• Top Stories

    Το ΔΝΤ υποστηρίζει πως δεν άλλαξε τις θέσεις του για την Ελλάδα

    Λαγκάρντ ΔΝΤ Ράις

    Τζέρι Ράις, εκπρόσωπος ΔΝΤ


    Το ΔΝΤ «δεν αλλάζει τις θέσεις του», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, κατά την ενημέρωση των συντακτών στον απόηχο του Eurogroup της 22ας Μαΐου. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική, καθώς όπως αποκαλύπτουν και τα πρακτικά της συζήτησης, το ταμείο έχει ήδη διαφοροποιηθεί στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων.

    Ο κ. Ράις υποστήριξε πάντως πως το  ΔΝΤ αυτή τη στιγμή εξετάζει όλες τις επιλογές. Μάλιστα, όπως τόνισε η ελάφρυνση του χρέους δεν χρειάζεται να διευκρινιστεί σε κάθε της λεπτομέρεια πριν από την έγκριση της από το Δ.Σ. του ΔΝΤ, αλλά τόνισε ότι είναι αναγκαίο όπως υπάρχει σαφήνεια για το θέμα του χρέους.

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαβεβαίωσε ότι οι διαφορές απόψεων με τους Ευρωπαίους για την Ελλάδα «μειώνονται», παρά την πρόσφατη αποτυχία στις διαπραγματεύσεις και παρότι το ίδιο περιμένει ακόμη τις «διευκρινίσεις» της ΕΕ όσον αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού κρατικού χρέους.

    «Οι συζητήσεις για αυτά τα θέματα συνεχίζονται και θα συνεχιστούν και στις 15 Ιουνίου. Δεν υπάρχει συμφωνία σε αυτό το σημείο. Εξετάζουμε όλες τις επιλογές στην βάση των πρακτικών μας και τον κανόνων μας. Ο στόχος μας είναι να υπηρετήσουμε τις χώρες μέλη μας με τον καλύτερο τρόπο που μπορούμε».

    «Η Ελλάδα υιοθέτησε ένα πακέτο ισχυρών μεταρρυθμίσεων (…) αλλά χρειαζόμαστε ακόμη να λάβουμε περισσότερες διευκρινίσεις για το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους» της από τους ευρωπαίους πιστωτές, εξήγησε ο Ράις.

    Ο Ράις επισήμανε πως το τρέχον πρόγραμμα θα «επιβάλει ένα σημαντικό επίπεδο λιτότητας στον πληθυσμό της Ελλάδας» επιπλέον, και πρόσθεσε πως «θεωρούμε πως το (ύψος που θα έχει) το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα κάτω» ώστε η ελληνική οικονομία να μπορέσει να επανέλθει στην ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

    Ο κ. Ράις αναφέρθηκε ξανά στην πολιτική των δύο πυλώνων, όπως την εισήγαγε η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ: Δηλαδή, στο ισχυρό πακέτο μεταρρυθμίσεων, που ανάλαβε να κάνει η Ελλάδα και τη βιωσιμότητα του χρέους, που είναι θέμα των Ευρωπαίων. Χωρίς αυτούς τους πυλώνες, είπε ο κ. Ράις, το Ταμείο δεν μπορεί να προτείνει χρηματοδοτική συμμετοχή στο Ελληνικό Πρόγραμμα.

    Ο εκπρόσωπος ήταν κατηγορηματικός ότι δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα με τους Ευρωπαίους εταίρους του για την Ελλάδα, και τόνιζε συχνά ότι εάν δεν ξεκαθαριστεί το θέμα του χρέους η κυρία Λαγκάρντ δεν θα «κατεβάσει» εισήγηση στο διοικητικό συμβούλιο.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν είναι ορθό να εγκριθεί το πρόγραμμα χωρίς να υπάρξει εκταμίευση δόσης, κάτι που άφησε να εννοηθεί ο κ. Τόμσεν στο Eurogroup, ο κ. Ράις ήταν αποκαλυπτικός: «Έχουν υπάρξει περιπτώσεις στο παρελθόν όπου δόθηκε «έγκριση ως θέμα αρχής στο πρόγραμμα» (programmes in principle).

    Σύμφωνα με τον κ. Ράις «πριν κάνουμε πρόταση στο Εκτελεστικό μας Συμβούλιο θέλουμε και τα δύο, και μεταρρυθμίσεις και διαβεβαιώσεις για το χρέος», είπε: «Αυτή η θέση δεν έχει αλλάξει» τόνισε.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τράπεζα Πειραιώς: Εξελίξεις με αλλαγές προσώπων σε δύο θυγατρικές εταιρείες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έκρηξη στο αυτοκίνητο που επέβαινε ο Λουκάς Παπαδήμος

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εισαγγελέας Γ. Τσατάνη: Ζητά ακύρωση της πειθαρχικής τιμωρίας της για την υπόθεση Βγενόπουλου



    ΣΧΟΛΙΑ