• Πολιτική

    Μητσοτάκης, Πούτιν στο Σότσι για φυσικό αέριο – Τι επιδιώκει η Αθήνα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Μητσοτάκης, Πούτιν στο Σότσι για φυσικό αέριο - Τι επιδιώκει η Αθήνα

    Κυριάκος Μητσοτάκης – Βλαντιμίρ Πούτιν


    Με μία κίνηση της τελευταίας στιγμής ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέπληξε θετικά την ελληνική κυβέρνηση, καθώς παρά το γεγονός ότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντούσε τον κ. Πούτιν στο Κρεμλίνο, τα πλάνα άλλαξαν.

    Το τετ α τετ θα γίνει τελικά στην πόλη Σότσι, τη Ριβιέρα της Ρωσίας, όπως έχει ονομαστεί, όπου και διοργανώθηκαν οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες το 2014.

    H επιλογή της Ρωσικής Προεδρίας ερμηνεύεται στην Αθήνα ως σημάδι αναβάθμισης των ελληνορωσικών σχέσεων, καθώς είναι γνωστό ότι για όλες τις σημαντικές συναντήσεις με ξένους ηγέτες ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιλέγει το Σότσι.

    Η επίσκεψη του πρωθυπουργού θα γίνει σε μία περίοδο, όπου η Αθήνα έχει κάνει ηχηρή την παρουσία της στην Ευρώπη, υλοποιώντας μια πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική, ενώ  η Ρωσία αναζητά σημεία επαφής με την Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει των νέων μακροχρόνιων συμφωνιών που επιδιώκει να κλείσει στο φυσικό αέριο, την στιγμή μάλιστα, που εκκρεμεί η πιστοποίηση του Nord Stream 2 από τις γερμανικές αρχές.

    Για το φυσικό αέριο, πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει να εξασφαλίσει μια προσιτή τιμή, καθώς παρά τις δεσμεύσεις της Μόσχας για αύξηση των ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, αυτές διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα.

    Τουρκική προκλητικότητα

    Στο επίκεντρο της συνάντησης  θα βρεθούν και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η τουρκική προκλητικότητα στην ευρύτερη περιοχή.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να κερδίσει μία σαφή δήλωση στήριξης της Ελλάδας από τον Ρώσο Πρόεδρο  για τις κινήσεις του Ερντογάν στη ΝΑ Ευρώπη – ο  Βλαντιμίρ Πούτιν  έχει διατυπώσει στο παρελθόν ξεκάθαρες διαφωνίες για την τουρκική προσέγγιση στο Κυπριακό αλλά και στο θέμα της Αγίας Σοφίας.

    Να σημειωθεί ότι η συνάντηση Μητσοτάκη – Πούτιν θα είναι η πρώτη μετά τις εκλογές του 2019. Ο κορονοϊός στάθηκε η αιτία να ακυρωθούν οι προσπάθειες συνάντησης των δύο ηγετών τουλάχιστον δύο φορές. Η πρώτη απόπειρα έγινε πριν από έναν χρόνο όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσκάλεσε τον πρωθυπουργό να συμμετάσχει στις επετειακές εκδηλώσεις της Ρωσίας. Η δεύτερη έγινε τον περασμένο Μάρτιο όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έδωσε το παρών στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

    Διαβάστε επίσης

    Πούτιν για ένταξη Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ: Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι να συζητήσω

    ΚΙΝΑΛ: Οι 4+1 Περιφέρειες που κονταρομαχούν Ανδρουλάκης, Λοβέρδος, Παπανδρέου

    Διαζύγια, ατομικές επιχειρήσεις, διπλώματα οδήγησης και μεταβιβάσεις ακινήτων με ένα κλικ

    Μητσοτάκης: Προτροπή αφύπνισης και ευθύνης η έκκληση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου για εμβολιασμούς



    ΣΧΟΛΙΑ