• Πολιτική

    Ολόκληρη η απόφαση για Θάνου: Θα λαμβάνει εκτός έδρας αποζημίωση (pic)

    • NewsRoom
    Θάνου

    Βασιλική Θάνου. πρώην Πρὀεδρος Αρείου Πάγου


    Σάλος έχει προκληθεί από την απόφαση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, να διορίσει την πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου, προϊσταμένη του Νομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης.

    Μάλιστα, επειδή κάτι τέτοιο είναι αντισυνταγματικό, το Μαξίμου φρόντισε να ενημερώσει ότι η κ. Θάνου θα εκτελεί τα καθήκοντά της αμισθί.

    Όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Τσίπρα, η οποία δημοσιεύτηκε αργά το βράδυ της Τρίτης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η κ. Θάνου, θα δικαιούται οδοιπορικών και πιθανώς και ημερήσιας αποζημίωσης για τις ημέρες που θα βρίσκεται εκτός της υπηρεσίας της. Κάτι που σημαίνει πως δεν θα απασχολείται εντελώς αμισθί.

    Άρα, λοιπόν, προσλαμβάνεται στο πρωθυπουργικό γραφείο, με τον τρόπο που έχουν προσληφθεί πολλοί άλλοι άμισθοι σύμβουλοι, τόσο στο Μαξίμου όσο και σε υπουργικά γραφεία αρνούμενοι τις μισθολογικές απολαβές για να μην απωλέσουν το δικαίωμα άλλων αποδοχών ή σύνταξης. Ένα τέτοιο παράδειγμα, ήταν αυτό με την σύμβουλο του Γιάνη Βαρουφάκη, Έλενα Παναρίτη, που προσλήφθηκε στο υπουργείο Οικονομίας.

    Προεκλογικά, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευθεί πως όλοι όσοι θα προσλαμβάνονται σε κυβερνητικά και υπουργικά γραφεία ώς σύμβουλοι ή ειδικοί συνεργάτες, θα εργάζονται αμισθί. Όμως, αντί αυτού, δημιουργήθηκε μία νέα κατηγορία άμισθων υπαλλήλων, που διατηρούν τον μισθό ή τη σύνταξή τους από την κύρια απασχόλησή τους κι επιπλέον εισπράττουν οδοιπορικά και εκτός έδρας αποζημιώσεις για τις ημέρες που βρίσκονται εκτός γραφείου. Όπως ακριβώς θα γίνεται και με την κ. Θάνου.

    Σύμφωνα με την απόφαση του πρωθυπουργού, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, «ανατίθενται, από 10.07.2017 και για χρονικό διάστημα δύο (2) ετών, στη Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου καθήκοντα άμισθης Προϊσταμένης του νομικού γραφείου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, η οποία θα παρέχει τις υπηρεσίες της στον Πρωθυπουργό χωρίς να λαμβάνει μισθό, αποζημίωση ή άλλη οικονομική απολαβή εκτός των οδοιπορικών της, δυνάμει της παρ. 4 του άρθρου 55 του Κώδικα νομοθεσίας για την κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα».

    Στην παράγραφο 6 του άρθρου 57 του Κώδικα νομοθεσίας για την κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα, όμως, που μνημονεύεται στην απόφαση του πρωθυπουργού προβλέπεται ρητώς ότι: «Στο προσωπικό των πολιτικών γραφείων σε περίπτωση μετακίνησής του εκτός έδρας για τις ανάγκες του γραφείου του μέλους της Κυβέρνησης και του υφυπουργού, στο οποίο ανήκουν, καταβάλλονται τα οδοιπορικά έξοδα και η ημερήσια εκτός έδρας αποζημίωση, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις για τους μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους, η οποία είναι: για το διευθυντή πολιτικού γραφείου, τον ειδικό σύμβουλο και τον ειδικό συνεργάτη ίση με την αποζημίωση που αντιστοιχεί στο βαθμό διευθυντή. (20-40 ευρώ ημερησίως για το εσωτερικό της χώρας και 60-100 ευρώ ημερησίως για το εξωτερικό)».

    Επίσης, απορίες γεννάει το γεγονός ότι η κ. Θάνου, θα προσληφθεί με σύμβαση δύο ετών, παρά το γεγονός ότι τέτοιες συμβάσεις διαρκούν έξι μήνες με την δυνατότητα να ανανεωθούν.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Οι φωτογραφίες – φωτιά του Τατσόπουλου για τον διορισμό της Θάνου στο πλευρό του Τσίπρα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Η αντιπολίτευση ρίχνει πυρά στην κυβέρνηση λόγω Θάνου (pics)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μαξίμου για Θάνου: Η Ν.Δ και ο κ. Μητσοτάκης ψεύδονται, χυδαιολογούν και σπιλώνουν υπολήψεις



    ΣΧΟΛΙΑ