• Top Stories

    ΣτΕ: Δεν φορολογούνται τα χρήματα της απαλλοτρίωσης ακινήτων


    Δεν υπόκειται σε φορολόγηση το ποσό που προκύπτει όταν η αποζημίωση απαλλοτριωθέντος ακινήτου είναι υψηλότερη από το ποσό που το ακίνητο είχε αγοραστεί, όπως αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

    Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική τη διάταξη του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που προβλέπει την επιβολή φόρου στη διαφορά μεταξύ του ύψους της αποζημίωσης στην αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτου και της τιμής κτήσης του ακινήτου (υπερτίμηση).

    Σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών του ΣτΕ, η αποζημίωση που καταβάλλεται στον ιδιοκτήτη του ακινήτου, αντιστοιχεί στην αξία του απαλλοτριούμενου ακινήτου κατά την χρονική εκείνη περίοδο και η αποζημίωση δίνεται για να αποκατασταθεί η ζημία στον ιδιοκτήτη που αναγκαστικά στερείται την ιδιοκτησία του. “Αυτή η αποζημίωση δεν υπόκειται σε κανένα φόρο, κράτηση ή τέλος, προδήλως διότι στην περίπτωση αυτή θα καθίστατο μη πλήρης», αναφέρουν στο σκεπτικό τους και συνεχίζουν:

    “Κατά την διάταξη του άρθρου 22 του ν. 2648/1998 το υπερτίμημα που προκύπτει από την αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτου, δηλαδή η διαφορά μεταξύ του ύψους της καταβαλλόμενης στον ιδιοκτήτη του εν λόγω ακινήτου αποζημίωσης και της τιμής κτήσης αυτού δεν μπορεί να φορολογηθεί. Και σε περίπτωση που φορολογηθεί αυτό είναι αντίθετο στις διατάξεις των παραγράφων 2 και 4 του άρθρου 17 του Συντάγματος, διότι καθιστά την αποζημίωση για την απαλλοτρίωση του ακινήτου μη πλήρη».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Θωμάς Λιακουνάκος: Νέα δίκη για τον επιχειρηματία των οπλικών συστημάτων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έως την Μεγάλη Τετάρτη τα νέα μέτρα στην Βουλή, λένε κυβερνητικές πηγές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αξιολόγηση: Φόβος για κατάρρευση των πάντων εν όψει καλοκαιρινής περιόδου



    ΣΧΟΛΙΑ