• Πολιτική

    Άγριος πόλεμος Σαμαρά – Μαξίμου για την υπόθεση Novartis: «Συνιστούμε ψυχραιμία στη γελοία συμμορία»

    • NewsRoom
    αντωνης σαμαρας

    Ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς


    Με σκληρούς χαρακτηρισμούς συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με αφορμή την υπόθεση Novartis και τα νέα στοιχεία που προσκομίστηκαν στην προκαταρκτική επιτροπή.

    Στο επίκεντρο της κόντρας βρίσκεται σημείωση στην οποία φαίνεται πως στελέχη της διοίκησης της Novartis επιχείρησαν επαφές με τον τότε ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα. Κάτι που το Μαξίμου διέψευσε πως έγινε.

    Ο κ. Σαμαράς ζήτησε συγκεκριμένες απαντήσεις από την κυβέρνηση καθώς, παρά την διάψευση Μαξίμου, οι πράξεις του ΣΥΡΙΖΑ εκείνης της περιόδου ταυτίζονται με τις διεκδικήσεις του τότε προέδρου του ΣΦΕΕ.

    «Στις 26/11/2013, ο τότε πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Φρουζής εκδίδει ανακοίνωση με την οποία ζητά να αποσυρθεί η τροπολογία της κυβέρνησης Σαμαρά, για τη μείωση της τιμής των φαρμάκων», ανέφεραν οι κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού. «Παράλληλα, την ίδια μέρα ο κ. Τσίπρας, με έκτακτη συνέντευξη Τύπου, από κοινού με τον κ. Ξανθό, ζητούν κι αυτοί ακριβώς το ίδιο: να αποσυρθεί η εν λόγω τροπολογία, ταυτιζόμενοι απόλυτα με τις θέσεις του κ. Φρουζή και των φαρμακοβιομηχάνων».

    «Να εικάσουμε, υποθέσουμε, εκτιμήσουμε -σύμφωνα με τη λογική της γελοίας συμμορίας- ότι η ταύτιση απόψεων Τσίπρα-Φρουζή είναι αποτέλεσμα χρηματισμού; Και κάτι ακόμα: τι να εννοεί άραγε ο κ. Φρουζής όταν στις 23/12/2014, σε ερώτηση για τις επαφές της φαρμακοβιομηχανίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνει: “η συνεννόηση και η ενημέρωση είναι τακτική και αμφίδρομη;” Φανταζόμαστε ότι ο κ. Τζανακόπουλος θα απαντήσει, στον ελεύθερο του χρόνο του μεταξύ των επισκέψεών του στον ‘Αρειο Πάγο και την κ. Τουλουπάκη…» σημειώνουν, στη δήλωσή τους, οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά.

    antonis samaras
    Ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς

    Θέση στο θέμα πήρε και η Νέα Δημοκρατία. Η αξιωματική αντιπολίτευση σε σκληρή ανακοίνωσή της τονίζει ότι «οι Κλουζώ του ΣΥΡΙΖΑ και οι δημοσιογραφικές τους παραφυάδες, εφευρίσκουν καθημερινά πλέον και νέες “αποκαλύψεις” για τη Novartis. Το τραγελαφικό όμως είναι ότι η μόνη ουσιαστική αποκάλυψη έμελλε να είναι πραγματικός κόλαφος για τον κ. Τσίπρα.

    Την ίδια μέρα (26 Νοεμβρίου του 2013) που ο κ. Φρουζής ζητούσε με ανακοίνωση την απόσυρση τροπολογίας της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για την μείωση της τιμής των φαρμάκων, ο κ. Τσίπρας παραχώρησε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ζητώντας ακριβώς το ίδιο. Να μην μειωθούν οι τιμές στα φάρμακα. Άραγε τι έχει να πει για αυτή τη “σύμπτωση” ο κατά τα άλλα λαλίστατος κυβερνητικός συκοφάντης;».

    ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κ. Σαμαράς διολισθαίνει από τη γραφικότητα στη γελοιότητα»

    Η β κινήθηκε σε υψηλούς τόνους. «Ο κ. Σαμαράς διολισθαίνει από τη γραφικότητα στη γελοιότητα», σχολίασαν οι κυβερνητικές πηγές για τη δήλωση συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού.

    «Γνωρίζει πολύ καλά πως ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε την τροπολογία της κυβέρνησής του το 2013, διότι το μόνο που έκανε ήταν να μετακυλύει το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης στους ασφαλισμένους, χωρίς να χάνουν ούτε ένα ευρώ τα αγαπημένα του επιχειρηματικά συμφέροντα.

    Μιας και εμφανίστηκε όμως, αντί να ψάχνει τρόπο να ισχυριστεί πως όλοι έχουν καταντήσει σαν αυτόν και τους ομοίους του που φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο Novartis, περιμένουμε ακόμα να απαντήσει χωρίς περιστροφές:

    Διαψεύδει τη γνησιότητα του ιδιόχειρου σημειώματος του στον Κωνσταντίνο Φρουζή; Για ποιο λόγο παρέπεμψε τον κ. Φρουζή στον τότε υπεύθυνο για όλες τις δαπάνες του Δημοσίου, Χρήστο Σταϊκούρα;»

    Τσίπρας ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση
    Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας

    Υπενθυμίζεται πάντως πως οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά  είχαν κάνει λόγο για «γελοιοποίηση της συμμορίας» καθώς τα στοιχεία που επικαλείται στην ανακοίνωσή του το Μαξίμου (επιστολές στις οποίες η Novartis καλεί για συνάντηση τον πρώην πρωθυπουργό στο φόρουμ του Νταβός, στο οποίο δεν παρευρέθηκε ο κ. Σαμαράς) αναιρούν τις προηγούμενες καταθέσεις. Και αυτό καθώς η επιστολή που συντάχθηκε το 2014 και καλεί για γνωριμία στο Νταβός τον πρώην πρωθυπουργό, έρχεται σε αντίθεση με όσα είχε καταθέσει ένας εκ των προστατευόμενων μαρτύρων, σύμφωνα με τον οποίο η Novartis φερόταν να τον είχε εξαγοράσει από το 2013.

