• Πολιτική

    Ζόραν Ζάεφ: Δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία εκτός από τη δική μας

    • NewsRoom

    Ζόραν Ζάεφ


    Για «μια και μοναδική Μακεδονία» έκανε λόγο σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων MKD ο Ζόραν Ζάεφ, ένα σχόλιο που προκάλεσε αίσθηση και έρχεται μόλις μερικές ημέρες πριν από το δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

    Συγκεκριμένα στην ερώτηση του δημοσιογράφου του σκοπιανού πρακτορείου για την άποψη του περί του διχασμού των Σκοπιανών της Διασποράς σχετικά με το επερχόμενο δημοψήφισμα και την ενδεχόμενη ένταξη της χώρας του στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», ο Ζόραν Ζάεφ απάντησε:

    «Λυπάμαι πραγματικά που ο διχασμός στη Διασπορά είναι μεγαλύτερος από ό,τι στο εσωτερικό της χώρας σε σχέση με το δημοψήφισμα. Στα Σκόπια η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών θα ψηφίσει “Ναι”, ωστόσο πιστεύω ότι και το μεγαλύτερο μέρος της Αντιπολίτευσης θα ψηφίσει επίσης “Ναι” και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι θετικό.(…) Θα ήθελα να τονίσω σε όλους τους συμπολίτες μας που ζουν στις ΗΠΑ αλλά και σε ολόκληρη τη σκοπιανή διασπορά ότι η Μακεδονία επιτέλους θα εκπληρώσει το όνειρο των πατεράδων και των παππούδων μας.

    Να γίνουμε μια χώρα που θα αναγνωρίζεται από όλον τον κόσμο, μια χώρα όπου ζει ο Μακεδονικός λαός, ο οποίος θα αναγνωρίζεται από όλους, με επιβεβαιωμένη ταυτότητα που κανείς δε θα μπορεί να αρνηθεί ποτέ και με αναγνωρισμένη Μακεδονική γλώσσα. Κανείς δε θα μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξη της Μακεδονικής ταυτότητας πλέον! Πρέπει όλοι μας να είμαστε περήφανοι για αυτό»

    «Μοιράζομαι και κατανοώ τη δυσαρέσκεια των συμπολιτών μας στη Διασπορά σχετικά με τη σύνθετη ονομασία και με τον γεωγραφικό προσδιορισμό “Βόρεια Μακεδονία”, γεγονός που δεν είναι εύκολο να γίνει αποδεκτό. Αλλά δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία παρά η δική μας. Το βόρειο τμήμα της Ελλάδας είναι Ελλάδα, το δυτικό τμήμα της Βουλγαρίας είναι Βουλγαρία. Αυτή είναι η Μακεδονία μας και δε θα υπάρξει άλλη στον κόσμο.

    Γνωρίζοντας την προοπτική και το μέλλον που πρόκειται να προσφέρουμε στο κράτος μας, αλλά πρωτίστως στα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές, πιστεύω ότι υπάρχει πολύ σημαντικός λόγος για να ενωθούμε.

    Με αυτά τα λόγια θέλω να παροτρύνω τους πάντες. Ανεξάρτητα από το αν είμαστε εγγεγραμμένοι στους καταλόγους και εάν έχουμε σκοπό να ψηφίσουμε ή όχι, νομίζω ότι η Μακεδονία έχει ανάγκη από τη στήριξη της Διασποράς. Αλλά αυτή τη φορά είναι σημαντικό όλοι, ανεξάρτητα από το που βρισκόμαστε, πίσω στην πατρίδα ή στην Αυστραλία, τον Καναδά, την Αμερική ή την Ευρώπη, οφείλουμε να υποστηρίξουμε αυτή τη μοναδική εναλλακτική λύση για την Μακεδονία», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ.

    Η συνέντευξη αυτή παραχωρήθηκε λίγη ώρα μετά τη συνάντηση του Ζάεφ με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς στην Ουάσινγκτον.

    Νέο tweet

    Νέα αναφορά στη χώρα του ως «Μακεδονία» και όχι ως «Βόρεια Μακεδονία» έκανε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ σε νέα ανάρτησή του στο Twitter.

    Ο Ζάεφ πανηγύρισε την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή λέγοντας ότι «οι επενδυτές γνωρίζουν ότι τώρα είμαστε μια σταθερή και ασφαλής χώρα».

    «Δημιουργούμε ευκαιρίες για όλους τους πολίτες. Προχωράμε μπροστά, ήρθε η ώρα για την οικονομία!» συμπληρώνει στην ανάρτησή του ο Ζάεφ.

    Υπενθυμίζεται ότι χθες, στις πρώτες του δηλώσεις μετά την απόφαση της ελληνικής Βουλής, ο Ζάεφ είχε επιβεβαιώσει και επισήμως τους χειρότερους φόβους για τον αλυτρωτισμό των γειτόνων, διαχωρίζοντας τους Έλληνες από τους Μακεδόνες.

    «Οι λαοί και οι χώρες μας έχουν καταφέρει μία κοινή νίκη για την ειρήνη και την πρόοδο στα στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη. Ας είναι περήφανοι όλοι οι Έλληνες, όλοι οι Μακεδόνες και όλοι οι πολίτες που ζουν σε αυτήν την περιοχή. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ο κοινός δρόμος, που έχει ανοίξει με τις πιο φιλικές προθέσεις και αξίες που προέρχονται από την κοινή ευρωπαϊκή οικογένεια» είχε δηλώσει περιχαρής ο Ζάεφ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πανηγυρίζει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών η Τουρκία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πάνος Καμμένος: Πώς σχολίασε τις αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Chanda Delong: Άρωμα γυναίκας στη διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ



    ΣΧΟΛΙΑ