• Πολιτική

    Μητσοτάκης στο ΝΑΤΟ: Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στη ΝΑ Μεσόγειο

    • Νένα Σώκου

    (Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος)


    Μήνυμα ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στην σύνοδο των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, λίγες ώρες πριν από την συνάντηση με τον Ερντογάν.

    Παράλληλα, σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ δοκιμάστηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια και «τώρα είναι μια ευκαιρία να επαναβεβαιώοσυμε την σημασία του δεσμού», όπως είπε.

    Η δήλωση του πρωθυπουργού

    «Η Σύνοδος Κορυφής του NATO είναι μία ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τη σημασία του ευρωατλαντικού δεσμού, που δοκιμάστηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Είναι όμως μία ευκαιρία, επίσης, να επαναβεβαιώσουμε την προσήλωσή μας στις κοινές αξίες, αρχές, αλλά και στην ενότητα της συμμαχίας.

    Αντιμετωπίζουμε μία σειρά από εξαιρετικά σύνθετες προκλήσεις, οι οποίες απαιτούν την αναπροσαρμογή της στρατηγικής της συμμαχίας μας.

    Ο Covid απέδειξε πόσο ευάλωτες είναι οι κοινωνίες μας σε έναν ιό, ο οποίος δεν είναι καν ορατός δια γυμνού οφθαλμού. Η κλιματική αλλαγή, εκτός από τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και στα ζητήματα ασφαλείας, καθώς θα ενθαρρύνει τις μεταναστευτικές ροές.

    Και βέβαια αυταρχικά καθεστώτα θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το υβριδικό τους οπλοστάσιο προκειμένου να αποδυναμώνουν τους δημοκρατικούς μας θεσμούς.

    Απέναντι σε όλα αυτά η ατζέντα του NATO 2030 έρχεται να δώσει μία σειρά από εμπεριστατωμένες απαντήσεις.

    Η Ελλάδα είναι μία χώρα που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στη νοτιονατολική Μεσόγειο. Είναι μία χώρα που μέχρι και τις δύσκολες εποχές της οικονομικής κρίσης σταθερά δαπανούσε άνω του 2% του ΑΕΠ της σε αμυντικές δαπάνες. Είναι μία χώρα που καθώς εξέρχεται ισχυρότερη από την κρίση που την ταλάνισε την τελευταία δεκαετία έρχεται να επενδύσει αυξημένους πόρους στις στρατιωτικές της δυνατότητες, έτσι ώστε να είναι ακόμα πιο αξιόπιστη στις υποχρεώσεις της απέναντι στη συμμαχία».

    Συνάντηση με Έντι Ράμα – Επιτάχυνση για ΑΟΖ

    Ο πρωθυπουργός είχε λίγο νωρίτερα συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα. Συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις καθώς και την ευρωπαϊκή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, για την οποία ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη σταθερή υποστήριξη της χώρας μας.

    Μητσοτάκης και Ράμα συμφώνησαν ότι, μετά και τις εκλογές στην Αλβανία, οι δύο χώρες είναι έτοιμες να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις για τη συνομολόγηση συνυποσχετικού για την παραπομπή της Οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών τους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

    (Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος)

    Ο κ. Ράμα ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για τη δωρεάν διάθεση 20.000 εμβολίων, τα οποία παραδόθηκαν σήμερα στην Αλβανία.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε το διαχρονικό και σταθερό ενδιαφέρον της χώρας μας για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, καθώς και για την πρόοδο της Αλβανίας στους τομείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους Δικαίου, που εμπίπτουν στα προαπαιτούμενα που η ΕΕ έχει θέσει προς την Αλβανία.

    Συνάντηση με Τζόνσον για άρση των περιορισμών

    Ο κ. Μητσοτάκης είναι συνάντηση και με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον κ. Τζόνσον για τη θετική επιδημιολογική πορεία της χώρας που, κατά τη γνώμη του, επιτρέπει την άρση των περιορισμών από τη βρετανική κυβέρνηση, για τις επισκέψεις Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα ενώ ζήτησε να μην γίνεται διάκριση των ευρωπαϊκών χωρών από το Ηνωμένο Βασίλειο.

    (Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος)

    Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον ομόλογο του για τις πρόσφατες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τονίζοντας την ανάγκη να διατηρηθεί η αποκλιμάκωση, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ο διάλογος και να δημιουργηθεί σταδιακά κλίμα εμπιστοσύνης. Υπογράμμισε, επίσης, ότι τα όποια επόμενα βήματα προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, μπορούν να συμφωνηθούν μόνον εντός του δεδομένου και δεσμευτικού για όλους πλαισίου των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι οποίες προβλέπουν λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

    Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

    Στις 17:05 ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντά τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από μια μακρά δύσκολη περίοδο, έχοντας επίγνωση των δυσκολιών στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.