    Παράλληλα, η πλευρά του κ. Σαμαρά είχε απαντήσει για την ιδιόγραφη σημείωση με τα τηλέφωνα του υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα, που παρουσιάζεται ως «στοιχείο ενοχής», πως «ήταν τελείως αναρμόδιος για τις πληρωμές στις φαρμακευτικές εταιρίες». «Προφανώς πιστεύουν ότι απευθύνονται σε ηλιθίους…», ανέφεραν οι κύκλοι του κ. Σαμαρά.

    Κύκλοι Σαμαρά: «Ο κ. Τζανακόπουλος είναι προφανώς σε δύσκολη θέση»

    Αλλά και η νέα απάντηση της κυβέρνησης δεν έμεινε ασχολίαστη από τους κύκλους του πρώην πρωθυπουργοί.

    «Καθώς ο κ. Τζανακοπουλος ειναι προφανώς σε δύσκολη θέση -κατανοητό- και οι “κυβερνητικές πηγές” δεν απάντησαν απολύτως τίποτα στα συγκεκριμένα ερωτήματα, συνιστούμε στη γελοία συμμορία ψυχραιμία. Μέχρι τέλους…», αναφέρει η απάντηση της πλευράς Σαμαρά.

    Τζανακόπουλος: ΝΔ και Σαμαράς φέρουν «πολιτικές ευθύνες», τουλάχιστον προς το παρόν 

    Η νέα επίθεση της πλευράς του κ. Σαμαρά έφεραν την αντίδραση του Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος με επίσημη δήλωση επιτέθηκε προς τον πρώην πρωθυπουργό και τη Νέα Δημοκρατία, κατηγορώντας τους πως φέρνουν, τουλάχιστον προς το παρόν όπως αναφέρει «πολιτικές ευθύνες».

    Παράλληλα, ο κ. Τζανακόπουλος υπερασπίστηκε την γραμμή που ακολούθησε ο Αλέξης Τσίπρας το 2013, καταψηφίζοντας τα μέτρα μείωσης της κρατικής δαπάνης στα φάρμακα.

    Τζανακόπουλος
    Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος

    Στη δήλωσή του ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρει:

    «Η προσπάθεια της ΝΔ και του κ. Σαμαρά να πείσουν όχι πως οι ίδιοι δε φέρουν βαρύτατες ευθύνες –τουλάχιστον πολιτικές προς το παρόν – για το σκάνδαλο Novartis, αλλά πως όλοι είναι ίδιοι με αυτούς, είναι αξιοθρήνητη.

    Επειδή επιδεικνύουν δυσκολία αντίληψης , τους επαναλαμβάνουμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ορθώς καταψήφισε την τροπολογία της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου το 2013, διότι το μόνο που έκανε ήταν να μετακυλήσει το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης στους ασφαλισμένους, χωρίς να χάνουν ούτε ένα ευρώ τα αγαπημένα τους επιχειρηματικά συμφέροντα.

    Ο Αλέξης Τσίπρας από το 2013 καλούσε σε διάλογο, εάν πραγματικά η τότε κυβέρνηση είχε στόχο τη μείωση της δαπάνης και ενδιαφερόταν για την εξασφάλιση επάρκειας σε φάρμακα και προειδοποιούσε πως «αν η κυβέρνηση επιμείνει στην ψήφιση της τροπολογίας», αυτό «θα σημαίνει ότι μόνος της στόχος είναι να εξυπηρετήσει συμφέροντα». Σήμερα, δυστυχώς, επιβεβαιώνεται μέχρι κεραίας.

    Ό,τι και να σκαρφιστούν για αντιπερισπασμό, το ερώτημα γιατί ο κ. Σαμαράς παρέπεμψε με «ραβασάκι» τον κ. Φρουζή στον «ταμία» του Κράτους, Χρήστο Σταϊκούρα παραμένει. Και αργά ή γρήγορα θα αναγκαστούν να απαντήσουν»

    Υπενθυμίζεται, πάντως, πως θέση στο θέμα πήρε και ο ίδιος ο κ. Φρουζής ο οποίος δήλωσε πως είχε επαφές τόσο με πολιτικούς της τότε κυβέρνησης όσο και με πολιτικούς της αντιπολίτευσης, οι οποίες ωστόσο έγιναν στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου ως πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Συνεργάτες Σαμαρά για Novartis: H γελοιοποίηση της συμμορίας συνεχίζεται

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαξίμου: «Ουδέποτε ο Αλέξης Τσίπρας συνάντησε τον κ. Φρουζή»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κ. Φρουζής: «Είχα συναντήσεις με πολιτικούς τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης»



    ΣΧΟΛΙΑ