• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Σενάρια επιστημονικής φαντασίας τα περί συναλλαγής με το Ποτάμι

    • NewsRoom
    Μητσοτάκης Θεοδωράκης

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ανταλλάσει χειραψία με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη


    Ξεκάθαρη θέση κατά των δημοσιευμάτων περί δήθεν μυστικών συναλλαγών μεταξύ την ΝΔ και του Σταύρου Θεοδωράκη για την στάση που θα κρατήσει το Ποτάμι στην ψηφοφορία στη Βουλή πήρε το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη με τίτλο “Μεταρρυθμίσεων ανάβασις”, έχοντας μάλιστα δίπλα του τον ίδιο τον Σταύρο Θεοδωράκη, χαρακτήρισε «σενάρια επιστημονικής φαντασίας» τα όσα γράφονται στον Τύπο.

    «Είμαι εδώ για να μιλήσω για λογαριασμό της ΝΔ και μόνο. Η ΝΔ εξέφρασε την κάθετη αντίρρησή της στην συμφωνία των Πρεσπών με έναν τρόπο συγκροτημένο χωρίς να ενδώσουμε σε ακραίες φωνές, αναγνωρίζοντας όμως τα πατριωτικά αισθήματα της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Δικαιωθήκαμε απόλυτα.

    Θα καταψηφίσουμε την συμφωνία των Πρεσπών όποτε και αν αυτή έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο. Σε καμία περίπτωση όμως αυτή η προσέγγιση δεν αφορά στις επίσημες θέσεις άλλων κομμάτων.

    Το Ποτάμι είναι άλλο κόμμα, συμφωνούμε σε θέματα μεταρρυθμίσεων. Δεν μπαίνουμε όμως σε καμία προεκλογική ή μετεκλογική συναλλαγή με το Ποτάμι, είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Άλλοι κάνουν τέτοια νταλαβέρια πίσω από τις κλειστές πόρτες. Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος είπαν ναι εκεί που ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς είπαν όχι. Εμείς έχουμε σαφή στάση, δεν είναι διαπραγματεύσιμη» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Αναφορικά με την οικονομία, την κατάσταση στην Ελλάδα μετά από οκτώ χρόνια κρίσης και την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, που αποτελούν και το αντικείμενο του νέου βιβλίου του κ. Χατζηδάκη, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως “οκτώ χρόνια μετά την έλευση της κρίσης είμαστε κατά 25% φτωχότεροι και χωρίς να έχουμε κάνει αλλαγές στο κράτος αν είχαμε την πραγματική ιδιοκτησία των αλλαγών.

    Πρέπει να δούμε την μεταρρύθμιση ως μία υπόθεση που αφορούν τους πολλούς και όχι τους λίγους. Μετά την απομυθοποίηση της τελευταίας φαντασίωσης ότι θα σκίζαμε τα μνημόνια πλέον οι πολιτικές γραμμές έχουν ξεκαθαρίσει. Από την μία είναι οι δυνάμεις των επιδομάτων, χωρίς αυτές οι δυνάμεις να έχουν ξεκάθαρο πολιτικό πρόσημο και από την άλλη στοιχίζονται όσοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα πρέπει να συγχρονιστεί με τους ευρωπαϊκούς ρυθμούς.

    Οι δυνάμεις που πιστεύουν στο λιτό αλλά λειτουργικό κράτος που θέλουν να προτάξουν μία πολιτική που θα προτάσσει την ενότητα των Ελλήνων. Ο διαχωρισμός αυτός συμπυκνώνεται στην συζήτηση που γίνεται στη Βουλή για την αναθεώρηση του άρθρου 16 .

    Σε αυτή την συζήτηση συμπυκνώνονται τα κεντρικά διλήμματα που θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες στις επόμενες εκλογές.

