• Business

    Μπορεί το πλήρωμα της Aegean να λύσει τo Παλαιστινιακό ζήτημα;


    Στην κυριολεξία, ο πιλότος και οι αεροσυνοδοί της Aegean βρέθηκαν σε θέση να “επιλύσουν” την “αιώνια” Ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη. Οι “διαπραγματεύσεις” έφτασαν την μία μισή ώρα. Τόση ήταν η καθυστέρηση της πτήσης Α3 928 από Αθήνα προς Τελ Αβίβ, στις 3 Ιανουαρίου 2016.

    Η πτήση έγινε άνω κάτω όταν Ισραηλινοί εβραίοι επιβάτες, αντιλήφθηκαν ότι στην καμπίνα επιβιβάστηκαν και δύο Παλαιστίνιοι. Σύμφωνα με την Jerusalem Post, λίγα λεπτά πριν το αεροσκάφος βρεθεί στον διάδρομο της απογείωσης, μερικοί από τους Ισραηλινούς επιβάτες αρνήθηκαν να κάτσουν στη θέση τους και να προσδεθούν, παρεμποδίζοντας την αναχώρηση της πτήσης. Αυτό που απαιτούσαν ήταν να γίνει και δεύτερος έλεγχος των δυο επιβατών γιατί δεν ένιωθαν ασφαλείς μαζί τους. Το ελληνικό πλήρωμα βρέθηκε αντιμέτωπο με μια πρωτόγνωρη κατάσταση, ενώ δεν καταλάβαινε τι ακριβώς εκστόμιζε η μια πλευρά στην άλλη διότι οι περισσότεροι δεν μιλούσαν αγγλικά.

    Ο αντιπρόεδρος της Aegean κ. Ευτύχιος Βασιλάκης (κέντρο), ο διευθύνων σύμβουλος κ. Δημήτριος Γερογιάννης (αριστερά) και η διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων κα Σταυρούλα Σαλούτση.
    Ο αντιπρόεδρος της Aegean κ. Ευτύχιος Βασιλάκης (κέντρο), ο διευθύνων σύμβουλος κ. Δημήτριος Γερογιάννης (αριστερά) και η διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων κα Σταυρούλα Σαλούτση.

    Ακόμη και όταν η αστυνομία πραγματοποίησε δεύτερο έλεγχο , χωρίς να βρεθεί τίποτα ύποπτο, οι Ισραηλινοί αρνήθηκαν να συμμορφωθούν έως τη στιγμή που το πλήρωμα καμπίνας προσέφερε την επιλογή στους δυο αραβοϊσραηλινούς να αποβιβαστούν από το αεροσκάφος και να πάρουν πτήση επόμενης ημέρας.

    Σύμφωνα με την διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου της Aegean, Σταυρούλα Σαλούτση, οι δύο επιβάτες δεν ένιωθαν πλέον άνετα να συνεχίσουν το ταξίδι τους με τη συγκεκριμένη πτήση και δέχθηκαν την προσφορά της Aegean η οποία τους αποζημίωσε χρηματικά, τους πρόσφερε δωρεάν διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο και τους πλήρωσε το εισιτήριο για να συνεχίσουν το ταξίδι τους στο Τελ Αβίβ την επόμενη ημέρα.

    Εύλογα προκύπτει το ερώτημα : Αφοί ορισμένοι Ισραηλινοί επιβάτες παρεμπόδιζαν την αναχώρηση της πτήσης γιατί δεν συνελήφθησαν από την ελληνική αστυνομία και να τους επιβληθεί η προβλεπόμενη ποινή του άρθρου 227 (φυλάκιση από τρεις μήνες ως πέντε έτη και χρηματική ποινή);

    Διαβάστε ακόμα: Οδηγίες προς τον Ε. Βασιλάκη πως να κάνει το Flying While Muslim ευκολότερο

    “Διπλωματικό επεισόδιο”

    Το θέμα θα μπορούσε να είχε τελειώσει εδώ. Όμως λαμβάνει διαστάσεις διπλωματικού επεισοδίου. “Είμαστε αγανακτισμένοι για τις προκαταλήψεις και τις διακρίσεις τις οποίες υπέστησαν δύο Παλαιστίνιοι εκ μέρους του προσωπικού καμπίνας της Aegean”, η οποία “υποχώρησε στις πιέσεις των ισραηλινών επιβατών. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να ενεργήσει σθεναρά εναντίον αυτών των ρατσιστικών ενεργειών και ιδιαίτερα να καταβάλει αποζημίωση στους δύο παλαιστίνιους επιβάτες”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Σάεμπ Έρεκατ.