    Χωρίς να μπορεί κανείς να προβλέψει πώς ακριβώς θα εξελιχθεί η συζήτηση των δύο ηγετών πίσω από τις κλειστές πόρτες -η συνάντηση θα γίνει παρουσία μόνο των δύο διερμηνέων-, η ελληνική πλευρά στέλνει σήμα ότι κρατά μικρό καλάθι.

    Εξάλλου, μόλις πριν από λίγους μήνες μια τέτοια συνάντηση έμοιαζε εντελώς απίθανη. Δεν πάει καιρός από τότε που ο Τούρκος πρόεδρος δήλωνε πως δεν υπήρχε περίπτωση να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να φωτογραφηθεί μαζί του. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονταν στο ναδίρ με ευθύνη της Άγκυρας, η οποία με την προκλητική και παραβατική συμπεριφορά της όξυνε το κλίμα, κόβοντας κάθε γέφυρα επικοινωνίας.

    Μετά το δύσκολο διάστημα, Αθήνα και Άγκυρα φτάνουν στην σημερινή συνάντηση, που θα «πατήσει» πάνω στους δύο γύρους των διερευνητικών επαφών, καθώς και τις ανταλλαγές επισκέψεων των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αντιστοίχως, σε Άγκυρα και Αθήνα.

    Η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει επανειλημμένα πως θέλει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία παρ’ ότι γνωρίζει πως υπάρχουν διαφορετικές θέσεις της Άγκυρας, που σε πολλές περιπτώσεις είναι διαμετρικά αντίθετες με τις ελληνικές.

    Τόσο κυβερνητικά στελέχη όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχουν δηλώσει πως η Ελλάδα προσβλέπει σε ένα ήρεμο καλοκαίρι.

    Αυτό υπογράμμισε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο France 24 λίγες ώρες πριν από την συνάντηση με τον Ερντογάν: «Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διαχειριστούμε τις διαφορές μας χωρίς να καταφύγουμε σε κλιμάκωση της έντασης και αποφεύγοντας αυτό που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι. Και πιστεύω ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο, δηλαδή, τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο».

    Την ίδια ώρα, η Αθήνα φροντίζει να υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία πως η συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου αντανακλά ευθέως στη σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας, εν όψει, μάλιστα, και του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής στις 24-25 Ιουνίου, όπου αναμένεται να επαναξιολογηθεί το συνολικό πλαίσιο των ευρω-τουρκικών σχέσεων.

    Ειδικότερα, κυβερνητικές πηγές εξηγούν πως ενδεχόμενη πρόοδος στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας περνά μέσα από τη συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι Αθήνας και Λευκωσίας.

    Η συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν

    Γεγονός είναι πάντως ότι ο Ερντογάν φτάνει στις Βρυξέλλες «στριμωγμένος» από την πίεση που ασκεί η διοίκηση Μπάιντεν. Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Τουρκίας έχουν μιλήσει μόλις μια φορά στο τηλέφωνο μετά την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν -κι αυτή για να ενημερώσει ο Αμερικανός πρόεδρος τον Τούρκο ομόλογό του ότι θα αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων.

    Σήμερα συναντώνται για πρώτη φορά με βαριά ατζέντα και μέσα σε κλίμα εντελώς διαφορετικό από αυτό που κυριαρχούσε στις σχέσεις του Ερντογάν με τον Ντόναλντ Τραμπ.

    Η Ουάσινγκτον εκδηλώνει με κάθε τρόπο την δυσαρέσκειά της -έχει επιβάλει και κυρώσεις- για τους ρωσικούς S-400, έχοντας διαμηνύσει ότι δεν είναι έτοιμη να δεχτεί την εγκατάστασή τους στην Τουρκία, μια χώρα σύμμαχο στο NATO.

    Εξάλλου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαβεβαίωσε προσφάτως ότι ο Τζο Μπάιντεν θα θέσει στον Ερντογάν το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθιστώντας ξεκάθαρο ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν τη διατήρηση της ηρεμίας στην περιοχή.

    Το πρόγραμμα Μητσοτάκη

    Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει κατ’ ιδίαν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στις 17:05 μμ ώρα Ελλάδος.

    Οι εργασίες της Συνόδου του ΝΑΤΟ θα ξεκινήσουν στις 14:00 μμ και αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 17:00 μμ ώρα Ελλάδος.

    Διαβάστε ακόμη:

    Με μικρό καλάθι στις Βρυξέλλες: Σήμερα η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

    Σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ: Προσπάθεια να κλείσουν οι πληγές που άνοιξε ο Τραμπ

    G-7: Ο Τραμπ δεν ήταν εκεί, όμως μαγικός τρόπος επιστροφής στην προηγούμενη κανονικότητα δεν υπάρχει



    ΣΧΟΛΙΑ