• Πολιτική

    Νέο σοκ για την κυβέρνηση από το Ελεγκτικό Συνέδριο: Τι λέει για το πάγωμα των συντάξεων

    • NewsRoom


    Μία έκθεση – καταπέλτης του Ελεγκτικού Συνεδρίου συνοδεύει την τροπολογία της κυβέρνησης για το πάγωμα ως το 2023 των συντάξεων, που κατατέθηκε στο πακέτο με τα εκκρεμή προαπαιτούμενα που συμφωνήθηκε με τους δανειστές και που κατατέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης.

    Στη συμπληρωματική έκθεση τίθενται εν αμφιβόλω τόσο ο χρονικός ορίζοντας  διάρκειας του μέτρου όσο και το ποσό εξοικονόμησης που έχει τεθεί ως στόχος από την ίδια την κυβέρνηση.

    Υπενθυμίζεται ότι κύκλοι του Μαξίμου μόλις χθες άφηναν να εννοηθεί ότι το προσδοκώμενο όφελος ανέρχεται στα 90 εκατ. ευρώ, την ίδια ώρα που στην έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου το εν λόγω ποσόν… εκτινάσσεται στα 250 εκατ. ευρώ!

    Η έκθεση

    «Η προτεινόμενη δεύτερη μετάθεση της έναρξης εφαρμογής των έννομων αποτελεσμάτων της διάταξης σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός μηνός από την έναρξη ισχύος της προηγούμενης τροποποιητικής διάταξης, καταδεικνύει τόσο την αστοχία της προηγούμενης ρύθμισης όσο και την έλλειψη ενός σταθερού και μακρόπνοου σχεδιασμού αναφορικά με τις καταβαλλόμενες από το Δημόσιο συντάξεις» σημειώνεται στην έκθεση.

    «Στην οικεία αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την υπό τροποποίηση διάταξη δεν αιτιολογείται επαρκώς η συγκεκριμένη χρονική μετάθεση, καθώς και οι επιπτώσεις της επί της βαρυνόμενης κατηγορίας πολιτών», τονίζεται και προστίθεται ότι η εξοικονόμηση των 250 εκατ. ευρώ προς διάθεση τους για μέτρα κοινωνικής προστασίας δεν δικαιολογεί την αντίστοιχη αθροιστική παρέμβαση στη συνταξιοδοτική δαπάνη της συγκεκριμένης κατηγορίας πολιτών έναντι άλλων εναλλακτικών επιλογών.

    Σχετικά με τον χρονικό ορίζοντα του «ξεπαγώματος», το Ελεγκτικό Συνέδριο εκτιμά πως «η νέα αυτή παρέκταση της έναρξης εφαρμογής της διάταξης σε απώτερο χρονικό σημείο (ήτοι πλέον της πενταετίας) καθιστά αδύνατη τη διατύπωση ασφαλούς εκτίμησης από την Ολομέλεια του Δικαστηρίου αναφορικώς με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και την οικονομική δυνατότητα της επιβαρυνόμενης κατηγορίας συνταξιούχων».

    Παραπέμπει δε στην ανάλογη κριτική της Ολομέλειας στις 8 Μαΐου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στον «πάγο» οι συντάξεις έως το 2022 : Τι ζητούν οι δανειστές – Η «καυτή» λίστα με τα προαπαιτούμενα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αναδρομικό σοκ για 360.000 ασφαλισμένους – Ποιοι θα πληρώσουν… προκαταβολικά για εισφορές και συντάξεις

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Συντάξεις: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από το νέο τρόπο υπολογισμού



    ΣΧΟΛΙΑ