• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Η προεκλογική περίοδος ξεκινά το Σάββατο – Το χρονοδιάγραμμα του δρόμου προς τις κάλπες

    • NewsRoom
    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης


    Το Σάββατο 22 Απριλίου επιβεβαίωσε σήμερα από την Κέρκυρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι θα ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος.

    «Αναλογιστείτε το αποτύπωμα του έργου που θέτουμε στην κρίση των πολιτών και έγινε την προηγούμενη τετραετία. Μια κυβέρνηση η οποία ποτέ δεν έκρυψε τις αδυναμίες και αναγνώρισε τα λάθη της. Έτσι θα προσέλθουμε στην προεκλογική περίοδο που θα ξεκινήσει το Σάββατο.

    Οι πολίτες θα μας εμπιστευθούν πιστεύω γιατί τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας και έχουμε σχέδιο για το πως θα αλλάξουμε τα Ιόνια νησιά και την πατρίδα μας. Σκοπός της πολιτικής μας είναι να βελτιώνει τη ζωή όλων των πολιτών».

    Να σημειωθεί ότι ήδη, από 14 Απριλίου 2023 σε ρεπορτάζ του το mononews, είχε αναφέρει ότι το Σάββατο της Διακαινησίμου,  ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και η χώρα, επισήμως πλέον, να οδηγηθεί στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

    Το χρονοδιάγραμμα του δρόμου προς τις κάλπες

    O πρωθυπουργός το Σάββατο 22 Απριλίου αναμένεται να μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο και να ζητήσει από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας την πρόωρη διάλυση της Βουλής, επικαλούμενος λόγο εθνικής σημασίας, με βάση το αρ. 41, παρ. 2 του Συντάγματος, και την προκήρυξη εθνικών εκλογών.

    Την ίδια ημέρα, θα εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της ΙΗ’ Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Περιόδου, θα θυροκολληθεί στη Βουλή των Ελλήνων και θα ξεκινήσει επισήμως η προεκλογική περίοδος.

    Κατά την πρώτη προεκλογική περίοδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει τυπικά στη θέση του πρωθυπουργού, όπως και ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κώστας Τασούλας. Επίσης, στη θέση τους θα παραμείνουν στο σύνολό τους οι υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης, εκτός από τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, που θα αντικατασταθεί από υπηρεσιακό υπουργό, με στόχο τη διασφάλιση του αδιάβλητου της εκλογικής διαδικασίας.

    Οι  εκλογές της 21ης Μαΐου θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής και η εκλογή των βουλευτών θα προκύψει σύμφωνα με τους σταυρούς προτίμησης που θα λάβει ο κάθε υποψήφιος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών, τα αποτελέσματα της κάλπης, θα τα γνωρίζουμε αρκετά νωρίτερα σε σχέση με τις προηγούμενες φορές. Εντούτοις, λόγω της απλής αναλογικής, εκτιμάται ότι θα είναι άγονα ως προς το σχηματισμό κυβέρνησης.

    Στη συνέχεια, η εκλογική διαδικασία προβλέπει ότι την επόμενη ημέρα των εκλογών της 21ης Μαΐου, η κα. Σακελλαροπούλου θα ξεκινήσει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών καλώντας διαδοχικά τους τρεις πρώτους σε κοινοβουλευτική δύναμη αρχηγούς κομμάτων.

    Ο κάθε αρχηγός έχει τη δυνατότητα να κρατήσει έως και τρεις ημέρες την εντολή,  για να διαβουλευτεί με τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα για το εάν μπορούν να συμπτύξουν κυβέρνηση, δηλαδή να λάβουν 151 θετικές ψήφους από την Ολομέλεια. Ο κάθε ένας από τους τρεις αρχηγούς,  μπορεί κατά την επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο αυτομάτως να παραδώσει την εντολή θεωρώντας ότι η επίτευξη πλειοψηφίας είναι από εκείνον αδύνατη.

    Η ημερομηνία για τις δεύτερες εκλογές θα αποφασιστεί με βάση το πόσοι και ποιοι εκ των τριών θα κάνουν χρήση της δυνατότητας διερεύνησης, καθώς και το πόσες από τις τρεις ημέρες θα κρατήσει την εντολή.

    Στην περίπτωση της δεύτερης προσφυγής στις κάλπες, τα καθήκοντα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, ενδεχομένων να αναλάβει ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς, ως ο αρχαιότερος των τριών προέδρων των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, ενώ θα οριστούν υπηρεσιακοί υπουργοί στα υπουργεία που εμπλέκονται με τη διεξαγωγή των εκλογών.

    Το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα διεξαχθούν οι δεύτερες εκλογές θα είναι η αυξημένη αναλογική, ενώ η εκλογή των βουλευτών θα γίνει με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης.

    Διαβάστε επίσης:

    Κέρκυρα – Μητσοτάκης: Σκοπός της πολιτικής μας είναι να βελτιώνει τη ζωή όλων των πολιτών



    ΣΧΟΛΙΑ