• Πολιτική

  Παρατείνεται έως το τέλος του Ιουλίου η προστασία της πρώτης κατοικίας

  • NewsRoom

  Ο πρωθυπουργός πίσω από το προστατευτικό plexiglass στο βήμα της Βουλής


  Την παράταση της προστασίας της προστασίας των πρώτης κατοικίας έως τον Ιούλιο του 2020 ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

  Επίσης ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε:

  1. Μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση της πανδημίας το κράτος θα χορηγεί αποζημίωση ειδικού σκοπού. Για το ίδιο διάστημα, παρατείνεται και η καταβολή των επιδομάτων στους ανέργους και τους μακροχρόνια ανέργους.
  2. Ευρείας κλίμακας στήριξη εισοδήματος εργαζόμενων που επιστρέφουν σε επιχειρήσεις που επλήγησαν. Οι εργαζόμενοι που επιστρέφουν στην εργασία τους, αλλά με μειωμένο ωράριο και μειωμένους τζίρους για την επιχείρηση, θα δουν τις απολαβές τους να στηρίζονται από την Πολιτεία, με κεφάλαια του ευρωπαϊκού προγράμματος «SURE».
  3. Παράταση της προστασίας της α’ κατοικίας έως τέλη Ιουλίου (διαβάστε περισσότερα)
  4. Νέα δέσμη μέτρων από Μάιο για ανακούφιση επιχειρήσεων με πτώση τζίρου
  5. Σχέδιο εξπρές για το πλήγμα που θα δεχθεί ο τουρισμός

  Αναλυτικότερες ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας θα κάνουν στις 5 το απόγευμα οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας.

  «Η επιστροφή της οικονομικής και κοινωνικής ζωής θα επανέλθει σταδιακά. Είμαστε στο πλευρό της εργασίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας. Αλλά από το επίδομα περνάμε στην επίδοση, το κράτος από προστάτης γίνεται συμπαραστάτης. Θα το επωμιστούμε όλοι το βάρος με δίκαιο τρόπο» τόνισε ο πρωθυπουργός.

  Επανέλαβε την θέση που εκφράζει η Ελλάδα εντός της ΕΕ υπέρ των επιχορηγήσεων και όχι των νέων δανείων, και πρόσθεσε ότι «οι θέσεις μας είναι εδώ και καιρό στο τραπέζι και προσδοκώ ότι σε λίγο καιρό μπορεί να έχουμε καλά νέα».

  «Δραματικές και πολυεπίπεδες συνέπειες»

  Τόνισε ότι οι συνέπειες της πανδημίας είναι δραματικές και πολυεπίπεδες με πολλά θύματα, αλλά κανέναν ένοχο που θα κληθεί να λογοδοτήσει.

  Άμεση ήταν η απάντησή μας, έπρεπε να εγγυηθεί το κράτος για την προστασία της υγείας του πολίτη, συμπλήρωσε.

  Μια σειρά από έκτακτα μέτρα προστέθηκαν στην φαρέτρα της χώρας. Η απαλλαγή από δημοσιονομικές δεσμεύσεις του παρελθόντος μας επέτρεψε να απλώσουμε ένα δίχτυ προστασίας, η φθηνότερη πρόσβαση τραπεζών σε ρευστότητα και διάφορα άλλα εργαλεία δίνουν περισσότερους πόρους προς επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους, τόνισε ο πρωθυπουργός.

  Όλα έγιναν με γνώση και σύνεση μπροστά σε έναν πόλεμο που θα κρατήσει πολύ και πρέπει να κρατήσουμε εφεδρείες, υπογράμμισε.

  Στόχοι μας ήταν η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, η στήριξη των απασχολούμενων και η προστασία απασχόλησης, είπε κάνοντας εκτενή αναφορά στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή για την στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

  Είναι ένα συνεκτικό πρόγραμμα πολλών παρεμβάσεων που διαμορφώνουν μια ομπρέλα προστασίας πάνω από την εργασία και την επιχειρηματικότητα, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  «Το λεφτόδεντρο μαράθηκε οριστικά το 2015»

  Απαντώντας στην κριτική από την αντιπολίτευση, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είχε ένα φιλόδοξο σχέδιο τις λεπτομέρειες του οποίου ακόμη δεν έχει αποκαλύψει. Προτείνετε «ξοδέψτε» χωρίς να λέτε πότε και για ποιους. Αυτό που κάνετε είναι να ποτίζετε ένα δέντρο που δεν υπάρχει πια. Το λεφτόδεντρο μαράθηκε οριστικά το 2015, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

  Σε άλλα σημεία της ομιλίας του ο πρωθυπουργός τόνισε:

  – Η οικονομία δέχθηκε μεγάλο πλήγμα όμως το κράτος κατάφερε να στηρίξει υγεία επιχειρήσεις και απασχόληση.

  – Τα μέτρα επέτρεψαν στην αγορά να αντέξει. Η χώρα κινείται χωρίς το βάρος των υπερβολικών πλεονασμάτων. Η χώρα μπήκε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που δημιουργήθηκε ειδικά για την αντιμετώπιση του κορονοϊου συνεχίζουμε να δανειζόμαστε από τις αγορές με ευνοϊκό επιτόκιο. Όλα αυτά είναι μια ασφαλής αφετήρια για την φάση που διανύουμε.

  – Τώρα ο στόχος είναι η υγεία να συμπολιτών να απλωθεί και στην οικονομία. Δεν θα υπάρξει ανάπτυξη χωρίς ακμαίους πολίτες.

  – Η ύφεση αυτή την φορά θα αφορά όλους, και οι λύσεις θα πρέπει να είναι συμμετρικές και συνολικές, με ιδιαίτερη δυναμική για τα κράτη που στάθηκαν όρθια και αντέδρασαν δυναμικά, όπως η Ελλάδα.

  – Σοβαρές οι συνέπειες για την χώρα, πρέπει να τις μοιραστούμε δίκαια.

  – Να σταματήσει η αμφισβήτηση ανθρώπων που υπηρετούν και προσφέρουν χωρίς κομματικό καπέλα.

  «Θα επανέλθει η κανονική λειτουργία του Κοινοβουλίου»

  Βρίσκομαι σήμερα εδώ για να στηρίξω την σταθερή λειτουργία κοινοβουλίου, ανεξάρτητα από τις έκτακτες συνθήκες, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στον Ολομέλεια της Βουλής για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

  Η Βουλή συνεχίζει να λειτουργεί και η έκκληση που κάνω είναι να σταματήσουμε την συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε το κοινοβούλιο τους τελευταίους μήνες, είπε.

  Το Κοινοβούλιο θα επανέλθει στην κανονική του λειτουργία με πλούσιο νομοθετικό έργο 26 νομοσχεδίων έως τα τέλη Ιουλίου, σημείωσε επαναλαμβάνοντας όσα είπε και χθες στο υπουργικό συμβούλιο.

  Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, παράλληλα, και στην ενίσχυση του ΕΣΥ εν μέσω πανδημίας εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στο ιατρικό προσωπικό. Ξοδέψαμε πολλά χρήματα πετύχαμε τον πρώτο υγειονομικό στόχο που είχαμε θέσει, είπε.

     ΣΧΟΛΙΑ