• Top Stories

    Φουλ επίθεση της ΠΟΕΔΗΝ εναντίον Πολάκη για τις ΜΕΘ – «Δείξε μας τώρα το δίπλωμά σου»

    • NewsRoom
    νοσοκομεια


    Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη εξαπολύει η ΠΟΕΔΗΝ. Στο στόχαστρο της κριτικής της βρίσκονται οι δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου υγείας για την κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

    Η ΠΟΕΔΗΝ κατηγορεί τον κ. Πολάκη για ψευδείς ισχυρισμούς αναφορικά με τον αριθμό των διαθέσιμων κρεβατιών στις ΜΕΘ. Μάλιστα καλεί τον υπουργό να δημοσιοποιήσει το δίπλωμα εξειδίκευσης Εντατικολογίας που κατέχει από τις εξετάσεις που έδωσε και πέτυχε στην Ειδική Επιτροπή. «Όχι το πιστοποιητικό καθημερινής παρακολούθησης του Προγράμματος εκπαίδευσης 2 ετών στη ΜΕΘ (Νοσοκομείο Νίκαιας).  Για να κλείσει τα στόματα και τις φήμες που κυκλοφορούν.»

    «Από 438 δήλωσε ο κος Πολάκης που λειτουργούσαν πέρυσι, σήμερα λειτουργούν 558.  Πέρυσι ποιος κυβερνούσε αυτόν τον τόπο (2016); Άλλη μια φορά που η κυβέρνηση λέει ψέματα. Μεταφέρει εικονική πραγματικότητα. Ο κος Πολάκης εκμεταλλεύεται την αδυναμία ελέγχου του πραγματικού αριθμού κλινών που λειτουργούν, αφού την διαχείριση των κλινών ΜΕΘ έχουν αποκλειστικά και μόνο οι Εντατικολόγοι του κάθε Νοσοκομείου, υπό την εποπτεία των Διοικήσεων των Νοσοκομείων», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ και συνεχίζει:

    «Στα χαρτιά οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ είναι 540 (440 σε Δημόσια Νοσοκομεία και 100 σε Ιδιωτικές κλινικές). Ποτέ όμως σε καμία χρονική περίοδο δεν λειτουργεί το σύνολο των διαθέσιμων κλινών. Χάνονται κατά διαστήματα κλίνες για απολύμανση, καταλαμβάνονται από χρόνια περιστατικά που δεν χρειάζονται ΜΕΘ τα οποία υπερβαίνουν κατά πολύ τις 13 ημέρες που είναι η Μέση Νοσηλεία, αναστέλλεται η λειτουργία κλινών κατά διαστήματα λόγω έλλειψης προσωπικού. Όλα αυτά χωρίς να το μαθαίνουμε ποτέ.

    Σε καμία χρονική περίοδο δεν λειτούργησαν και δεν λειτουργούν πάνω από 450 πραγματικές κλίνες ΜΕΘ. Μόνο που οι ανάγκες χρόνο με το χρόνο αυξάνονται.»

    Όπως αναφέρει η μακροσκελής ανακοίνωση, «Στη λίστα αναμονής δεν τηρείται σειρά προτεραιότητας. Γίνεται επιλογή Ασθενών σε συνεννόηση του υπευθύνου Εντατικολόγου της ΜΕΘ κάθε Νοσοκομείου που διαθέτει κενό κρεβάτι και του συντονιστικού κέντρου του ΕΚΑΒ που περιγράφουν την κατάσταση της Υγείας, την ηλικία των ευρισκόμενων ασθενών στη λίστα αναμονής… Πολλοί Ασθενείς βρίσκονται διασωληνομένοι στους θαλάμους περιμένοντας τη σειρά τους για ημέρες. Το πληρώνουν με τη ζωή τους.

    Οι ανάγκες είναι συνεχώς αυξανόμενες αφενός γιατί σοβαρές λοιμώξεις από ιώσεις καθίστανται όλο και πιο επικίνδυνες και αφετέρου η ζήτηση αυξήθηκε στα Δημόσια Νοσοκομεία 30% εξαιτίας της οικονομικής κρίσης

    Η λίστα αναμονής ανανεώνεται καθημερινά. Πολλοί Ασθενείς εμφανίζονται τη μία ημέρα και δεν εμφανίζονται την επόμενη. Αυτό σημαίνει ότι ή έγιναν καλά (σπάνιο) ή ότι κατέληξαν (το πιθανότερο).

    Με βάση έρευνες των Εντατικολόγων η θνησιμότητα διπλασιάζεται στους βαρέως πάσχοντες Ασθενείς που οι θεράποντες Ιατροί κρίνουν ότι χρήζουν νοσηλεία σε ΜΕΘ αλλά δεν βρίσκουν κρεβάτι (η θνησιμότητα από 18% -23% εντός ΜΕΘ ανεβαίνει στο 45 – 50% εκτός ΜΕΘ).»

    Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί τον Αν. Υπουργό Υγείας «όχι με αερολογίες αλλά με πραγματικά στοιχεία να αποδείξει τον αριθμό των λειτουργούντων κλινών ΜΕΘ.»

    Όπως εξηγεί τα προβλήματα προέκυψαν επειδή «τελείωσαν οι συμβάσεις 500 Ιατρών και Νοσηλευτών που υπηρετούσαν στις ΜΕΘ μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ και ο Αν. Υπουργός Υγείας ακύρωσε την επιλογή 500 νέων Ιατρών και Νοσηλευτών για την κάλυψη των ΜΕΘ. Εξαιτίας αυτού μειώθηκαν τόσο πολύ τα κρεβάτια. Ακόμη υπολείπονται για την ολοκλήρωση αυτής της προκήρυξης των 500 θέσεων να προσληφθούν μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ 150 Νοσηλευτές και 30 Ιατροί. Εάν είχε προσληφθεί το εν λόγω προσωπικό θα άνοιγαν 40 κλίνες ΜΕΘ. Φανταστείτε πόσος κόσμος θα σωζόταν.

    Ο κος Πολάκης ως Εντατικολόγος που λέει ότι είναι, γνωρίζει ότι είναι αδύνατον ο κόσμος, οι δημοσιογράφοι  να τσεκάρουν τα πραγματικά κρεβάτια που λειτουργούν και κάνει αλχημείες. Δεν δίνει στοιχεία για τις ΜΕΘ που κλείνουν για απολύμανση και μεγιστοποιείται το πρόβλημα. Όταν κλείνουν κλίνες ΜΕΘ για απολύμανση οι ασθενείς μεταφέρονται σε άλλη ΜΕΘ, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ

    Αθροίζει κλίνες που δεν λειτουργούν σε ΜΕΘ Νοσοκομείων με εσωτερική απόφαση των Διοικήσεων λόγω ελλείψεων προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού). Βαπτίζει ΜΕΘ κλίνες που λειτουργούν σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ). Παράδειγμα 20 κλίνες ΜΑΦ στον Ευαγγελισμό, 3 στο Νοσοκομείο Νίκαιας. Ο κος Πολάκης εγκαινιάζει νέες ΜΕΘ που λειτουργούν με δανεικό προσωπικό (μετακινήσεις  Εντατικολόγων Ιατρών) και ελλιπέστατο Νοσηλευτικό προσωπικό, κάτω των ορίων ασφαλείας. Φυσικά μόνο αθροίζει. Ξεχνάει να αφαιρέσει τις κλίνες που παύουν να λειτουργούν για τους παραπάνω λόγους.»



    ΣΧΟΛΙΑ