• Top Stories

    ΔΝΤ: Δεν συζητάμε προς το παρόν νέα μέτρα για την Ελλάδα, αλλά… οι καταστάσεις αλλάζουν

    • NewsRoom
    ΔΝΤ

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις


    Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να ζητήσει από την Ελλάδα τη λήψη νέων μέτρων για το 2018 ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Gerry Rice, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του Ταμείου στην Ουάσινγκτον, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις του υψηλόβαθμου αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών.

    Αυτό πρακτικά σημαίνει πως σε περίπτωση που το ΔΝΤ θεωρήσει πως υπάρχει κίνδυνος για τον στόχο 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, τα μέτρα που έχουν προγραμματιστεί για το 2019 θα μετατεθούν ένα χρόνο νωρίτερα, όπως έχει συμφωνηθεί. Αναφορικά με την πιθανότητα επιπλέον μέτρων, απάντησε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν νέα μέτρα στο τραπέζι, ωστόσο όπως συμβαίνει συχνά, «το πρόγραμμα εξελίσσεται» και οι καταστάσεις αλλάζουν.

    Ο Gerry Rice προχώρησε σε μια ανασκόπηση των πεπραγμένων του Ταμείου από τον Ιούλιο και δήλωσε πως τεχνικά κλιμάκια των θεσμών βρίσκονται από σήμερα στην Αθήνα. Όπως είπε σύντομα  θα ακολουθήσει πλήρης αποστολή του Ταμείου, χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία για την επίσκεψή της Βελκουλέσκου.

    «Συνεργαζόμαστε στενά με την ΕΚΤ για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και παρέπεμψε στην απόφαση του Ιουλίου για τα stress tests» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ και τόνισε πως θα αποτελέσουν κομμάτι της πρώτης αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος.

    Ειδικότερα, σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο είναι απαραίτητα τα asset quality review για τις ελληνικές τράπεζες, ο G. Rice απάντησε πως πρόκειται για σημαντικό στοιχείο που θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα, ενώ παρέπεμψε στην απόφαση του Ιουλίου που σημείωνε ότι «οι εποπτικές αρχές πρέπει να κάνουν επιπλέον ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των επικαιροποιημένων asset quality review και stress tests, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες πριν από το τέλος του προγράμματος».

    Πρόσθεσε επίσης πως το πρόγραμμα δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς ελάφρυνση του χρέους και υπενθύμισε τη βασική θέση του ΔΝΤ για τα δύο σκέλη: μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση του χρέους.

    Απαντώντας στον Γάλλο πρόεδρο Em. Macron, ο οποίος στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ελλάδα, δήλωσε πως «το ΔΝΤ δεν πρέπει να μπλέκεται με τις ευρωπαϊκές υποθέσεις», ο αξιωματούχος σχολίασε πως τα κράτη είναι αυτά που ζητούν βοήθεια από το ΔΝΤ.

    Σχετικά με την επίσκεψη της Ch. Lagarde ανέφερε πως δεν υπάρχει ακόμα συγκεκριμένη ημερομηνία ωστόσο η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί.

    Τέλος, σε ερώτηση του Μ. Ιγνατίου για τη στάση αναμονής που κρατάει το ΔΝΤ, το οποίο είναι συνεχώς με το ένα πόδι εντός κι εκτός από το ελληνικό πρόγραμμα, γεγονός που μοιάζει με «παιχνίδι απέναντι στην Ελλάδα», ο εκπρόσωπος του Ταμείου απάντησε πως το ΔΝΤ αντιμετωπίζει την Ελλάδα με απόλυτη σοβαρότητα και απόδειξη αποτελεί η στήριξη που της προσφέρει και συγκεκριμένα η ελάφρυνση του χρέους με στόχο τη βιωσιμότητά του.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Οι υπέρογκοι φόροι «τροχοπέδη» για τον Κρατικό Προϋπολογισμό – Στα 1,7 δισ. ευρώ η τρύπα στα έσοδα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Γενικό sell off και βουτιά στις 790 μονάδες για το ΧΑ, στις χειρότερες επιδόσεις των τελευταίων μηνών



    ΣΧΟΛΙΑ