• Top Stories

    Διαπραγμάτευση: Κοντά σε συμφωνία για το υπερταμείο και τα ενεργειακά Κυβέρνηση και Θεσμοί

    • NewsRoom
    διαπραγμάτευση Τσακαλώτος

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών


    Κοντά σε συμφωνία τόσο για τα ενεργειακά όσο και για το θέμα του υπερταμείου βρίσκεται η κυβέρνηση με τους θεσμούς έπειτα από την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας επαφών στη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών.

    Την εξέλιξη αυτή για το θέμα του υπερταμείου επιβεβαίωσε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, μετά το πέρας της συνάντησης, στην οποία συμμετείχε και η εκπρόσωπου του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου.

    Όπως τόνισε, η ελληνική πλευρά θα εξετάσει τις προτάσεις που έχουν καταθέσει τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και το ΔΝΤ, αναφορικά με τα νέα σχέδια μνημονίων και κατόπιν θα αποστείλει τις παρατηρήσεις της.

    Αναφορικά με το θέμα του υπερταμείου, στις παρατηρήσεις της κυβέρνησης φαίνεται πως συμπεριλαμβάνονται η ανάγκη να υπάρξει διευκρίνιση για το ποιος θα είναι ο μηχανισμός, μέσω του οποίου το κράτος και ο αρμόδιος υπουργός θα μπορεί να επηρεάσει τη γενικότερη πολιτική των ΔΕΚΟ που θα ενταχθούν στο ταμείο, όπως για παράδειγμα για τα λιμάνια της χώρας.

    Ερωτηθείς για το ποια θα είναι η λίστα των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου που θα μεταφερθούν στο νέο υπερταμείο, ανέφερε ότι το ΚΥΣΟΙΠ έχει ετοιμάσει μία πρώτη λίστα με κάποιες «δημόσιες επιχειρήσεις που θέλουμε να εξαιρέσουμε και, αφού απαντήσουν οι θεσμοί, η λίστα θα σταλεί εκ νέου στο ΚΥΣΟΙΠ, για να την εγκρίνει».

    Η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τους θεσμούς ότι λύνονται τα προβλήματα με το δασαρχείο για το Ελληνικό και μετά θα πρέπει να λυθεί και το θέμα με την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία.

    Όσο για τα ενεργειακά, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ενέργειας δήλωσε πως «έχουμε μείνει κάποιες μικροδιαφορές, θεωρώ ότι μέχρι την Παρασκευή θα τις έχουμε κλείσει», χωρίς, πάντως, να διευκρινίσει σε ποια σημεία υπάρχει απόσταση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.

    Ο πρώτος γύρος των συζητήσεων έγινε απουσία της εκπροσώπου του ΔΝΤ Ντέλιας Βελκουλέσκου, η οποία έφθασε τελικά στο Χίλτον περίπου μια ώρα μετά την έναρξη των συζητήσεων με την ευρωπαϊκή τρόικα και πήγε στο… δωμάτιό της και στη συνέχεια, λίγο μετά τις 8 το βράδυ κατέβηκε στο «πεδίο της μάχης».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αλέξης Τσίπρας: «Η κ. Μέρκελ είναι ανοιχτόμυαλη και ο κ. Σόιμπλε ένας σεβαστός πολιτικός» (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στα χέρια της κυβέρνησης τα κείμενα των μνημονίων από τους Θεσμούς – Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέα Δημοκρατία: «Ο κ. Τσίπρας ζει στο δικό του κόσμο – Καμία επαφή με την αλήθεια»



    ΣΧΟΛΙΑ