F

Πολιτική

Μητσοτάκης για εργασιακό νομοσχέδιο: Σπάμε μαγαζάκια – Οικοδομούμε ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον

  • NewsRoom
Ελληνογαλλική συμφωνία: Σήμερα η κύρωση από την Βουλή - Το μεσημέρι η ομιλία Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο βήμα της Βουλής (ΑΠΕ)


Με ένα εισαγωγικό σχόλιο-απάντηση στην Φώφη Γεννηματά, η οποία είχε μόλις κατεβεί από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, όπου συζητείται το εργασιακό νομοσχέδιο, ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία.

«Άκουσα ένα κρεσέντο μηδενισμού με αναμάσημα ξεπερασμένων κλισέ. Όλα μαύρα στη χώρα, όλα μαύρα στο νομοσχέδιο. Νόμιζα ότι άκουγα τον κ. Τσίπρα. Σας δίνω μια συμβουλή, κ. Γεννηματά. Μεταξύ του πρωτότυπου και του αντίγραφου, πάντα το πρωτότυπο θα προτιμούν οι πολίτες» σχολίασε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ.

Αναλύοντας σημεία του νομοσχεδίου, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως σήμερα στο εργατικό δίκαιο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αλλαγές που έρχονται από το αύριο, «όπως η τηλεργασία, αλλά και στο σήμερα, όπως ο ρόλος των δύο γονέων στην ανατροφή των παιδιών τους».

Αναφερόμενος στις απεργίες, είπε: «Εργαζόμενοι και μη πάντως αναστατώνονται από απεργίες, που αν και κρίνονται παράνομες, τελικώς γίνονται από λίγους σε βάρος των πολλών. Γι’ αυτό και ο νέος νόμος έρχεται να αλλάξει την κατάσταση μετά το 1982. Βάζει κανόνες στη ζούγκλα, όσοι τον αμφισβητούν αποδεικνύονται οπαδοί της συντήρησης και της καθήλωσης, το νέο νομοσχέδιο οικοδομεί στην πατρίδα μας ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ότι κυρώνει δύο εμβληματικές συμβάσεις, τη σύμβαση για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία και την σύμβαση για την καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία.

«Τολμηρές τομές»

Το νομοσχέδιο φέρνει δέκα τολμηρές τομές, συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τομές που βοηθούν επιτέλους την ελληνική οικονομία και κοινωνία να συναντηθούν με τον ταχύ βηματισμό της υπόλοιπης Ευρώπης και την εποχή μας.

«Τομή πρώτη η ψηφιακή κάρτα εργασίας που θα χτυπά ο εργαζόμενος, και παράλληλα θα χτυπά την αδήλωτη εργασίας και την εισφοροδιαφυγή. Πρόκειται για πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ και όντως εφαρμόστηκε πιλοτικά από το ΠΑΣΟΚ, αλλά τώρα θα εφαρμοστεί καθολικά» επισήμανε και συνέχισε αναφερόμενος στο ΣΕΠΕ:

«Γιατί άραγε είναι κακό η Επιθεώρηση Εργασίας να παύει να υπάγεται στον κάθε υπουργό και να γίνεται Ανεξάρτητη Αρχή; Μήπως σπάμε κάποια μαγαζάκια, για αυτό ενοχλείστε;».

«Εξίσωση των εργατοτεχνιτών με τους υπαλλήλους ως προς την αποζημίωση για λόγους απόλυσης» συνέχισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι «πρόκειται για διάταγμα του 1920 που προέβλεπε ότι για τους πρώτους η αποζημίωση θα αφορούσε λίγα μεροκάματα, ενώ για τους δεύτερους τις ετήσιες αποδοχές τους. Έπρεπε να περάσουν 101 χρόνια για να τελειώσει αυτή η αδικία. Και όλα αυτά από μία κεντροδεξιά κυβέρνηση που αποδεικνύεται πιο προοδευτική από πολλές άλλες».

Είπε ακόμη ότι το νέο νομοσχέδιο θεσπίζει για πρώτη φορά άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές. «Μεγαλύτερη ακόμη και από το 10ήμερο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας» επισήμανε για να συμπληρώσει: «Ο νέος πατέρας θα προστατεύεται από απόλυση για 6 μήνες. Απαγορεύεται η απόλυση εγκύου ή νέας μητέρας».

Τηλεργασία – Απεργία

Αναφερόμενος στη συνέχεια στις ρυθμίσεις που φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι: «Όταν υπάρξει τηλεργασία θα συνοδεύεται από το δικαίωμα της αποσύνδεσης. Ο εργοδότης δεν θα μπορεί να απασχολεί τον εργαζόμενο μετά το πέρας του ωραρίου. Υπάρχουν και οι τεχνικές λεπτομέρειες, που θα το κάνουν πραγματικότητα.

»Στο εξής θα λειτουργούν Κυριακή και στην Ελλάδα όσες επιχειρήσεις λειτουργούν και στην υπόλοιπη Ευρώπη και δη στις μεσογειακές χώρες. Η αμοιβή τους θα προσαυξάνεται κατά 75% και θα υπάρχει έξτρα ημέρα ξεκούρασης την επόμενη εβδομάδα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για τις απεργίες: «Το δημόσιο συμφέρον είναι το συμφέρον όλων. Με το νέο πλαίσιο όταν μία απεργία απορρίπτεται από το δικαστήριο δεν θα μπορεί να επιστρέφει από το παράθυρο με άλλη απόφαση δευτεροβάθμιου σωματείου. Με λίγα λόγια, η απεργία διαχωρίζεται από την παρανομία. Και ναι, σε οργανισμούς κοινής ωφέλειας θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας», συμπλήρωσε.