    Οι ψευδαισθήσεις των εύκολων λύσεων έχουν καταρρεύσει και το εκκρεμές πλέον κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση από εκείνην του λαϊκισμού, ίσως γιατί η χώρα μας έζησε πρώτη τις συνέπειες του» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απηύθυνε κάλεσμα για συστράτευση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στις μεταρρυθμίσεις. «Σε αυτόν τον δύσκολο αγώνα για τις μεταρρυθμίσεις μπορούμε να συμπορευθούμε με όλες πολιτικές δυνάμεις που θα κρατήσουν όμως την αυτονομία τους. Ολοι θα πρέπει να τοποθετηθούν απέναντι στο κεντρικό διακύβευμα των εκλογών και ο κάθε ένας ξεχωριστά θα πρέπει να ακούσει τους στίχους του Σαββόπουλου “με ποιούς θα πάει και ποιούς θα αφήσει…» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

    Σταύρος Θεοδωράκης: Θα επιμείνουμε στις απόψεις μας

    Θέση απέναντι στα συγκεκριμένα δημοσιεύματα έδωσε και ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως το Ποτάμι είναι υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα περιμένει τα δει τα τελικά κείμενα στο κοινοβούλιο.

    «Πολλοί θεωρούν ότι οι θέσεις σου πρέπει να μπαίνουν σε μία ζυγαριά, τι μου δίνεις, τι χάνω. Δεν βλέπω τα πράγματα έτσι και δε θα μείνω στην πολιτική έτσι. Το Ποτάμι το έκανε ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή. Τα πρωτοσέλιδα ότι είμαι στα ψηφοδέλτια της ΝΔ δεν με εκπλήσσουν γιατί πριν από έξι μήνες με έβαζαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Θα επιμείνω με τις απόψεις μου. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Θέλουμε λύση και πιστεύουμε ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από τους βόρειους γείτονές μας. Αυτή η συμφωνία δεν ήταν η καλύτερη, υπάρχουν σημεία που διαφωνεί το Ποτάμι αλλά αναλογιζόμαστε τι κερδίσαμε όλα αυτά τα χρόνια. Τον Μάρτιο οι Έλληνες θα πρέπει να πάρουν μία απόφαση που δε θα είναι εύκολη. Λέω ότι το Ποτάμι δεν αλλάζει την άποψή του, πρέπει να υπάρξει λύση στο πρόβλημα, όμως από την άλλη δεν στερούμαστε του δικαιώματος να κρίνουμε δηλώσεις που προσβάλλουν τους Μακεδόνες μας. Περιμένουμε τα τελικά κείμενα και θα τα πούμε στη Βουλή. Επειδή στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να κάνουν κουμάντο στο δικό τους εταίρο και απευθύνονται σε εμάς» επεσήμανε ο κ. Θεοδωράκης.

    Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους στη δημόσια ζωή να διαβάσουν το βιβλίου του αντιπροέδρου της ΝΔ.

    «Κοινή παραδοχή της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις πυροβολούνται ακόμα και σήμερα όπως στην παιδεία πιο ενδεικτικά να μιλήσουμε για το άρθρο 16 και στη δημόσια διοίκηση, ενδεικτική η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Θα κάνουμε μία προσπάθεια για να υπάρξει συναίνεση στην αναθεώρηση του άρθρου 16 έστω και με 151 ψήφους» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκη.

    Ο επικεφαλής του Ποταμιού χαριτολογώντας απευθύνθηκε στον κ. Χατζηδάκη με φόντο, όπως ο ίδιος είπε, τα δημοσιεύματα του σαββατοκύριακου. «Αν δεν ήξερα ότι ο Κωστής Χατζηδάκης έχει ένα λαμπρό μέλλον στα ψηφοδέλτια της ΝΔ θα του πρότεινα να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του Ποταμιού».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Συναγερμός στο Μέγαρο Μαξίμου για τα «παζάρια» του Σταύρου Θεοδωράκη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σπύρος Δανέλλης: Θα παραιτηθώ, αν το Ποτάμι δεν ψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στήριξη στον Κώστα Μπακογιάννη για τον Δήμο Αθηναίων σκέφτεται το Ποτάμι



    ΣΧΟΛΙΑ