάλι κανείς δεν τον αναζήτησε- τα οστά του κατάληξαν στο χωνευτήριο.

    Τα «γιατί» της οικογένειας είναι πολλά, καθώς η θλιβερή κατάληξη ήταν –μεταξύ άλλων- απόρροια σοβαρών λαθών της ΕΛ.ΑΣ. Οι αστυνομικοί του τοπικού Τμήματος λειτούργησαν ως όφειλαν και φρόντισαν προκειμένου στις 1 Ιουνίου 2009, μία ημέρα μετά τον εντοπισμό του πτώματος, να ληφθούν τα αποτυπώματα του Αλέξανδρου στο νεκροτομείο Αθηνών. Η απάντηση, ωστόσο, που έλαβαν -κατά τη διάρκεια του ίδιου μήνα- από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, που προχώρησε στις εργαστηριακές εξετάσεις, ήταν ότι «τα αποτυπώματα δεν ανήκουν σε προσεσημασμένο άτομο». Το ερώτημα είναι γιατί δεν ταυτοποιήθηκαν τα αποτυπώματα από τη στιγμή που ο Αλέξανδρος είχε σημανθεί στο παρελθόν δύο φορές, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας. Τα αποτυπώματά του δηλαδή υπήρχαν στο φάκελό του, καθώς είχε απασχολήσει τις Αρχές λόγω της εξάρτησής του από τα ναρκωτικά.

    Αν τον Ιούνιο του 2009 είχε γίνει η ταυτοποίηση, τότε θα δινόταν ένα τέλος στο δράμα της οικογένειας. Σαν να μην έφτανε αυτό, όμως, όταν τρεις μήνες μετά το θάνατο του 24χρονου η οικογένειά του δήλωσε την εξαφάνισή του, οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν ενεργοποιήθηκαν, προκειμένου να επιδείξουν στη μητέρα τις φωτογραφίες των ατόμων που βρέθηκαν νεκρά χρονικά κοντά με την περίοδο της εξαφάνισης. Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι η μητέρα είχε μεταβεί στο Τμήμα Αναζητήσεων της ΓΑΔΑ, υπηρεσία στην οποία είχαν διαβιβαστεί οι πληροφορίες για την υπόθεση, και είχε αιτηθεί να δώσει DNA, σε μία προσπάθειά να βρεθεί το παιδί της μέσω εργαστηριακών εξετάσεων και ταυτοποίησης. Το αίτημά της, ωστόσο, δεν έγινε δεκτό.

    Η τραγική μητέρα συνήθιζε να πηγαίνει στην εκπομπή «Φως στο Τούνελ» της Αγγελικής Νικολούλη κάνοντας έκκληση σε οποιονδήποτε γνωρίζει κάτι να βοηθήσει. Την περασμένη Παρασκευή, χάρη στην οξυδέρκεια ενός αστυνομικού που παρακολουθούσε την εκπομπή, έγινε αντιληπτό ότι ο Αλέξανδρος που αναζητείται είναι το άτομο που βρέθηκε νεκρό πριν από οχτώ χρόνια. Η παρουσιάστρια ενημερώθηκε στον αέρα για το γεγονός. Την επόμενη ημέρα ο αδερφός του Αλέξανδρου μετέβη στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και αναγνώρισε τον αγνοούμενο αδερφό του στις φωτογραφίες που του υπέδειξαν οι αστυνομικοί, διαδικασία που θα έπρεπε να είχε γίνει πολλά χρόνια νωρίτερα.

    Πηγή: thetoc.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πλήθος ενδιαφερομένων θα διεκδικήσει τον ΔΟΛ. Στα 20 εκατ. ευρώ εκτιμάται το τίμημα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μοσκοβισί: «Στην πραγματικότητα βρισκόμαστε κοντά σε μία συνολική συμφωνία»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η απόρρητη έκθεση του Φρούραρχου για την επίθεση του Κασιδιάρη στον Δένδια



    ΣΧΟΛΙΑ