• Top Stories

    Το ΔΝΤ θυμήθηκε πως διαφωνεί με τους Ευρωπαίους: Δεν πιστεύουμε πως θα βγαίνουν τα πλεονάσματα

    ΔΝΤ

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις


    Μπορεί στο πρόσφατο Eurogroup να υπήρξε κλίμα συνεννόησης μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων, ωστόσο το Ταμείο δηλώνει πως οι διαφωνίες παραμένουν. Τόσο όσον αφορά το θέμα των πλεονασμάτων, τα οποία θεωρεί πως δεν βγαίνουν, όσο και στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

    Τη διαφωνία αυτή επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, κ. Τζέρι Ράις, σε συνέντευξη τύπου στην Ουάσιγκτον, όπου αποκάλυψε και την πρόσκληση του Πρ. Παυλόπουλου προς την Κριστίν Λαγκάρντ να επισκεφτεί την Αθήνα, κάτι που όπως είπε αποδέχτηκε με χαρά η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

    Κατά τον Τζ. Ράις, το ΔΝΤ παραμένει σταθερό στις θέσεις του. Με κανένα τρόπο η «επί της αρχής» έγκριση δεν σημαίνει ότι θα κάνει πίσω σε ότι αφορά τις απαιτήσεις για το χρέος. Περιμένουμε οι συζητήσεις για το χρέος και την διαύγεια των μέτρων και θέλουμε γρήγορη ολοκλήρωση.«Αν δεν πιστεύαμε ότι υπάρχει καλή πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία για το χρέος δεν θα προχωρούσαμε έτσι», είπε χαρακτηριστικά.

    Αναφορικά με τις αναλύσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της συμφωνίας, ο κ. Ράις ξεκαθάρισε ότι ΔΝΤ δέχτηκε τα πρωτογενή πλεονάσματα ως το 2022 να είναι 3,5% του ΑΕΠ αλλά από εκεί και πέρα θεωρεί ότι ρεαλιστικό είναι να διαμορφωθούν στο 1,5% του ΑΕΠ.

    Παράλληλα, έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι το Ταμείο θα στηριχθεί στην δική του ανάλυση χρέους που θα γίνει «με τις δικές μας εκτιμήσεις». Δεν έχουμε συμφωνήσει με όλες τις παραδοχές των Eυρωπαίων για την πορεία της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια, σημείωσε.

    Ο κ. Ράις εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της το επόμενο καλοκαίρι και να βγει από το πρόγραμμα. Δήλωσε τέλος ότι δεν υπάρχει ακόμα πρόταση από την πλευρά του Ταμείου για το θέμα του χρονοδιαγράμματος και της διάρκειας του «επί της αρχής». Θύμισε ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπήρχε όριο 30 ημερών, σε κάποιες μεγαλύτερο και σε κάποιες καθόλου.

    «Πριν μια εβδομάδα έγινε ένα σημαντικό βήμα για να γυρίσει η Ελλάδα στη σταθερότητα. Φτάσαμε σε μια συμφωνία για «επί της αρχής» συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα».

    Το πακέτο που ψηφίστηκε καλύπτει το Ταμείο σε ότι αφορά το κομμάτι των μεταρρυθμίσεων, εξήγησε ο κ. Ράις. Στο χρέος έγινε κάποια πρόοδος αλλά χρειάζονται περισσότερα και χρειάζεται χρόνος για τη διαπραγμάτευση.

    Η «επί της αρχής» συμφωνία είναι μια διαδικασία που ακολουθήθηκε πολλές φορές στο παρελθόν σημείωσε. Έχει αποδειχτεί αποτελεσματική στο παρελθόν.

    Προτιμούσαμε μια πλήρη συμφωνία, αυτή ήταν η δεύτερη καλύτερη επιλογή, παραδέχτηκε αλλά είπε ότι ήταν μια εποικοδομητική προσπάθεια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μας… τρολάρει η Goldman Sachs: «Ανθίζουν» οι επενδύσεις στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρευνα: Έως 40% η πτώση στις δαπάνες υγείας την περίοδο 2009-2015



    ΣΧΟΛΙΑ