• Πολιτική

    Νέος συναγερμός λόγω μετάλλαξης του κορονοϊού στην Βρετανία – Κλείνουν σταδιακά τα σύνορά τους οι χώρες της ΕΕ

    • NewsRoom


    Νέος συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη μετά τις ανακοινώσεις του Λονδίνου περί μετάλλαξης του κορονοϊού με νέο στέλεχος, το οποίο «δεν αυξάνει την επικινδυνότητα», αλλά «την μεταδοτικότητα» της επιδημίας.

    Η βρετανική κυβέρνηση αναγκάσθηκε να επιβάλει νέο αυστηρό lockdown στην περιφέρεια του Λονδίνου και την νοτιοανατολική Αγγλία μπροστά στην εκτόξευση των κρουσμάτων της Covid-19, η οποία αποδόθηκε σε αυτό το νέο στέλεχος.

    Η ίδια μετάλλαξη έχει εντοπιστεί επίσης στην Ολλανδία, την Δανία και την Αυστραλία, όπως δήλωσε ο ΠΟΥ στο BBC.

    Το θετικό είναι ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως το νέο στέλεχος αντιδρά διαφορετικά στα εμβόλια.

    Με την σειρά τους ευρωπαϊκές χώρες ανακοινώνουν τη διακοπή πτήσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να αποτρέψουν την εισαγωγή του μεταλλαγμένου κορονοϊού.

    Πρώτη η ολλανδική κυβέρνηση ανέστειλε όλες τις επιβατικές πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι την 1η Ιανουαρίου. Το ολλανδικό υπουργείο Υγείας «συνιστά να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο οποιαδήποτε εισαγωγή αυτής της μετάλλαξης του ιού από το Ηνωμένο Βασίλειο περιορίζοντας και / ή ελέγχοντας την κίνηση επιβατών από το Ηνωμένο Βασίλειο».

    Το Βέλγιο επίσης θα αναστείλει τις πτήσεις και τα δρομολόγια των τρένων από τη Βρετανία από τα μεσάνυχτα της Κυριακής (01.00 ώρα Ελλάδας) μετά την ανακάλυψη μιας νέας μετάλλαξης του κορονοϊού, που κυκλοφορεί σε τμήματα της βρετανικής επικράτειας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο κυβερνητικός αξιωματούχος. Ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο διευκρίνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο VRT ότι η διάρκεια της αναστολής θα είναι τουλάχιστον 24 ωρών.

    Η Γερμανία εξετάζει «σοβαρά» το ενδεχόμενο αναστολής των πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική, ανέφερε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο κυβερνητική πηγή.

    «Οι περιορισμοί στην εναέρια κυκλοφορία από τη Βρετανία και τη Νότια Αφρική αποτελούν μια σοβαρή επιλογή», την οποία εξετάζει αυτή τη στιγμή το Βερολίνο, είπε η πηγή, προσκείμενη στο γερμανικό υπουργείο Υγείας.

    Αλλά και η Γαλλία εξετάζει το ενδεχόμενο να αναστείλει τις πτήσεις και τα δρομολόγια των τρένων από τη Βρετανία, αφότου ανιχνεύτηκε εκεί ένα νέο στέλεχος του κορονοϊού, μεταδίδει σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο BFM. Η επίσημη απόφαση των γαλλικών αρχών αναμένεται αργότερα σήμερα, ανέφερε το BFM χωρίς να επικαλεστεί τις πηγές του. Αξιωματούχοι στο υπουργείο Μεταφορών δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμοι για κάποιο σχόλιο.

    Και η Ιταλία  σχεδιάζει να αναστείλει τις πτήσεις από και προς τη Βρετανία λόγω των φόβων που προκαλεί η ανακάλυψη ενός νέου στελέχους του κορονοϊού που ανιχνεύτηκε εκεί, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο σε μια ανάρτησή του στο Facebook.

