• Top Stories

    Citi: Θετική η συμφωνία στη Μάλτα για την Ελλάδα, αλλά δεν αρκεί

    Citi


    Θετικά αποτιμά η Citi το αποτέλεσμα του Eurogroup, κατά το οποίο η Ελλάδα συμφώνησε να λάβει νέα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, συνολικού ύψους 2% του ΑΕΠ, τα οποία θα ξεκινήσουν να ισχύουν τη διετία 2019-20.

    Ωστόσο, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για την Citi είχε η ανακοίνωση του ΔΝΤ. Το Ταμείο επιβεβαιώνει πως υπήρξε πρόοδος στο Eurogroup της Μάλτας, σημειώνοντας πω;ς “υπάρχουν καλές προοπτικές” για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

    Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Citi, η συμφωνία δεν αρκεί. Μάλιστα, σε σχέση με τις προσδοκίες μια τεχνική συμφωνία (SLA), η απόφαση της 7ης Απριλίου αρκετά υποδεέστερη.

    Αρκετά βασικά ζητήματα παραμένουν εκκρεμή, όπως, η συμμετοχή του ΔΝΤ η οποία θα εξαρτηθεί από το ποιοι θα είναι  οι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι, οι αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις (όπως οι ομαδικές απολύσεις και αγορά ενέργειας) αλλά και το αν θα υπάρχει και μείωση του χρέους.

    Η δήλωση του ΔΝΤ πάντως αυξάνει τις πιθανότητες ότι μια τελική συμφωνία, και η επόμενη εκταμίευση του δανείου, θα συμβούν εγκαίρως για τις αποπληρωμές του χρέους τον Ιούλιο.

    Ωστόσο, η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει εύθραυστη και μένει ακόμα να δούμε αν η κυβέρνηση μπορεί να περάσει αυτά τα νέα μέτρα λιτότητας από τη Βουλή. Ο κίνδυνος για πρόωρες εκλογές εξακολουθεί να υπάρχουν, έστω και αν αυτό δεν είναι το βασικό σενάριο της Citi.

    Πάντως, αυτό δεν πρόκειται να είναι το τέλος των προβλημάτων για την Ελλάδα καθώς οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις έχουν ήδη επιβαρύνει την εμπιστοσύνη και πιθανόν επίσης να προκαλέσουν περαιτέρω εκροές καταθέσεων, κάτι που καθιστά τους στόχους για την ανάπτυξη και το πρωτογενές πλεόνασμα ακόμη πιο δύσκολο να επιτευχθούν. Έτσι μειώνονται οι πιθανότητες επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές αλλά και ένταξης στο QE, πριν από το τέλος του προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΔΝΤ: Σημειώθηκε πρόοδος στο Eurogroup, αλλά υπάρχουν ακόμα ανοιχτά θέματα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Β. Κικίλιας (ΝΔ): «Η παράσταση της Κυβέρνησης έλαβε τέλος, καλό Πάσχα στους βουλευτές της»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Φ. Γεννηματά: «Αυτή η Κυβέρνηση μόνο αδιέξοδα και καταστροφή μπορεί να προκαλέσει»



    ΣΧΟΛΙΑ