• Πολιτισμός

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Μια νέα δυναμική οικοδομείται για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

    Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης στο Μουσείο Ακρόπολης


    Μια «δυναμική» που οικοδομείται βήμα προς βήμα, προκειμένου να οδηγήσει στην επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα αναπτύσσεται αυτόν τον καιρό σχετικά με το πάγιο αίτημα της Ελλάδας προς τη Βρετανία.

    Αυτό αναφέρει στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη βρετανική εφημερίδα «The Telegraph» με αφορμή την επιστροφή του θραύσματος της ζωφόρου από το Μουσείο Antonino Salinas του Παλέρμο που θα γίνει σε ειδική τελετή αύριο το μεσημέρι στο Μουσείο Ακρόπολης. Πρόκειται για μία συμφωνία με την Ιταλία, η οποία, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός στην βρετανική εφημερίδα θα μπορούσε να αποτελέσει έναν οδικό χάρτη για μια αντίστοιχη και με τη Βρετανία.

    Να σημειωθεί σχετικά, ότι η συμφωνία με την Ιταλία αφορά σε μακροχρόνια «κατάθεση» (deposito) του αρχαίου με την προοπτική να παραμείνει στην Ελλάδα σε μόνιμη βάση (sine die), στο Μουσείο Ακρόπολης, επανενωμένο για πάντα με την ζωφόρο του Παρθενώνα, όπως ανέφερε σχετικά η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη πριν από λίγες μέρες.

    «Η συζήτηση άγγιξε μια ευαίσθητη χορδή» σημείωσε εξάλλου ο πρωθυπουργός αναφορικά με όσα ακολούθησαν μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας κατά την επίσημη επίσκεψή του στη χώρα στις 16 Νοεμβρίου.

    «Η δική μου αίσθηση είναι ότι όντως οικοδομείται μια δυναμική και ασφαλώς ο ‘ελέφαντας στο δωμάτιο’ είναι η συζήτηση που θα πρέπει να κάνουμε με το Βρετανικό Μουσείο» ανέφερε στις δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα ο κ. Μητσοτάκης.

    Κι αυτό, γιατί όπως ο ίδιος διευκρίνισε η επίσκεψή του στην Downing Street και η δημοσιότητα που έλαβε το ζήτημα βοήθησε να δημιουργηθεί «ένα μεγάλο κύμα διεθνούς υποστήριξης» για αυτό το σκοπό. Δεδομένο είναι άλλωστε, ότι και η κοινή γνώμη στη Βρετανία υποστηρίζει το αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών, όπως αποδεικνύει και η τελευταία δημοσκόπηση που διενεργήθηκε μετά την επίσκεψη του Νοεμβρίου.

    Όπως δήλωσε εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης για το «θραύσμα Fagan», όπως αποκαλείται, που επιστρέφει από το Παλέρμο «Πρόκειται για ένα σημαντικό θραύσμα, ένα τμήμα της ζωφόρου που αναπαριστά τους θεούς και το οποίο βρισκόταν στη Σικελία για περίπου δύο αιώνες». Επισημαίνοντας ότι η επιστροφή του από την Ιταλία αποτελεί «σημαντικό βήμα» για την επανένωση των Γλυπτών πόσο μάλλον όπως τόνισε ότι «δεν επιστρέφεται ως δάνειο αλλά ως κατάθεση για οκτώ χρόνια με την προοπτική να παραμείνει στη χώρα επ’ αόριστον».

    Κυριάκος Μητσοτάκης
    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης στο Μουσείο Ακρόπολης

    Αυτό ακριβώς που εξήγησε η κυρία Μενδώνη στις 5 Ιανουαρίου, ανακοινώνοντας τη συμφωνία με την Κυβέρνηση της Σικελίας. «Η πρόθεση και η επιδίωξη της κυβέρνησης της Σικελίας να επαναπατριστεί οριστικά το απότμημα του Παλέρμο στην Αθήνα, επιβεβαιώνει τους μακρότατους δεσμούς πολιτιστικής συνάφειας και αδελφοσύνης των δύο περιοχών, καθώς και εμπράγματη αναγνώριση μιας κοινής μεσογειακής ταυτότητας», όπως ανέφερε η υπουργός.

    Το ρεπορτάζ της «Telegraph» σημειώνει ότι το θραύσμα του Παρθενώνα από το Μουσείο Antonino Salinas στο Παλέρμο της Ιταλίας θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα στο νέο του σπίτι, στο Μουσείο της Ακρόπολης, και θα λάβει τη θέση του στη ζωφόρο του Παρθενώνα, η οποία γίνεται όλο και πιο πλήρης με κάθε τμήμα που επιστρέφεται.

    Κυριάκος Μητσοτάκης - Μπόρις Τζόνσον
    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στο Λονδίνο

    Όπως είναι γνωστό εξάλλου, μόλις πριν από λίγες μέρες στις 3 Ιανουαρίου, σε μια κίνηση συμβολισμού και ουσίας, ο πρωθυπουργός και η υπουργός Πολιτισμού έστειλαν μήνυμα επανένωσης όλων των τμημάτων του Παρθενώνα, με την επιστροφή των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο, με αφορμή την εκδήλωση για την επιστροφή δέκα θραυσμάτων των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Μουσείο της Ακρόπολης. Τα συνανήκοντα θραύσματα τοποθετήθηκαν ήδη στη θέση τους αναμένοντας την πλήρη επανένωση όλων.

    Διαβάστε επίσης:

    Επιστρέφει στην Ελλάδα οριστικά το θραύσμα του Παρθενώνα από το Παλέρμο

    Μήνυμα Κυριάκου Μητσοτάκη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα η επιστροφή δέκα θραυσμάτων

    Στίβεν Φράι: Επιστρέψτε τα Γλυπτά στην Ελλάδα και βάλτε αντίγραφα στο Βρετανικό Μουσείο



    ΣΧΟΛΙΑ