• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ – «Όχι» σε πρόωρες εκλογές

    • Νένα Σώκου
    Ρελάνς της κυβέρνησης στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική - Επέκταση της έρευνας από το 2015


    Τέσσερα νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στην Βουλή στην επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για την κατάσταση της οικονομίας μετά την πανδημία.

    1. Το πρόγραμμα «Συνεργασία» ενισχύεται με σχεδόν 200 εκατ. κι έτσι μέχρι τέλη Ιουλίου θα καλύπτει το 60% των εργοδοτικών εισφορών. Αν χρειαστεί, θα επεκταθεί τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.
    2. Φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις: Οι οφειλές Μαρτίου έως Σεπτέμβριο που έχουν ανασταλεί θα αποτελέσουν ένα ξεχωριστό σύνολο που θα αποπληρωθεί σε 12 άτοκες δόσεις ή 24 δόσεις μειωμένου επιτοκίου από το 2021.
    3. Αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων για τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ. Τα φυσικά πρόσωπα θα μπορούν να εκπληρώσουν τις φετινές τους υποχρεώσεις σε οκτώ μηνιαίες αντί τριών διμηνιαίων δόσεων. Οι εταιρείες σε οκτώ δόσεις αντί έξι μηνιαίων και οι ιδιοκτήτες σε έξι αντί πέντε.
    4. Επιβράβευση συνεπών φορολογουμένων: Όσοι εξοφλήσουν εφάπαξ τις φετινές υποχρεώσεις θα έχουν άμεση έκπτωση φόρου 2%.

    Απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

    Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο πρωθυπουργός στην δευτερολογία του το διέψευσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο λέγοντας: «Είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης σας οι πρόωρες εκλογές. Ηρεμήστε, κύριε Τσίπρα, θα πάτε διακοπές άνετα. Δεν θα γίνουν εκλογές πριν από το τέλος της τετραετίας, σε καμία περίπτωση. Η κυβέρνηση έχει πολιτικό κεφάλαιο, δεν έχει αλλάξει ο σχεδιασμό μας για μεταρρυθμίσεις. Ελπίζουμε να έχουμε σημαντικά κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης για να χρηματοδοτήσουμε την ανάκαμψη της οικονομίας. Επομένως, μπορεί τα πάτε διακοπές άνετα και να δώσουμε ξανά εκλογικό ραντεβού το 2023, έχετε μέχρι τότε τρία ακόμη χρόνια στην αντιπολίτευση».

    Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός ανέφερε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρας: «Παρουσιάζετε μια κατάσταση της οικονομίας, όπως την παραδώσατε, μάλλον ωραιοποιημένη. Κι αν ήταν τόσο καλή η κατάσταση πριν από έναν χρόνο, γιατί χάσατε τις εκλογές με δέκα μονάδες διαφορά; Τα μαθήματα από την διακυβέρνησή σας, αλλά και από την κάλπη δεν τα έχετε πάρει ακόμη. Εξακολουθείτε να εμφανίζεστε υπέρμαχος αυτών τους οποίους διαλύσατε».

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι αγορές εμπιστεύονται την σημερινή κυβέρνηση της χώρας και αυτό φαίνεται από τα επιτόκια δανεισμού. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στους ισχυρισμούς σας περί της συνολικής πορείας της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης και διάβασε τα συμπεράσματα του χθεσινού Eurogroup ότι η χώρα τα κατάφερε καλά και στη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και στην έκταση της οικονομικής αντίδρασης των μέτρων που έχουν ληφθεί.

    Σημείωσε ότι η χώρα κατάφερε να εξασφαλίσει ένα σημαντικό ποσό από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη, όμως  όχι φέτος, αλλά από το 2021.

    Η οικονομία είχε ορμή όταν συνάντησε την πανδημία και αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, τόνισε και πρόσθεσε ότι πολλοί οίκοι αναθεωρούν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για την Ελλάδα.

    Αναφερόμενος στα οικονομικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση είπε ότι τελικά θα επιστρέψουν ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και σημείωσε ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των προγραμμάτων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Αυστηροί έλεγχοι στις επιχειρήσεις»

    Η στήριξη στις επιχειρήσεις, υπογράμμισε, έρχεται με ελέγχους για συμμόρφωση στους νέους κανόνες.

