• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Περιοδείες στα Βαλκάνια ως απάντηση στον Ερντογάν

    • NewsRoom
    Ο θυμός του Μητσοτάκη, οι εκλογικοί γρίφοι και η γκρίνια των βουλευτών για τον ανασχηματισμό που…δεν έγινε

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Ως πεδίο της ενεργού ελληνικής διπλωματίας, στο υψηλότερο επίπεδο μάλιστα, αναδεικνύονται πλέον τα Βαλκάνια –και ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί τις δικές του κινήσεις, με το πρόσφατο ταξίδι στα Τίρανα και την υποδοχή του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στην Άγκυρα.

    Η «επάνοδος» της Ελλάδας στα Βαλκάνια ορίστηκε εξάλλου ως μια από τις προτεραιότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για τη χρονιά που άρχισε, στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους επικεφαλής των πρεσβειών και των Μόνιμων Αντιπροσωπειών της χώρας στο εξωτερικό –«μπορούμε και οφείλουμε να καταστούμε η ατμομηχανή της ανάπτυξης, της σταθερότητας και της ευημερίας στα Βαλκάνια, να είμαστε ουσιαστικά παρόντες σε όλα τα επίπεδα» επεσήμανε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός.

    Ήδη πάντως ο κ. Μητσοτάκης είχε κάνει τις κινήσεις του, με την επίσκεψη στη Σόφια στις 20 του περασμένου Δεκέμβριου για να συναντηθεί με τον νέο πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Κιρίλ Πετκόφ. Αυτή η επίσκεψη-εξπρές εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ενίσχυσης των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων και στα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται στο Μέγαρο Μαξίμου ο
    αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης, ο οποίος θα συνοδεύεται από κλιμάκιο υπουργών.

    Σε άλλο δύσκολο πεδίο, αυτό των σχέσεων με τη Σερβία, ο κ. Μητσοτάκης έχει προγραμματιστεί να επισκεφτεί το Βελιγράδι στις 28 Ιανουαρίου για να συναντηθεί με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Την ίδια ημέρα, θα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Σερβίας παρουσία πολυμελούς ελληνικής υπουργικής αποστολής.

    Ακολούθως, στις 10 Φεβρουαρίου ο Πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στην Κροατία, κατόπιν πρόσκλησης που του απηύθυνε ο Κροάτης ομόλογός του Αντρέι Πλένκοβιτς.

    Στα δε τέλη Φεβρουαρίου ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Ρουμανία.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ώρα των ΑΠΕ στα Βαλκάνια: Εν αναμονή του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης η ελληνική απόβαση

    Μητσοτάκης: Σε καθεστώς πολύ αυξημένης περιβαλλοντικής θωράκισης έξι παρθένα βουνά



    ΣΧΟΛΙΑ