• Ελλάδα

    Αποκλειστικό: Σε λίγες ώρες ο Τσακαλώτος ανακοινώνει την χαλάρωση των Capital Controls

    Eurogroup


    Περαιτέρω χαλάρωση των capital controls ανακοινώσει εντός των επόμενων ωρών  η κυβέρνηση. Όπως είχε γράψει αποκλειστικά το mononews στις 2 Νοεμβρίου ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει αποφασίσει να άρει δυο σημαντικούς περιορισμούς που ίσχυαν έως τώρα από την 1η Δεκεμβρίου.  Για την ακρίβεια: 1. Νέος λογαριασμός σε τράπεζα: Σήμερα όποιο φυσικό πρόσωπο δεν έχει λογαριασμό σε τράπεζα απαγορεύεται να ανοίξει έκτος και εάν έχει βεβαίωση από τον εργοδότη του ότι εργάζεται. Ο περιορισμός αυτός αίρεται όπως επίσης και όλοι οι περιορισμοί  σχετικά με το άνοιγμα λογαριασμού για επιχειρήσεις.

    2. Φρέσκο χρήμα από το εξωτερικό: Όσοι φέρνουν χρήματα από τράπεζες του εξωτερικού στα Ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα μπορούν στην συνέχεια να προχωρούν σε ανάληψη ολόκληρου του ποσού. Σήμερα επιτρέπεται η ανάληψη του 50% του ποσού.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σημαντική χαλάρωση των περιορισμών αναμένεται και στις συναλλαγές εξαγωγικού εμπορίου. Σήμερα, το όριο που παρέχεται στους εξαγωγείς/εισαγωγείς για τη μεταφορά κεφαλαίων εκτός Ελλάδος, καθορίζεται από τον τζίρο της εταιρίας τους κατά το προηγούμενο έτος και δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από τον μέσο όρο αυτού. Με τις αλλαγές που αναμένονται, το χρονικό διάστημα του υπολογισμού αναμένεται να επεκταθεί στα 4 – 5 χρόνια, δίνοντας τη δυνατότητα για μεγαλύτερα ποσά κεφαλαίων που θα μπορούν να μεταφέρονται στο εξωτερικό για την άσκηση της εμπορικής λειτουργίας της εταιρίας.



    ΣΧΟΛΙΑ