• Πολιτική

    Νέες απειλές Ερντογάν: Θα συνεχίσουμε την επίθεση στην Συρία αν δεν εφαρμοστεί η συμφωνία με τις ΗΠΑ

    • NewsRoom
    Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Η Τουρκία θα συνεχίσει την επίθεση της στη βορειοανατολική Συρία με μεγαλύτερη ταχύτητα από ότι προηγουμένως, αν δεν εφαρμοσθεί πλήρως η συμφωνία της με τις ΗΠΑ (που προβλέπει την κατάπαυση του πυρός για 120 ώρες προκειμένου να επιτρέψει την αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων), δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    «Αν οι υποσχέσεις γίνουν σεβαστές μέχρι το βράδυ της Τρίτης, το ζήτημα της ζώνης ασφαλείας θα έχει λυθεί. Αν δεν γίνουν, η επιχείρηση Πηγή Ειρήνης θα επαναληφθεί μόλις εκπνεύσει η προθεσμία των 120 ωρών», δήλωσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στη διακοπή της επίθεσης για πέντε ημέρες βάσει της συμφωνίας που σύναψε χθες το βράδυ της Πέμπτη, με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.

    Ο Ερντογάν είπε ακόμη στους δημοσιογράφους πως δεν αποτελεί πρόβλημα για την Τουρκία το ενδεχόμενο να εισέλθουν υποστηριζόμενες από τη Ρωσία συριακές κυβερνητικές δυνάμεις στις περιοχές, από τις οποίες αποχωρεί η πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας, προσθέτοντας πως η Άγκυρα δεν έχει πρόθεση να παραμείνει στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της στη βόρεια Συρία.

    Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ακόμη πως είχε ενημερώσει τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την επίθεση σε τηλεφωνική επικοινωνία τους στις 6 Οκτωβρίου, τρεις ημέρες πριν από την έναρξη της επιχείρησης. Ο ίδιος πρόσθεσε πως «αυτό που είναι απαραίτητο θα γίνει στον κατάλληλο χρόνο» αναφερόμενος σε μια επιστολή του Τραμπ στην οποία καλούσε τον Ερντογάν να μην είναι «ανόητος».

    Ο Ερντογάν διαψεύδει αναφορές για νέες επιθέσεις

    Παράλληλα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν υπάρχουν συγκρούσεις εν εξελίξει στη βορειοανατολική Συρία, όπου η Τουρκία έχει εξαπολύσει επίθεση, μετά τη συμφωνία της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον να σταματήσει την επίθεσή της ενόσω οι κουρδικές δυνάμεις θα αποσύρονται.

    Σήμερα το πρωί βομβαρδισμοί ακούγονταν στα τουρκοσυριακά σύνορα παρά την πενθήμερη κατάπαυση του πυρός προκειμένου να αποχωρήσει η κουρδική πολιτοφυλακή από μια σχεδιαζόμενη «ζώνη ασφαλείας», ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν πως η συμφωνία καλύπτει μέρος μόνο της περιοχής που η Άγκυρα σκοπεύει να καταλάβει.

    Ωστόσο ο Ερντογάν είπε πως η «ασφαλής ζώνη» θα έχει μήκος 440 χλμ. πάνω στη γραμμή των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία, με την ανατολική άκρη της στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ, και προσέθεσε ότι συμφωνήθηκε με τις Ηνωμένες Πολιτείες πως θα έχει βάθος 20 μιλίων (32 χλμ.).

    Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε στους δημοσιογράφους, έπειτα από την προσευχή της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη, πως αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Τουρκίας θα βρίσκονται σε διαρκή επαφή προκειμένου να εφαρμόσουν από κοινού τη συμφωνία.



    ΣΧΟΛΙΑ