    Την ίδια στιγμή η Ισπανία ζήτησε να υπάρχει συντονισμένη απόφαση από την ΕΕ για το ζήτημα των πτήσεων από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο, την ώρα που για το ζήτημα της νέας μετάλλαξης είχαν επικοινωνία ο Εμανουέλ Μακρόν και η Άγκελα Μέρκελ με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

    Ο μεταλλαγμένος κορονοϊός

    Πληθώρα μεταλλάξεων του ιού SARS-CoV-2 έχουν παρατηρηθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με τον επιστημονικό σύμβουλο της βρετανικής κυβέρνησης Πάτρικ Βάλανς αυτή η νέα παραλλαγή «διαδίδεται ταχύτερα», αλλά επίσης έχει εξελιχθεί σε «κυρίαρχη» μορφή του κορονοϊού. Εμφανίσθηκε στα μέσα του Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο ή στο Κεντ και είναι παρούσα στο 62% των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στο Λονδίνο τον Δεκέμβριο και του 43% στην νοτιοανατολική Αγγλία, έναντι μόνο 28% στα μέσα Νοεμβρίου.

    Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι, μαζί με την Ιταλία, η πλέον πληγείσα από την επιδημία χώρα της Ευρώπης με περισσότερους των 67.000 νεκρούς. Το όριο των 2.000.000 κρουσμάτων ξεπεράσθηκε χθες.

    Όπως στην Αγγλία, μέτρα lockdown θα εφαρμοσθούν από αύριο στην Ουαλία, σχεδόν μία εβδομάδα νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Η Βόρεια Ιρλανδία θα επιστρέψει σε lockdown αμέσως μετά τα Χριστούγεννα. Η Σκωτία εφαρμόζει περιορισμούς Επιπέδου 4 από τις 26 Δεκεμβρίου, ενώ ανακοινώθηκαν αυστηροί ταξιδιωτικοί περιορισμοί προς το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Κάθε συνιστώσα του Ηνωμένου Βασιλείου αποφασίζει μόνη για την στρατηγική της απέναντι στην υγειονομική κρίση.

    Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον δέχεται δριμείες επικρίσεις από την αρχή της επιδημίας για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης. Αφού επένδυσε, χωρίς αποτελέσματα, στην πραγματοποίηση μαζικών διαγνωστικών τεστ που χαρακτηρίζεται φιάσκο από τους επικριτές της, η κυβέρνηση Τζόνσον ποντάρει πλέον στην εκστρατεία εμβολιασμού, που ξεκίνησε στις 8 Δεκεμβρίου.

    Ο βρετανικός οργανισμός φαρμάκων MHRA ετοιμάζεται, μετά το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech να εγκρίνει στις 28 ή στις 29 Δεκεμβρίου ένα δεύτερο εμβόλιο, αυτό της εταιρείας AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σύμφωνα με την εφημερίδα The Telegraph.

    Διαβάστε επίσης:

    Μπόρις Τζόνσον: Σε «σκληρό» lockdown ολόκληρο το Λονδίνο και η νοτιοανατολική Αγγλία – «Πρέπει να δράσουμε τώρα»

    Βρετανία: «Η κατάσταση με το νέο στέλεχος του κορονοϊού ήταν εκτός ελέγχου», παραδέχεται ο Ματ Χάνκοκ

    Πανδημία: Επικοινωνία Μέρκελ-Μακρόν-φον ντερ Λάιεν για την κατάσταση με την νέα μετάλλαξη στη Βρετανία

    ΠΟΥ: Ενισχύστε τους ελέγχους στην Ευρώπη μετά τη νέα μετάλλαξη

    Και η Ιταλία αναστείλει τις πτήσεις από και προς τη Βρετανία

    Ισπανία: Η ΕΕ να αποφασίσει συντονισμένα για τις πτήσεις από και προς τη Βρετανία



    ΣΧΟΛΙΑ