• Πολιτική

    Απίστευτη παραδοχή Προέδρου εταιρείας τοξικολογίας: Σε δύο χρόνια θα καθαρίσουν οι θάλασσες

    • NewsRoom
    Σαλαμίνα


    Σε μία εκτίμηση για την κατάσταση που επικρατεί στις ακτές του Αργοσαρωνικού και της Αττικής προέβη ο Δημήτρης Κουρέτας, καθηγητής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, επισημαίνοντας τις επιπτώσεις του φαινομένου στη φύση και τον άνθρωπο.

    Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε τέτοια ρύπανση κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Είναι διαφορετικό από ό,τι στο πέλαγος».

    Το βασικότερο ζήτημα, πέραν της ενημέρωσης των πολιτών, είναι η εξ αρχής αντιμετώπιση της μόλυνσης, κάτι που δεν έγινε, όπως ο ίδιος κατήγγειλε.

    Ο Δ.Κουρέτας εξήγησε τη διαδικασία που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις, πρώτη κίνηση για τις οποίες είναι να ληφθούν μέτρα τις πρώτες μέρες, αφού στη συνέχεια «περίπου το 20% του πετρελαίου κάθεται στον πυθμένα της θάλασσας».

    «Έπρεπε να ζητηθεί η βοήθεια ειδικών εξ αρχής, κάτι που άργησε να γίνει», συμπλήρωσε ο ίδιος, σημειώνοντας πως «τέτοιου είδους φαινόμενα χρειάζονται 3 μήνες μετρήσεων, για να παρακολουθήσουμε τι γίνεται», ενώ όπως ανέφερε, «για να επανέλθει το σύστημα στην πρότερη κατάσταση θα χρειαστούν δύο χρόνια».

    Παράλληλα ανέδειξε το παράδειγμα της διαρροής που είχε γίνει στον Ευβοϊκό Κόλπο, η οποία ήταν μικρότερης έκτασης και χρειάστηκε 1,5 με 2 χρόνια για την επαναφορά.

    Όσον αφορά στις επιπτώσεις της κολύμβησης σε μολυσμένα νερά, τόνισε ότι το πιο επικίνδυνο στάδιο είναι η ώρα της επαφής, ακόμα και με το περπάτημα, «γιατί υπάρχει εξάτμιση, που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα ή εγκύους».

    Σχετικά με το ζήτημα των ψαριών που κινούνται στις μολυσμένες περιοχές, υπογράμμισε πως έπρεπε να είχε υπάρξει πρόβλεψη και ενημέρωση των καταναλωτών.

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας, επιπλέον, κατήγγειλε πως παρά το ότι ο Οργανισμός συμμετέχει στο Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων της Κομισιόν και εκλήθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκτιμήσει την κατάσταση, κάτι τέτοιο δεν έγινε από ελληνικής πλευράς, παρά το ότι έχει σταλεί και σχετικό έγγραφο στη Βουλή, τόνισε πως δεν έχει ζητηθεί βοήθεια από τη χώρα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο Κουρουμπλής συστήνει άφοβα κολύμπι, ο Ξανθός απαγορεύει ακόμα και το ψάρεμα στις μολυσμένες ακτές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Αλέξης Τσίπρας: Πώς βούλιαξε στην πετρελαιοκηλίδα του Σαρωνικού

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Θ. Κουντούρης: Αυτός είναι ο πλοιοκτήτης της οικολογικής βόμβας «Αγία Ζώνη II» (videos)



    ΣΧΟΛΙΑ