    Όποιος επικαλείται κοινωνική ευαισθησία οφείλει να δώσει μάχη για τη δουλειά. Η αναστολή της εργασίας πρέπει να συνδυάζεται με την στήριξη της επιχείρησης. Αυτές οι πρωτόγνωρες συνθήκες απαιτούν λύσεις ρεαλιστικές, αλλά προσωρινές, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

    «Ως τα τέλη Οκτωβρίου οι επιχειρήσεις με πτώση τζίρου θα μπορούν να προσαρμόσουν τον χρόνο εργασίας των υπαλλήλων τους. Οι τελευταίοι θα διατηρούν σχεδόν ίδιο μισθό και όλα τα ασφαλιστικά δικαιώματα, έστω και για τις μισές μέρες απασχόλησης. Και βέβαια έχουμε και απαγόρευση απολύσεων».

    Από τα επιδόματα ανεργίας η κυβέρνηση επιλέγει την επιδότηση εργασίας και αντί για τα λουκέτα επιλέγει την απασχόληση. Όλα αυτά τα στηρίζει το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, παραδεχόμενος ότι φέτος θα έχουμε σημαντική ύφεση.

    Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι αυτό το πρόγραμμα είναι σοσιαλδημοκρατικής έμπνευσης και απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα είπε ότι αντιπολιτεύεται μια κυβέρνηση που υπάρχει μόνο στον φαντασιακό του κόσμο. «Αυτό που παρουσιάζετε ως νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση πολύ απλά δεν υπάρχει. Γιατί αυτή η κυβέρνηση, όταν χρειάστηκε, στήριξε τον κόσμο της εργασίας» ανέφερε.

    Το ποσό από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα το σπαταλήσουμε, θα το χρησιμοποιήσουμε για την αναμόρφωση της ελληνικής οικονομίας, είπε ο πρωθυπουργός κλείνοντας την πρωτολογία του.

    Απαντώντας στο θέμα των κονδυλίων για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» είπε ότι «πεταμένα λεφτά ήταν οι διαφημίσεις των ΔΕΚΟ που δίνατε εσείς», ενώ στην κριτική ότι τα λεφτά δόθηκαν για να «λιβανίζουν την κυβέρνηση» απάντησε: «Δώσαμε διαφημίσεις και στον ξένο Τύπο; Είναι κι αυτοί χρηματοδοτούμενοι από την ελληνική κυβέρνηση;».

    Το κοινωνικό μέρισμα

    Απαντώντας στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα για τις μικροπιστώσεις ο πρωθυπουργός είπε ότι «πράγματι η κυβέρνηση παρέλαβε από εσάς σχέδιο νόμου το οποίο επικαιροποιούμε και καταθέτουμε προς ψήφιση. Εξαιρετικά σημαντικό να λειτουργήσει αυτός ο θεσμός υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος».

    Σχετικά με τις επενδύσεις, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει την προσέλκυση επενδύσεων κεντρική επιλογή και εξήγησε: «Το πρώτο μας μέλημα ήταν, είναι και θα είναι η μείωση της ανεργίας και η δημιουργία καλά πληρωμένων θέσεων εργασίας. Αναφέρθηκα σε κάποιες επενδύσεις. Αν θέλετε μεγάλες, έχω άλλες τόσες. Τουλάχιστον 500 εκατ. επενδύθηκαν το Σεπτέμβριο του 2019 σε 5 ελληνικά ξενοδοχεία. Μεγάλοι κολοσσοί που επιλέγουν να επενδύσουν στη χώρα, γιατί βλέπουν ένα εξαιρετικό εργατικό δυναμικό και μια κυβέρνηση η οποία βελτιώνει ραγδαία το επιχειρηματικό περιβάλλον. Η χώρα τυγχάνει καθολικής αναγνώρισης για τον τρόπο που αντιμετώπισε την πανδημία. Συνεχίζοντας ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα είπε: Βγάζετε μιζέρια, στεναχώρια, ενόχληση γι’ αυτό που έχει γίνει.

