• Διεθνής πολιτική

    Ο Μπάιντεν πυροβολεί το ρούβλι και τη ρωσική οικονομία – «Ο Πούτιν διάλεξε πόλεμο θα υποστεί τις συνέπειες»

    • NewsRoom
    O Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καθώς απευθύνει διάγγελμα

    Τζο Μπάιντεν EPA/MICHAEL REYNOLDS


    «Σήμερα ανακοινώνω νέες κυρώσεις και νέους περιορισμούς εναντίον της Ρωσίας». Με αυτά τα λόγια ο Τζο Μπάιντεν ξεδίπλωσε την απάντηση των ΗΠΑ και τις συνέπειες για τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

    Όπως είπε, θα εμποδίσουν τη Ρωσία να αναχρηματοδοτεί τη ρωσική οικονομία. Ο Αμερικανός Πρόεδρος έκανε λόγο για μεγάλες κυρώσεις στην τεχνολογία, στις εξαγωγές, τόνισε ότι η Δύση θα χτυπήσει το ρωσικό νόμισμα, ενώ οι ρωσικές τράπεζες που διαχειρίζονται 1 τρισ. δολάρια θα αποκοπούν από το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Πρόκειται για τέσσερις τράπεζες όπως η VTB, αλλά και Ρώσοι ολιγάρχες.

    Είπε ακριβώς για τον Πούτιν:

    «Εκείνος επέλεξε τον πόλεμο και τώρα θα υποστεί τις συνέπειες. Ανακοινώνω νέες κυρώσεις και περιορισμούς που θα χτυπήσουν την οικονομία της Ρωσίας. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν είμαστε μόνοι μας, έχουμε συμμαχία εταίρων που εκπροσωπεί τη μισή παγκόσμια οικονομία. Έχουμε σχεδιάσει αυτές τις κυρώσεις για να έχουν αντίκτυπο στη Ρωσία και όχι σε εμάς και στους συμμάχους μας. Μίλησα με τους ηγέτες του G7. Θα περιορίσουμε τη δυνατότητα της Ρωσίας να κάνει συναλλαγές με δολάρια, ευρώ ή γεν. Έχουμε ήδη δει τις επιπτώσεις της απόφασής τους στο ρούβλι. Το ρωσικό χρηματιστήριο καταρρέει. Βάλαμε κυρώσεις στις ρωσικές τράπεζες. Χτυπήσαμε την τράπεζα που κατέχει το ένα τρίτο των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων. Επιβάλλουμε κυρώσεις σε ακόμα τέσσερις τράπεζες και “παγώνουμε” τα περιουσιακά τους στοιχεία.»

    Και πρόσθεσε:

    «Οι δυνάμεις μας δεν πρόκειται να εμπλακούν σε μάχη με τη Ρωσία στην Ουκρανία. Οι δυνάμεις μας δεν πάνε στην Ευρώπη για να ενισχύσουν την Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο από ποτέ. Όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ, είναι έτοιμα για ενεργοποίηση του άρθρου 5, που λέει ότι όταν ένα μέλος δέχεται επίθεση, τότε έχουν δεχτεί όλα. Θέλω να κάνω ξεκάθαρο ότι θα ρίξουμε όλες τις δυνάμεις μας για να αμυνθούμε κάθε ίντσας νατοϊκού εδάφους. Τις περασμένες εβδομάδες δυνάμεις έχουν προωθηθεί σε Γερμανία και Πολωνία. Εξουσιοδότησα τις δυνάμεις μας να προωθηθούν σε Ρουμανία, Πολωνία και Βαλτική. Και οι σύμμαχοι μας ενισχύουν με τις δικές τους δυνάμεις.

    Το ΝΑΤΟ έχει έτοιμα σχέδια απάντησης. Δυνάμεις μας θα αναπτυχθούν όπου χρειάζεται. Καθώς απαντάμε, χρησιμοποιούμε κάθε δυνατό μέσο για να ελαφρύνουμε τις αμερικανικές οικογένειες από το αυξημένο κόστος σε καύσιμα και ενέργεια. Έχουμε την προσοχή μας στραμμένη στα αποθέματα ενέργειας. Θα κάνουμε διαθέσιμα περισσότερα βαρέλια πετρέλαιο για όλο τον κόσμο. Ξέρω ότι είναι δύσκολο και πως οι Αμερικανοί “πονάνε” ήδη. Όμως το ζήτημα είναι κρίσιμης σημασίας. Η Αμερική στέκεται απέναντι στους τραμπούκους. Αυτοί είμαστε. Αν η Ρωσία προχωρήσει σε κυβερνοεπιθέσεις στις δικές μας εταιρείες είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε. Προετοιμαζόμαστε εδώ και μήνες.»

    Διαβάστε επίσης

    G7: Καταδικάζουν την ρωσική εισβολή, αποφασιστικότητα για αυστηρές κυρώσεις

    Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε τις ισχυρές κυρώσεις κατά της Ρώσιας – Παύει τη χρηματοδότηση στις ρωσικές τράπεζες

    Ο Πούτιν κάλεσε τους επιχειρηματίες να συνεργασθούν με την κυβέρνηση για να στηρίξουν την οικονομία



    ΣΧΟΛΙΑ