• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Γέφυρα συμφιλίωσης των δύο χωρών ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος

    • NewsRoom

    Ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος


    Το απόγευμα της Τρίτης συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο, στο Συνοδικό Κέντρο στην πρωτεύουσα της Αλβανίας.

    Το Πρωθυπουργό συνόδευαν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης.

    Κατά την αρχή της συνάντησης ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Είναι μεγάλη η χαρά όταν σας συναντώ προσωπικά κάθε φορά στην Αθήνα όταν έρχεστε και εδώ τώρα στα Τίρανα στη δική σας έδρα, για να σας συγχαρώ ακόμα μία φορά, διερμηνεύοντας -πιστεύω- τα αισθήματα του κάθε Έλληνα πολίτη για το πολύ σπουδαίο έργο το οποίο υπηρετείτε εδώ, για τριάντα και πλέον χρόνια.

    Πράγματι, είστε μια γέφυρα συμφιλίωσης μεταξύ των δύο χωρών και ένα στήριγμα, ένα αποκούμπι για την Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Αλβανίας, την οποία ήθελα να επισκεφθώ αύριο, αλλά δυστυχώς ο καιρός δεν μας το επιτρέπει. Θα ανανεώσω, όμως, αυτό το ραντεβού πολύ σύντομα διότι αισθάνομαι κι εγώ την ανάγκη να βρεθώ κοντά στους ομοεθνείς μας οι οποίοι ζουν και διαπρέπουν εδώ πέρα εδώ και τόσα πολλά χρόνια και να τους παρέχουμε ως Ελληνικό Κράτος οποιαδήποτε στήριξη μπορούμε».

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος από την πλευρά του αποκρίθηκε «Εμείς συμπληρώσαμε τριάντα χρόνια αγώνων σε αυτά τα χαρακώματα» και συνέχισε «Πολλές φορές με ρωτούν για τα όσα συνέβησαν αυτά τα τριάντα χρόνια εδώ και με ρωτούν τι είναι το σημαντικότερο, μιλάω για τους ναούς που χτίστηκαν, 150 ναοί, και τα άλλα ιδρύματα και η απάντησή μου είναι ότι είμαι τριάντα χρόνια κοντά με το λαό, με τον πόνο, με τη στενοχώρια, με τη θλίψη, με την απογοήτευση, με την ελπίδα του κόσμου. Είναι το πιο σημαντικό που χρειάζεται ο κόσμος. Και από την πρώτη στιγμή πρέπει να σας πω ότι σε μία εποχή με αμφίβολες διαθέσεις η Ορθόδοξη αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας ήταν εκείνη που φώναζε η θέση της Αλβανίας είναι στην Ευρώπη».

    Στην επίσκεψή του αυτή, ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τα θέματα που απασχολούν την Εκκλησία της Αλβανίας και διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο για τη στήριξη της Ελληνικής Πολιτείας στα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

    Παράλληλα, συνάντηση πραγματοποιήθηκε και με εκπροσώπους της μειονοτικής οργάνωσης «Ομόνοια», κατά την οποία ο κος Μητσοτάκης συζήτησε μαζί τους μείζονος σημασίας ζητήματα που απασχολούν την Ελληνική Εθνική Μειονότητα.

    Νωρίτερα, δε, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών Επιχειρήσεων Αλβανίας, όπου έλαβε γνώση για την πορεία της ελληνικής επιχειρηματικότητας της γείτονος χώρας και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εν λόγω συντάντηση τόνισε ότι με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας σε σημαντικά υψηλούς ρυθμούς, δημιουργούνται οι όροι αντιστροφής της αποχώρησης των ελληνικών επιχειρήσεων από βαλκανικές αγορές, η οποία παρατηρήθηκε κατά την κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.

    Επισήμανε, επίσης, ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία δύνανται να προσφέρουν πολύτιμη τεχνογνωσία, σε πολλούς κλάδους, στην τοπική αγορά.

    Διαβάστε επίσης:

    Βουλή: Kατατεθηκε το ν/σ για τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο

    Γεωργιάδης: Η χώρα μας θα επιτύχει ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων και το 2023

    Βορίδης για απόφαση ΣτΕ: Η κυβέρνηση θα κάνει το καλύτερο ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στη διακυβέρνηση των ΟΤΑ



    ΣΧΟΛΙΑ