• Top Stories

    Aνήσυχοι οι σεισμολόγοι για τη Λέσβο: Δεν εξελίσσεται όπως θα περίμεναμε το φαινόμενο

    • NewsRoom
    Βρίσα


    Έντονη είναι η ανησυχία των επιστημόνων στη Λέσβο, καθώς η μετασεισμική ακολουθία που παρατηρείται δεν εξελίσσεται «ομαλά». Οι σεισμοί που έχουν ακολουθήσει μετά το χτύπημα των 6,1R είναι συχνοί αλλά μικροί σε μέγεθος, την ώρα που οι επιστήμονες αναμένουν τουλάχιστον έναν μετασεισμό μεγέθους 5-5,5R προκειμένου νε εκτονωθεί η κατάσταση.

    «Είναι σε εξέλιξη το φαινόμενο και οι σχετικές επιχειρήσεις. Σε περίπου δύο ώρες από τώρα θα υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα και για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί αλλά και για το πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο» δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμης Λέκκας.

    Την ίδια ώρα συνολικά 254 σπίτια ελέχθησαν σήμερα Τρίτη στη Βρίσα και σε άλλες περιοχές από τα ειδικά κλιμάκια μηχανικών που βρίσκονται στη Λέσβο για αυτοψία, μετά τον καταστροφικό σεισμό των 6,1 Ρίχτερ που συγκλόνισε τη Δευτέρα το νησί.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη από τα 254, τα 150 σπίτια κρίθηκαν ακατοίκητα. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός τόνισε πως οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες ενώ δόθηκε προτεραιότητα στα 14 σχολεία που είναι εξεταστικά κέντρα από τα οποία τα 12 κρίθηκαν κατάλληλα ενώ για τα άλλα δυο αναμένονται τα αποτελέσματα αργά απόψε.

    Στους ελέγχους συμμετέχουν 100 μηχανικοί του υπουργείου και άλλων υπηρεσιών.

    Ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε ότι θα εφαρμοσθεί και στην Λέσβο το σύστημα της επιδότησης ενοικίου όπως έγινε και στο σεισμό της Κεφαλλονιάς, δεν θα στηθούν δηλαδή καταυλισμοί.

    Στους σεισμόπληκτους της Λέσβου θα εφαρμοσθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα αρωγής από το νόμο όπως επίσης θα υπάρξουν διευκολύνσεις στην πληρωμή του ΕΦΚΑ και του ΦΠΑ. Ήδη έχουν γίνει σχετικές εισηγήσεις στο υπουργείο Οικονομικών, ανέφερε , που αντιμετωπίζονται θετικά. Το σύνολο των μέτρων θα ανακοινωθεί στη Αθήνα όταν θα έχουμε όλα τα δεδομένα υπογράμμισε ο κ. Σπίρτζης.

    Τονίζεται πως όπως αποφασίστηκε από το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας, ούτε αύριο θα διεξαχθούν οι Πανελλαδικές εξετάσεις σε Λέσβο και Χίο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κορίνα Κρετσού: Η Κομισιόν είναι έτοιμη να στηρίξει τους σεισμόπληκτους στη Λέσβο (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λέσβος: Θρήνος για την άτυχη μάνα Ελένη Βαλελή (pic)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μενίδι: Τα λάθη της ΕΛ.ΑΣ. δυσκολεύουν την εξιχνίαση της υπόθεσης – Ποια τα «μελανά σημεία»



    ΣΧΟΛΙΑ