• Οικονομία

    Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε τις ισχυρές κυρώσεις κατά της Ρώσιας – Παύει τη χρηματοδότηση στις ρωσικές τράπεζες

    • NewsRoom
    Μπόρις Τζόνσον

    Μπόρις Τζόνσον


    Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

    Το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιβάλει τη «μεγαλύτερη ποτέ» σειρά οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία , συμπεριλαμβανομένης της πίεσης για τον τερματισμό της χρήσης των διεθνών συστημάτων πληρωμών Swift από τη Ρωσία, τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων όλων των μεγάλων ρωσικών τραπεζών, τον περιορισμό των μετρητών που διατηρούν Ρώσοι υπήκοοι σε τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου και την επιβολή κυρώσεων σε περισσότερα από 100 φυσικά πρόσωπα και οντότητες.

    Ο Μπόρις Τζόνσον προέτρεψε τους Ευρωπαίους ηγέτες να συμφωνήσουν ότι η χρήση του μεγάλου συστήματος πληρωμών από τη Ρωσία θα πρέπει να ανασταλεί, προβάλλοντας το επιχείρημα σε μια κλήση με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, και σε μια συνάντηση των ηγετών της G7. Ένα έτοιμα που δεν φαίνεται, πάντως, πιθανό να εισακουστεί από την ΕΕ.

    Ο Τζόνσον ανέφερε πως θα περάσει νόμος την Τρίτη για να απαγορεύσει σε μεγάλες ρωσικές εταιρείες να αντλούν χρηματοδότηση από τις βρετανικές αγορές και να αποτρέψει τη Ρωσία να αυξήσει δημόσιο χρέος στις βρετανικές αγορές.

    Οι κυρώσεις κατά προσώπων περιλαμβάνουν μεγάλους Ρώσους ολιγάρχες που θα δουν τα περιουσιακά τους στοιχεία να παγώνουν. Τα περισσότερα ονόματα θα δημοσιευθούν τις επόμενες ημέρες.

    Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε 10 μέτρα που έλαβε αμέσως το Ηνωμένο Βασίλειο. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία όλων των μεγάλων ρωσικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της VTB, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας με περιουσιακά στοιχεία συνολικού ύψους 154 δισ. λιρών.

    Μεμονωμένες κυρώσεις θα επιβληθούν σε περισσότερα από 100 άτομα, οντότητες και θυγατρικές, συμπεριλαμβανομένης της Rostec, της μεγαλύτερης αμυντικής εταιρείας της χώρας, η οποία εξάγει 10 δισ. λίρες σε όπλα ετησίως, καθώς και τέσσερις άλλες αμυντικές εταιρείες.

    Στους ολιγάρχες στους οποίους θα επιβληθούν κυρώσεις περιλαμβάνονται ο πρώην γαμπρός του Πούτιν Kirill Shamalov, ο νεότερος δισεκατομμυριούχος της Ρωσίας. Denis Bortnikov, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της VTB Bank. και τον Yury Slyusar, διευθυντή της United Aircraft Corporation.

    Στη ρωσική αεροπορική εταιρεία Aeroflot θα απαγορευτεί η προσγείωση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Το ΗΒ θα αναστείλει και θα απαγορεύσει όλες τις άδειες εξαγωγής διπλής χρήσης στη Ρωσία, οι οποίες καλύπτουν είδη που θα μπορούσαν να έχουν πολιτική ή στρατιωτική χρήση. Θα υπάρξει επίσης νομοθεσία για την απαγόρευση ενός ευρέος φάσματος εξαγωγών υψηλής τεχνολογίας στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων ημιαγωγών, εξαρτημάτων αεροσκαφών όπως κινητήρες τζετ Rolls Royce και εξοπλισμού διυλιστηρίων πετρελαίου.

    Περισσότερες λεπτομέρειες θα δημοσιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες σχετικά με τη νέα νομοθεσία για τον περιορισμό των καταθέσεων που μπορούν να διατηρούν όλοι οι Ρώσοι υπήκοοι σε τραπεζικούς λογαριασμούς του Ηνωμένου Βασιλείου, με σκοπό να πνίξουν την ικανότητα των Ρώσων να αντλούν χρηματοδότηση και να κρατούν τα χρήματά τους στο Λονδίνο.



    ΣΧΟΛΙΑ