• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Όχι σε άλλες περικοπές μισθών, ναι στην αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου

    Κυριάκος Μητσοτάκης ΝΔ

    Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας


    Κατά της περικοπής του 13ου και του 14ου μισθού αλλά υπέρ της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου, τάχθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

    «Εγώ δεν βάζω καν στο τραπέζι τέτοιο θέμα”, υπογράμμισε αναφορικά με τον 13ο και 14ο μισθό ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας ότι δεν ανακτάται έτσι η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. «Η ουσία είναι να μην μειωθεί το συνολικό ετήσιο εισόδημα των εργαζομένων», επεσήμανε.

    Όπως τόνισε, η χώρα δεν αντέχει άλλες μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, καθώς οι μισθοί είναι ήδη χαμηλοί. «Πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στον συνδικαλιστικό νόμο του 1982 που πρέπει βεβαίως να αλλάξει και λόγω εσωτερικών κυβερνητικών διάφορων δεν προχωρήσαμε» είπε.

    Εξαπολύοντας επίθεση κατά της κυβέρνησης, την κατηγόρησε ότι με τις επιλογές της οδηγεί τη χώρα σε κατάσταση στασιμοχρεοκοπίας και αποτρέπει την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόσφατη σκανδαλώδη διάταξη για τις offshore, σχολιάζοντας πως η κυβέρνηση «πιάστηκε με την offshore στην πλάτη» και μετά νομοθέτησε το άκρως αντίθετο, απαγορεύοντας την επιχειρηματική δραστηριότητα.

    «Είναι αντισυνταγματικό, παράλογο και αντιβαίνει τους κανόνες της ΕΕ» τόνισε, και συνέχισε: «Αν η κόρη μου φτιάξει startup επιχείρηση, πρέπει να πάω φυλακή ή να παραιτηθώ». Διερωτήθηκε ακόμα «ποιος σοβαρός άνθρωπος θα έρθει στην πολιτική με τέτοια ασυμβίβαστα;» και προέβλεψε ότι ο νόμος θα καταπέσει.

    Όπως σημείωσε, στόχος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας θα είναι, αφού γίνουν μεταρρυθμίσεις και κερδίσει η χώρα σε αξιοπιστία, να διαπραγματευτεί πρωτογενές πλεόνασμα 2%. «Είναι αδύνατο επί 10 χρόνια να παράγουμε 4% πρωτογενή πλεονάσματα… δεν υπάρχει δέσμευση για το χρέος. η ρύθμιση για το χρέος έχει μετατεθεί για μετά το 2017, μετά τις γερμανικές εκλογές», είπε.

    Τόνισε ακόμη ότι πρώτη προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης θα είναι η προσέλκυση επενδύσεων με μείωση φορολογικών συντελεστών, ενώ για το Δημόσιο ξεκαθάρισε πως θέλει ένα ισχυρό, αλλά όχι σπάταλο κράτος, με δημόσιους υπαλλήλους υπερήφανους για τη δουλειά τους, χωρίς απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που έτσι κι αλλιώς συνταγματικά δεν μπορούν να γίνουν. «Πρέπει να κλείσουν οργανισμοί και να μετακινείται το προσωπικό όπου είναι απαραίτητο» επισήμανε.

    Όσο για τη συζήτηση περί εκλογικού νόμου και απλής αναλογικής που ανοίγει με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως «η συζήτηση ανοίγει γιατί βλέπουν ότι θα χάσουν τις εκλογές… Τα ίδια έκανε και ο Κουτσόγιωργας το ’89».

    «Η χώρα χρειάζεται τολμηρή συνταγματική αλλαγή. Είμαι κατά της απλής αναλογικής, πιστεύω στην ενισχυμένη αναλογική και κόμματα που ξεπερνούν συγκεκριμένο ποσοστό πρέπει να κυβερνούν αυτοδύναμα», παρατήρησε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Δεν μπορείς να δίνεις μπόνους σε κάποιους όπου εκδηλώνουν πρόθεση συνεργασίας», ανέφερε.

    Η ΝΔ, εξήγησε, προτείνει την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με πρόωρες εκλογές, πενταετή θητεία για κυβέρνηση, περισσότερες αρμοδιότητες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά όχι άμεση εκλογή του από τον λαό.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/andreas-martinis-nea-miza-3-ek-dol-fenete-na-echoun-entopisi-anakrites/50938



    ΣΧΟΛΙΑ