• Top Stories

    Αινιγματικός Μοσκοβισί: Αφήνει ανοιχτή την επίτευξη συμφωνίας μετά το Eurogroup Μαΐου

    Πιέρ Μοσκοβισί, Γάλλος Επίτροπος για τα οικονομικά θέματα

    Πιέρ Μοσκοβισί, Γάλλος Επίτροπος για τα οικονομικά θέματα


    Με μια δήλωση που μπορεί να ερμηνευθεί με διαφορετικό τρόπο ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, εξέφρασε το βράδυ της Πέμπτης την ελπίδα του πως η συμφωνία μεταξύ Ελλάδα και δανειστών θα εχει επιτευχθεί έως το τέλος του Μαΐου.

    Κατά τη διάρκεια της ομιλία του στο Peterson Institute, ο Πιέρ Μοσκοβισί δέχθηκε την ερώτηση της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον, Λένας Αργύρη, αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά και ποιες είναι οι προοπτικές για συμφωνίας.

    Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι «φθάσαμε σε μία πολιτική συμφωνία στο ανεπίσημο Eurogroup της Μάλτας και πλέον θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τις παραμέτρους αυτής της συμφωνίας». Σύμφωνα με τον Επίτροπο, θα πρέπει να υπάρξει τεχνική συμφωνία μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης και κατόπιν να ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση και να υπάρξει εκταμίευση της δόσης.

    Όλα αυτά, κατά τον κ. Μοσκοβισί, είναι εφικτό να επιτευχθούν έως τα τέλη Μαΐου. Μόνο που ο χρονικός ορίζοντας που έθεσε ο Γάλλος επίτροπος αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει κάποια εξέλιξη στο προγραμματισμένο Eurogroup της 22ας Μαΐου.

    «Θα πρέπει να υπάρξουν συζητήσεις και για το θέμα του χρέους και τέλος, γνωρίζω ότι υπάρχουν κάποιες φήμες για το ΔΝΤ, αλλά η θέση της Κομισιόν είναι ότι το ΔΝΤ αποτελεί εταίρο μας και συνεργαζόμαστε μαζί του. Μπορεί να έχουμε διαφορετικές απόψεις σε κάποια θέματα, αλλά προσπαθούμε να τις επιλύσουμε με καλή διάθεση», υπογράμμισε ο κ. Μοσκοβισί.

    Πάντως, μέχρι τότε θα έχει γίνει γνωστή η στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ στις συζητήσεις, ενώ ήδη ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών έσπευσε να δηλώσει πως οι απαιτήσεις του Ταμείου πρέπει να υποχωρήσουν, καθώς πολλά από τα μέτρα που πήρε ή Ελλάδα ήταν αχρείαστα.

    Ωστόσο, προβληματισμός υπάρχει από τη στάση του Κλάους Ρέγκλινγκ. Ο επικεφαλής του ESM δήλωσε πως ήδη δανείζει πολύ φτηνά την Ελλάδα, γεγονός που ισοδυναμεί με ετήσια εξοικονόμηση 10 δισ. ευρώ, και ότι όταν κάποιοι ρωτούν πότε θα υπάρξει ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα μάλλον δεν έχουν κοιτάξει καλά τους αριθμούς. Υπενθυμίζεται πως το τελευταίο αποτελεί μια απαίτηση του Ταμείου για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αλλάζει το παιχνίδι η Κριστίν Λαγκάρντ; Τώρα λέει ότι τα πλεονάσματα που θα επιβληθούν στη Ελλάδα πρέπει να είναι λογικά

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εντυπωσιακή δήλωση Σόιμπλε: Η Ελλάδα μπορεί να σωθεί και με το 50% των μεταρρυθμίσεων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ντάισελμπλουμ: «Το 2019 η μείωση του αφορολόγητου αν δεν πιαστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3.5%»



    ΣΧΟΛΙΑ