• Πολιτική

    Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Θα ζητήσει έκτακτα μέτρα υποστήριξης των κρατών – μελών για την ενέργεια

    • Αλίκη Χατζή
    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες


    Έκτακτα μέτρα υποστήριξης των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ζητήσει η Ελλάδα, για να αντιμετωπιστεί από κοινού η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τα ξημερώματα, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που εκτίναξε τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

    Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στην έκτακτη σύνοδο θα ζητήσει να συμφωνήσουν οι πρωθυπουργοί ώστε να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις σχετικές προτάσεις.

    «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία εξέλιξη που πριν από λίγο φαντάζει αδιανόητη, την μεγαλύτερη στρατιωτική εισβολή σε ανεξάρτητη χώρα μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Αυτά τα οποία συμβαίνουν στην Ουκρανία δεν παραβιάζουν απλά το διεθνές δίκιο, θέτουν σε αμφισβήτηση ολόκληρη την αρχιτεκτονική ασφάλειας Ευρώπης», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

    «Γι’ αυτό και η απάντηση της ευρωπαϊκής ένωσης θα είναι εξαιρετικά δυναμική. Είμαστε εδώ πέρα ενωμένοι για να πάρουμε αποφάσεις, την λήψη σκληρών κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία. Είμαστε εδώ για να ζητήσουμε το συντομότερο δυνατόν την παύση όλων των εχθροπραξιών, την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, την εξασφάλιση της Εδαφικής ακεραιότητας Ουκρανίας.

    Ταυτόχρονα είμαστε εδώ για να οικοδομήσουμε την άμυνα μας απέναντι σε εξελίξεις που ενδεχομένως να πλήξουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Έχω ζητήσει να συμπεριληφθούν στα συμπεράσματα της έκτακτης συνόδου μία πρόβλεψη που θα εξουσιοδοτεί την ευρωπαϊκή επιτροπή να μελετήσει και να προτείνει άμεσα στο συμβούλιο την λήψη άμεσων μέτρων υποστήριξης των κρατών μελών απέναντι στις ενδεχόμενες απότομες αυξήσεις τις τιμές της ενέργειας με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να προστατευθούμε από έναν ενδεχόμενο εκβιασμό από ρωσικής πλευράς και να δείξουμε ότι παραμένουμε αταλάντευτοι στο δρόμο υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας».

    Οι προτάσεις Μητσοτάκη

    Αυτό που σε αυτή τη φάση θα προτείνει ο πρωθυπουργός είναι να δώσει η Ε.Ε περισσότερα εργαλεία στα κράτη-μέλη προκειμένου να λάβουν έκτακτα μέτρα στήριξης για τους πολίτες τους, καθώς οι επόμενοι μήνες προβλέπονται εξαιρετικά δύσκολοι στο πεδίο της ακρίβειας σε ενέργεια αλλά και καταναλωτικά αγαθά.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης μοιράζεται τους ίδιους προβληματισμούς με τους ηγέτες άλλων χωρών του Νότου που αναμένεται να πληγούν βαριά από μία παρατεταμένη ενεργειακή κρίση, με τις τιμές στα ύψη, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

    Αυτό που προκρίνεται ως ουσιαστική πρόταση είναι η δημιουργία ενός ταμείου που θα χρηματοδοτεί τα κράτη μέλη από μελλοντικές εισροές από τα δικαιώματα ρύπων, αλλά και η εξαίρεση από δημοσιονομικούς κανόνες για όσο διαρκεί η κρίση.

    Στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός είχε θέσει υπόψιν των συναδέλφων του την πρόταση για κοινές παραγγελίες φυσικού αερίου από τα κράτη μέλη της Ε.Ε, με στόχο τη μείωση του κόστους.

    Επίσης ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει την ανάγκη η Ευρώπη να μειώσει σταδιακά την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, αναδεικνύοντας τις νέες ενεργειακές οδούς, όπως την ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο.

    Στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν πλήρη επίγνωση ότι αν δεν ληφθούν σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο αποφάσεις ανάλογες με αυτές που ελήφθησαν κατά την πανδημία του κορονοϊού, η όποια στήριξη παρέχει η πολιτεία στους πολίτες θα εξανεμίζεται από την πίεση που θα δέχονται τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

    Η αγωνία της κυβέρνησης απορρέει από το γεγονός ότι οι πόροι από τις δημοπρασίες των ρύπων – οι οποίοι μέχρι σήμερα τροφοδοτούν τα μέτρα στήριξης – δεν είναι ανεξάντλητοι, ενώ ο κρατικός προϋπολογισμός θα εκτροχιαστεί αν κληθεί να στηρίξει τις συνέπειες μιας παρατεταμένης ενεργειακής κρίσης, η οποία αυτή τη στιγμή φαντάζει ως το πιο πιθανό σενάριο.

    Διαβάστε επίσης

    Τζο Μπάιντεν: Θα χτυπήσουμε το ρούβλι, ενισχύουμε τις δυνάμεις μας στην Ευρώπη

    Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε τις ισχυρές κυρώσεις κατά της Ρώσιας – Παύει τη χρηματοδότηση στις ρωσικές τράπεζες

    Όλαφ Σολτς: Ο Πούτιν δεν θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο



    ΣΧΟΛΙΑ