• Πολιτική

    Δημήτρης Παπαδημητρίου: Οι προβλέψεις του ΔΝΤ απέχουν πολύ από την πραγματικότητα

    • NewsRoom
    Παπαδημητρίου

    Δημήτρης Παπαδημητρίου, υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης


    Απορρίπτει εμμέσως τις προβλέψεις του ΔΝΤ για το πλεόνασμα του 2018 και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας η κυβέρνηση, με τον υπουργό Οικονομίας, κ, Δημήτρη Παπαδημητρίου να κάνει λόγο από το βήμα της βουλής για προβλέψεις του ταμείου που απέχουν από την πραγματικότητα.

    «Δεν θα απαντήσω για το ΔΝΤ γιατί έχει προβλέψει παταγωδώς αποτελέσματα που απέχουν πολύ από την πραγματικότητα» τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου.

    Το Ταμείο προβλέπει ανάπτυξη 2,2% του ΑΕΠ το 2017. Αναφορικά με τα πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 προβλέπει πως θα υπάρχει ένα «κενό» 1,5% του ΑΕΠ, το οποίο θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.

    Ο κ. Παπαδημητρίου δέχτηκε επικρίσεις για την διαπραγμάτευση κυρίως από την πλευρά της ΝΔ και την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και τον βουλευτή του Ποταμιού Γιώργο Αμυρά. Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη σχολιάζοντας γενικότερα την διαπραγμάτευση και ειδικότερα την τοποθέτηση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά περί ανάπτυξης είχε πει:

    «Ακούσαμε τον κ. Παππά να λέει ότι δεν έχει σημασία πόση θα είναι η ανάπτυξη αλλά τι είδους θα είναι. Ξέρετε κύριε υπουργέ εμείς ζούμε σ’ αυτή την  χώρα, και σ’ αυτόν τον πλανήτη. Και ξέρουμε ότι κάθε μονάδα ανάπτυξης σημαίνει χιλιάδες θέσεις εργασίας, γι αυτό λοιπόν θέλουμε να έχουμε πραγματική ανάπτυξη.»

    Πάντως, από την κυβέρνηση, σχολιάζοντας τις προβλέψεις του Ταμείου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, υποστήριξαν πως δεν θα χρειαστεί η λήψη πρόσθετων μέτρων το 2018, πέρα από αυτά που έχουν συμφωνηθεί, ενώ δέχθηκαν με ικανοποίηση τόσο την υιοθέτηση των δικών τους εκτιμήσεων για το πλεόνασμα του 2016 άνω του 3% όσο και την εκτίμηση του ταμείου για το πλεόνασμα του 2017, η οποία είναι πάνω από τον μνημονιακό στόχο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΔΝΤ: Δέχθηκε τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για το πλεόνασμα το 2016 – Πρόβλημα από το 2018 βλέπει το Ταμείο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καμπανάκι και από την Κομισιόν: Χαμηλώνει την πρόβλεψη για την ελληνική ανάπτυξη το 2017

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΔΝΤ: Αναθεώρηση προς τα κάτω για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2017



    ΣΧΟΛΙΑ