    Με αφορμή το περιστατικό, το υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του υπενθυμίζει ότι πρέπει να τηρείται απαρεγκλίτως η αρχή της ίσης μεταχείρισης στη διάθεση και την παροχή αγαθών και υπηρεσιών. Ακόμη, το υπουργείο Δικαιοσύνης επισημαίνει ότι «απαγορεύεται και είναι καταδικαστέα, απ’ όπου κι αν προέρχεται, κάθε διακριτική μεταχείριση για λόγους εθνοτικής ή φυλετικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού».

    Τονίζεται επίσης το υπουργείο Δικαιοσύνης πως προωθεί τη διαδικασία αναθεώρησης του Ν. 3304/2005 (ίσης μεταχείρισης σε φυλετικές, θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις), με σκοπό την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης και την καλύτερη προστασία κάθε προσώπου από διακρίσεις.

    Η θέση της Aegean

    Επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), Σάεμπ Έρεκατ απέστειλε ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean Δημήτρης Γερογιάννης.

    Αγαπητέ Dr. Erekat,

    Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της PLO νωρίτερα σήμερα σχετικά με το επεισόδιο που συνέβη στην πτήση μας Α3 928 για Τελ Αβίβ, θα θέλαμε να εκφράσουμε για άλλη μια φορά, όπως το έχουμε ήδη κάνει πολλές φορές στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τη μεγάλη μας λύπη για το γεγονός. Ταυτόχρονα, επιθυμούμε να διαβεβαιώσουμε ότι το πλήρωμά μας αντέδρασε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια και εξυπηρέτηση όλων των επιβατών. Απορρίπτουμε κάθε πιθανότητα συμπεριφορών διακρίσεων, οι οποίες αντιτίθενται πλήρως στις αρχές που διέπουν την εταιρεία μας, και τις οποίες ακολουθούν και εφαρμόζουν όλοι οι άνθρωποι μας .

    Επισυνάπτουμε την ανακοίνωση που εξεδώσαμε σχετικά με το γεγονός χθες στα διεθνή και εγχώρια Μέσα, η οποία πιστεύουμε ότι εξηγεί πλήρως πώς εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα.
    Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι το πλήρωμα μας προσπάθησε για περισσότερο από μία ώρα και τριάντα λεπτά να διευθετήσει την κατάσταση. Δυστυχώς, μέχρι να ολοκληρωθούν όλοι οι επιπλέον έλεγχοι ασφάλειας από τις αρμόδιες αρχές, ναι υπήρξε αδικαιολόγητη και μάλιστα άδικη, αντίδραση από μια μεγάλη ομάδα επιβατών. Ωστόσο, και οι δύο θιγόμενοι επιβάτες, δεν αισθάνονταν άνετα να πετάξουν, λόγω της κατάστασης που επικρατούσε.Ήταν κυρίως λόγω της ανησυχίας για την ασφάλεια αυτών των δύο επιβατών μετά από όλα αυτά που είχαν προηγηθεί, που προτείναμε να διανυκτερεύσουν με έξοδά μας και να επιβιβαστούν σε άλλη πτήση την επόμενη ημέρα.

    Άλλωστε το μόνο που γνωρίζαμε για αυτούς τους 2 επιβάτες είναι ότι -όπως και οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους επιβάτες- είχαν ισραηλινά έγγραφα και φυσικά δεν υπήρξε καμία διάθεση διακριτικής μεταχείρισης τους από την πλευρά του πληρώματος.
    Και πάλι λυπούμαστε για το γεγονός, το οποίο σημειωτέoν συνιστά πρωτόγνωρη εμπειρία για εμάς, παρά το γεγονός ότι πετάμε πολλά χρόνια στη Μέση Ανατολή. Σεβόμαστε τα δικαιώματα όλων των επιβατών να ταξιδεύουν χωρίς φυσικά επιπτώσεις δυνητικών φυλετικών διαχωρισμών.

    Τέλος, έχουμε ήδη επικοινωνήσει με τον εκπρόσωπο της PLO στην Ελλάδα και έχουμε ζητήσει μια συνάντηση, προκειμένου να δώσουμε τις διαβεβαιώσεις μας και να διευκρινίσουμε περαιτέρω την κατάσταση.



    ΣΧΟΛΙΑ