    Αναφερόμενος στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «4,5 χρόνια κυβερνήσατε και ό,τι καλό κάνει η κυβέρνηση λέτε ότι ‘θέλαμε να το κάνουμε, αλλά δεν το κάναμε’. Ο λόγος για τον οποίον το 4ο τρίμηνο του 2018 ήταν ένα καλό 4ο τρίμηνο ήταν γιατί επιλέξατε να δώσετε ένα κοινωνικό μέρισμα τα Χριστούγεννα του 2018. Τι έγινε το 2019; Το ποσό αυτό το μοιράσατε τον Μάιο, μπας και διασώσετε τη διαφαινόμενη ήττα. Έλειπαν τα χρήματα το 4ο τρίμηνο. Να θυμόμαστε τη μεγάλη ευκολία με την οποία επιχειρήσατε να εξαγοράσετε συνειδήσεις. Σε έναν μήνα καταγράψατε τέσσερις εκλογικές ήττες και βρεθήκατε στα έδρανα της αντιπολίτευσης».

    Ανοίγοντας την συζήτηση, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι βύθισε την χώρα σε ύφεση το 4ο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

    «Επί 12 συνεχόμενα τρίμηνα η οικονομία ήταν σε ανάπτυξη και την πήγατε, εσείς οι άριστοι, σε ύφεση. Η πανδημία σας βόλεψε» είπε ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας ότι ακόμη περιμένουμε την αναπτυξιακή έκρηξη.

    «Γιατί τα κάνατε θάλασσα; Επειδή δεν αξιοποιήσατε την αξιοπιστία της χώρας που είχαμε επιτύχει εμείς. Ήμασταν η μόνη κυβέρνηση που δεν παραδώσαμε καμμένη γη» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

    Πήγατε όλα τα δημόσια έργα πίσω τέσσερα χρόνια, για να δείξετε ότι είναι της κυβέρνησής σας, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι άφησε τις τράπεζες ανεξέλεγκτες.

    Η αποτυχία σας στην οικονομία προηγείται του κορονοϊού, ανέφερε και συμπλήρωσε: «Λέτε ότι έχετε στηρίξει την πραγματική οικονομία λόγω κορονοϊού με 24 δισ. ευρώ; Πού είναι όμως αυτά τα 24 δισ. ευρώ; Στην πραγματικότητα τα δημοσιονομικά μέτρα που δεν προκαλούν βάρος στους πολίτες είναι μόλις 8,5 δισ. ευρώ».

    «Περιμένετε την αναμενόμενη επιπρόσθετη επίδραση, για να σας λιβανίζουν διάφοροι δευτεροκλασάτοι δημοσιογράφοι» είπε ζητώντας να δοθεί στη δημοσιότητα η λίστα με τα χρήματα που δόθηκαν σε ΜΜΕ για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι».

    «Γιατί δεν αξιοποιείτε εμπροσθοβαρώς μέρος των ταμειακών διαθεσίμων πριν μπουν χιλιάδες λουκέτα στην αγορά το φθινόπωρο και πάτε με το ‘βλέποντας και κάνοντας’» είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

    «Δίνετε λίγα και χωρίς προϋποθέσεις, διότι από Σεπτέμβρη θα αρχίσει το μαύρο κλάμα χιλιάδων εργαζομένων, που δεν θα μπορούν να τους κρατήσουν οι εργοδότες τους» συνέχισε και συμπλήρωσε ότι λόγω της στάσης των τραπεζών η ρευστότητα δεν φτάνει στους πολίτες.

    «Εσείς τι κάνετε;» ρώτησε τον πρωθυπουργό.

    Για τον τουρισμό είπε ότι μόνο με ένα γενναίο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού θα μπορούσε να βελτιωθεί η κατάσταση και πρόσθεσε ότι τα χρήματα που δίνονται από το κράτος είναι «σταγόνα στον ωκεανό».

    Κλείνοντας κάλεσε τον πρωθυπουργό να στηρίξει την πραγματική οικονομία εμπροσθοβαρώς από τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης.

    Σχολιάζοντας στην δευτερολογία του την έκπτωση φόρου 2% που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το ερώτημα: «Ποιους ωφελεί αυτό; Αυτούς που έχουν την οικονομική δυνατότητα, όχι τον επιχειρηματία που δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα».



    ΣΧΟΛΙΑ