• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Οι «πυροσβέστες της ξαπλώστρας» να δείχνουν περισσότερο σεβασμό

    • NewsRoom
    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλά κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλά κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Για τις πυρκαγιές που έπληξαν την χώρα μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, στο υπουργικό συμβούλιο.

    Ο πρωθυπουργός άσκησε δριμεία κριτική όλους όσοι επέλεξαν κατά τη διάρκεια των φωτιών να κάνουν αντιπολίτευση.

    Συγκεκριμένα, τους χαρακτήρισε «πυροσβέστες της ξαπλώστρας» ζητώντας «λίγο περισσότερο σεβασμό για όλους αυτούς που με αυτοθυσία παλεύουν με φαινόμενα που ξεπερνούν τις ανθρώπινες δυνατότητες».

    Μάλιστα , ανέφερε πως τα συγκεκριμένα σχόλια αποτελούν «βαθιά προσβολή, όχι στην πολιτική ηγεσία, αλλά στους πυροσβέστες, στους εθελοντές και όλους εκείνους που δεν έχουν κοιμηθεί βράδια ολόκληρα».

    «Υπάρχουν σήμερα πολλοί πυροσβέστες που στις δύσκολες φωτιές, ειδικά στη Δαδιά, δεν έχουν κοιμηθεί βράδια ολόκληρα. Λίγος περισσότερος σεβασμός, λοιπόν, απέναντι σε αυτούς τους κρατικούς λειτουργούς που με αυτοθυσία παλεύουν με φαινόμενα τα οποία συχνά, από τη φύση τους, ξεπερνούν τις ανθρώπινες δυνατότητες», πρόσθεσε.

    Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι θα διερευνηθούν όλες οι καταγγελίες για εμπρησμούς, ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους μαχητές της πρώτης γραμμής που σβήνουν καθημερινά πάνω από 50 φωτιές κατά μέσο όρο.

    «Τις τελευταίες μέρες έχουμε κατά μέσο όρο παραπάνω από 50 πυρκαγιές την ημέρα στην πατρίδα μας. Πολύ λίγες γίνονται γνωστές, οι περισσότερες δεν γίνονται γνωστές καθώς σβήνονται αμέσως και είναι κάτι για το οποίο ασφαλώς, οφείλουμε ευγνωμοσύνη σε όλους τους μαχητές της πρώτης γραμμής, όλους τους λειτουργούς του κρατικού μηχανισμού, αλλά και στους εθελοντές μας και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», ανέφερε.

    «Η μάχη του ανθρώπου με τη φύση έχει πάντοτε άνισα χαρακτηριστικά. Δικός μας στόχος είναι να την κάνουμε όσο το δυνατόν λιγότερο άνιση και με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες, με προτεραιότητα πάντα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Συνεπώς, οι ίδιες οι συνθήκες μας δείχνουν τις προτεραιότητές μας, τι πρέπει να προτάξουμε. Το 112 λειτουργεί πια εξαιρετικά επιτυχημένα. Οργανωμένες εκκενώσεις μέχρι στιγμής, έχουν λειτουργήσει σωτήρια για χιλιάδες συμπολίτες μας και με τη συνδρομή, αγαπητέ Υπουργέ, της Ελληνικής Αστυνομίας», πρόσθεσε.

    Παράλληλα, τόνισε: «Και βέβαια φέτος έχουμε περισσότερους πυροσβέστες, πολλά περισσότερα πτητικά μέσα, εξειδικευμένα σώματα από το εξωτερικό, εξειδικευμένους πυροσβέστες, οι οποίοι πια μπαίνουν και προσβάλουν τη φωτιά μέσα στο δάσος. Και παρά τα όποια προβλήματα, για πρώτη φορά υπήρξε ένα οργανωμένο σχέδιο καθαρισμού των δασών μας, ενώ η Πολιτεία μας έχει πια ένα νέο μοντέλο συντονισμού: Πολιτική Προστασία, Πυροσβεστική, Αστυνομία, Στρατός, Αυτοδιοίκηση, εθελοντές, δρουν τώρα κάτω από ένα Ενιαίο Κέντρο ώστε να μην ακούγεται πλέον η γνώριμη άλλοτε διαμαρτυρία « Πού είναι το κράτος» ή το αμήχανο ερώτημα «Πότε θα πετάξουν τα αεροπλάνα».

    «Παρουσιάζω αυτά τα λίγα δεδομένα, όχι προς εφησυχασμό αλλά προς εγρήγορση. Έχουμε ακόμα πάρα πολλή δουλειά μπροστά μας. Έχουμε δύσκολες μέρες αύριο, μεθαύριο, με τους ανέμους πάλι να ενισχύονται. Γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε όλοι σε απόλυτη εγρήγορση» επεσήμανε ο πρωθυπουργός

    Δείτε την εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού:

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκης: Ζήτησε να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τις καταγγελίες Ανδρουλάκη

    Πιερρακάκης: Πάνω από 44.000 ταυτότητες και διπλώματα οδήγησης στο Gov.gr Wallet μέσα σε λίγες ώρες



    ΣΧΟΛΙΑ