ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κώνσταντινος Τασούλα στο πλαίσιο της καθιερωμένης μηνιαίας ενημέρωσης.
Κατά τη διάρκεια του διαλόγου τους μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο νέο νομοσχέδιο που περιλαμβάνει μέτρα στήριξης για την κοινωνία, υπογραμμίζοντας ότι βασική υποχρέωση της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των πολιτών που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις από τις παρατεταμένες αυξήσεις στις τιμές βασικών αγαθών.
Όπως ανέφερε, η θετική πορεία της οικονομίας και τα δημοσιονομικά περιθώρια που έχουν δημιουργηθεί επιτρέπουν την εφαρμογή παρεμβάσεων στήριξης χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα.
«Χρέος της κυβέρνησης είναι να στηρίζει την κοινωνία που είναι αντιμέτωπη με τις παρατεταμένες αυξήσεις τιμών βασικών προϊόντων. Έχουμε τη δυνατότητα, μέσα από το πλεόνασμα, να στηρίζουμε την κοινωνία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση μπορεί να προχωρά σε τέτοιες παρεμβάσεις επειδή, όπως είπε, η ελληνική οικονομία κινείται σε θετική κατεύθυνση.
«Σήμερα ψηφίζεται το νομοσχέδιο με τα μέτρα στήριξης. Είμαστε σε θέση να υλοποιούμε τέτοια μέτρα με δημοσιονομική ασφάλεια, γιατί η πορεία της οικονομίας είναι θετική», ανέφερε.
Αναφερόμενος στη ρύθμιση του υπουργείου Οικονομίας για τα δάνεια που υπάγονται στον νόμο Κατσέλη, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μια σημαντική εκκρεμότητα του παρελθόντος, με στόχο την προστασία των συνεπών δανειοληπτών.
Όπως σημείωσε, «η κυβέρνηση ξεπέρασε τις προσδοκίες και στέλνει μήνυμα ασφάλειας σε όλους τους συνεπείς δανειολήπτες», προσθέτοντας ότι η ρύθμιση επιχειρεί να συνδυάσει τη δικαιοσύνη με τον σεβασμό προς όσους προσπάθησαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με βάση τις αντοχές των δημόσιων οικονομικών, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο μη κοστολογημένων υποσχέσεων.
«Οι πολίτες πρέπει να είναι προσεκτικοί και επιφυλακτικοί σε ακοστολόγητες δεσμεύσεις που ξεπερνούν τις δυνατότητες του προϋπολογισμού. Η χώρα το πλήρωσε ακριβά στο παρελθόν», ανέφερε.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις διεθνείς εξελίξεις και ειδικότερα στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την καταρχάς συμφωνία ειρήνης που έχει επιτευχθεί.
«Εύχομαι να μην υπάρξουν πρόσθετες αναταράξεις στους επόμενους μήνες», δήλωσε.
Σύνδεσε, παράλληλα, τις πρόσφατες πληθωριστικές πιέσεις με την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, επισημαίνοντας ότι η αποκλιμάκωση στις διεθνείς αγορές έχει ήδη αρχίσει να περνά και στις τελικές τιμές.
«Πρόσφατα είχαμε αύξηση του πληθωρισμού, η οποία οφείλεται στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου, οι οποίες έχουν αποκλιμακωθεί. Βλέπουμε την αποκλιμάκωση να περνάει και στις τιμές και είμαι αισιόδοξος για επιστροφή στην κανονικότητα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης
Μητσοτάκης: Έβγαλε τη νέα ταυτότητα στο ΑΤ Συντάγματος
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ταυτότητες: Παράταση μέχρι 27/7 ο διαγωνισμός των €515 εκατ.
- Άρειος Πάγος: Συντριπτικό «όχι» στην προσφυγή Κοβέσι για 5η ανανέωση της θητείας Ελλήνων στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία
- Παπαθανάσης: 2 εκατ. ευρώ για ανάπλαση του Μητροπολιτικού Κέντρου πρασίνου και αναψυχής του Δήμου Φλώρινας
- ΔΟΑΕ: Σύντομα οι επιθεωρήσεις στο Ιράν – Εξετάζονται οι λεπτομέρειες
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.