• Πολιτική

    Νέα ακραία πρόκληση Ερντογάν: Θέμα λίγων λεπτών για τον τουρκικό στρατό να φτάσει στην Κύπρο!

    • NewsRoom
    Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρόεδρος της Τουρκίας


    Την ακραία ρητορική του «θυμήθηκε» ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τα έβαλε ξανά με την Κύπρο και την Ελλάδα εκτοξεύοντας απειλές τονίζοντας πως αν η Τουρκία θέλει, μπορεί να φτάσει στην Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο μέσα σε λίγα λεπτά. Η Τουρκία δεν πρόκειται να μειώσει τον όγκο των στρατευμάτων που διαθέτει στα κατεχόμενα της Κύπρου αλλά αντίθετα προτίθεται να τον αυξήσει, διαμήνυσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Milliyet, ο κ. Ερντογάν είπε πως η παρουσία τουρκικών δυνάμεων στο ψευδοκράτος είναι «σημαντική». Επανέλαβε αιχμηρά πως η ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν αυτή που απέρριψε το σχέδιο Ανάν το 2004, που θα ρύθμιζε το θέμα των στραταυμάτων στο νησί.

    Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο ταξίδι της επιστροφής από το Μπακού, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως είναι θέμα λίγων λεπτών για τον τουρκικό στρατό να φτάσει στην Κύπρο. «Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα στρατιωτικής βάσης στην «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Είναι θέμα λίγων λεπτών να φτάσουμε εκεί από τα δικά μας εδάφη όπως και να φτάσουμε στην ανατολική Μεσόγειο. Όμως η Ελλάδα δεν έχει μια τέτοια εγγύτητα. Όμως υπάρχει ο ψυχολογικός παράγοντας. Αν έχουμε όμως ανάγκη θα ιδρύσουμε στρατιωτική βάση εκεί. Είναι σημαντική η στρατιωτική ύπαρξη μας εκεί», είπε.

    Και συνέχισε διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να αποσύρει τα τουρκικά στρατεύματα από το νησί. Και έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει την ελληνοκυπριακή πλευρά για την αποτυχία λύσης του Κυπριακού το 2004, με το σχέδιο Ανάν.

    «Μας λένε πως πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό των στρατιωτικών μας δυνάμεων. Μη μας παρεξηγήσουν όμως δεν θα το μειώσουμε τον αριθμό των δυνάμεων μας. Θα τον αυξήσουμε, δεν θα τον μειώσουμε. Δεν ακούν λόγια. Αν άκουγαν θα είχαμε λύσει το θέμα με τον Κόφι Ανάν. Τι υποσχέθηκαν στο δημοψήφισμα και τι έκαναν; Εμείς είπαμε το ναι εκείνοι όχι. Έβαλαν αυτούς στην Ε.Ε. εμάς μας άφησαν έξω. Από εδώ και πέρα για εκεί, όποια είναι η δική μας συνταγή που ανακοινώνουμε, θα εφαρμόσουμε αυτή τη συνταγή» κατέληξε ο Ερντογάν.

    Η δήλωση Ερντογάν έρχεται λίγες ώρες πριν την έναρξη της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη, την Τρίτη, κι ενώ ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, εξετάζει κατά πόσον υπάρχει προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων που έχουν «παγώσει» εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, μετά τις ατελέσφορες προσπάθειες στο Κραν Μοντανά.

    Αθήνα και Λευκωσία έχουν καταστήσει σαφές πως η απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων είναι προαπαιτούμενο για την επίλυση του προβλήματος, συνεπώς η τοποθέτηση του τούρκου προέδρου φαντάζει να αντανακλά μια σκληρή γραμμή από την πλευρά της Άγκυρας. Περίπου 40.000 τούρκοι στρατιωτικοί υπηρετούν στα κατεχόμενα, όπου καταγράφεται μια από τις χειρότερες αναλογίες πολιτών προς στρατιώτες στον κόσμο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η ζήτηση για φθηνότερα δολάρια στην Τουρκία δείχνει το δύσκολο δρόμο της λίρας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έξαλλος ο Ερντογάν με την Κεντρική Τράπεζα: Η υπομονή μου με τα επιτόκια έχει όρια!



    ΣΧΟΛΙΑ