«Τα μπλόκα στους καταπέλτες των πλοίων μετατρέπονται σε καταπέλτη της κοινωνίας έναντι των εχθρών τους» συνέχισε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Συμπέρασμα: συζητούμε για ένα νομοσχέδιο πραγματικά εκσυγχρονστικό. Το νομοσχέδιο στον πυρήνα του είναι φιλεργατικό και βαθιά αναπτυξιακό».

«Οι συνδικαλιστές πρέπει να αγωνίζονται για τους ανασφαλείς και τους επισφαλείς και όχι για να είναι οι ίδιοι ασφαλείς» επισήμανε και συνέχισε: «Κάποιος μπορεί να μας κατηγορήσει ότι αργήσαμε να προχωρήσουμε στη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση. Ωστόσο, έπρεπε να μελετηθεί καλά και να εκδηλωθεί στο σωστό χρόνο. Ήταν άλλωστε στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Για να θυμηθώ και μία ρήση του Τζον Κένεντυ: τη στέγη για την βροχή την φτιάχνεις όταν έχει λιακάδα».

«Fake news η κατάργηση του 8ωρου»

Ο πρωθυπουργός απάντησε στη συνέχεια στα όσα ακούγονται για το νομοσχέδιο, κάνοντας λόγο για fake news: «Επειδή λοιπόν πολλοί μύθοι διακινήθηκαν και πολλή δημαγωγία, απαντώ με λίγα λόγια στα fake news, που ακούστηκαν. Μύθος πρώτος: καταργείται το 8ώρο. Όποιος το υποστηρίζει καταργεί την ελληνική γλώσσα και την κοινωνική και πολιτική λογική, καθώς η προστασία του αναφέρεται ρητά στο άρθρο 55 και μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνον εάν ένα κράτος φύγει από την Ευρώπη» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τα νέα προβλήματα δε λύνονται με γέρικα επιχειρήματα» πρόσθεσε και τόνισε: «Με το νομοσχέδιο αναμετρώνται οι δυνάμεις της πραγματικά προοδευτικής σκέψης με τις δυνάμεις της συντήρησης. Κάθε πρόοδος προϋποθέτει τολμηρές αλλαγές και είναι γνωστό πως πάντα οι αλλαγές θα έχουν πολλούς εχθρούς».

Η αντίληψη, που διαπερνά το παρόν νομοσχέδιο βασίζεται στο τρίπτυχο: ευελιξία επιχειρηματικότητας, προστασία και κινητροδοσία εργαζομένου και εγγύηση της Πολιτείας, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε πως «η προστασία του εργαζομένου είναι βασική μας μέριμνα, και για αυτό προσθέτουμε 6 ακόμη λόγους απαγόρευσης της απόλυσης».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στον συνδικαλισμό, ο πρωθυπουργός είπε ότι «εμείς θέλουμε συνδικαλισμό πυλώνα δημοκρατικό, ενώ κάποιοι άλλοι φέουδο κομματικό. Στο εξής οι συνδικαλιστές θα έχουν τις απαιτούμενες διευκολύνσεις, όχι όμως ασυλία. Να συμφωνήσουμε στα βασικά, οι συνδικαλιστές υπάρχουν για τους εργαζομένους και όχι οι εργαζόμενοι για τους συνδικαλιστές» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Από τις αντιδράσεις ξεχωρίζω αυτές του ΣΕΒ, αλλά και την υποστήριξη της ΕΣΕΕ και των γυναικείων σωματείων. Πρόκειται για την ισορροπία που διαπνέει το παρόν νομοσχέδιο. Είναι το νομοσχέδιο ένα χρέος προς τη νέα γενιά για καλές δουλειές» είπε και συμπλήρωσε λέγοντας πως ένα ακόμα χαρακτηριστικό του νομοσχεδίου είναι και ο δυναμικός του χαρακτήρας» τόνισε.

Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Καταγγείλατε νομοσχέδιο πριν βγει σε δημόσια διαβούλευση. Και σήμερα διαπιστώνω ότι δεν μιλάτε για τα άρθρα του, αλλά για τα  που κατασκευάσατε. θα συνεχίσει να προσπαθώ για μια διακομματική συναίνεση.

Θα ψηφίσετε την ψηφιακή κάρτα; Θα ψηφίσετε την επαγγελματική αποκατάσταση ασφάλιση των ταχυμεταφορέων; Θα ψηφίσετε την εξίσωση εργατοτεχνιτών με τους υπαλλήλους; Θα πείτε ναι ή όχι στην καθιέρωση της άδειας πατρότητας στη γονικά άδεια 4 μηνών στους δύο γονείς; Μήπως θα αρνηθείτε και την απαγόρευση απόλυσης του νέου πατέρα; Διαφωνείτε ότι όποιος εργάζεται από απόσταση δικαιούται να αποσυνδέεται από την εργασία του μετά το τέλος του ωραρίου του;

Καταθέτω επίσημο αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου, για να αναλάβετε τις υποχρεώσεις και να φανεί η υποκρισία σας. Να κάνουμε λογαριασμό».

Διαβάστε ακόμη:

Ολοκληρώθηκε η πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας για το εργασιακό νομοσχέδιο

Βουλή live: Η ώρα των πολιτικών αρχηγών – Τα κύρια σημεία του εργασιακού νομοσχεδίου


ΣΧΟΛΙΑ