• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Επισκέπτεται Κύπρο και Ισραήλ, στέλνοντας μηνύματα σε Άγκυρα, Βερολίνο, ΕΕ

    • NewsRoom
    Κυριάκος Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Την Λευκωσία επισκέπτεται σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη. Η συνάντηση πραγματοποιείται εν όψει την άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    Το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν έντονες διπλωματικές διεργασίες, που είχαν στο επίκεντρό τους τις εξελίξεις στην περιοχή και την στάση της Τουρκίας.

    Μάλιστα, πρόσφατα ο πρωθυπουργός έστειλε πολλαπλά μηνύματα στην Άγκυρα, το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.

    Μιλώντας σε διαδικτυακό συνέδριο, που διοργάνωσαν γερμανικά μέσα ενημέρωσης, την περασμένη εβδομάδα, άφησε αιχμές για την στάση του Βερολίνου εκφράζοντας ανησυχία για την πώληση γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία: «Η Γερμανία σχεδιάζει να εξάγει επιθετικά υποβρύχια στην Τουρκία. Αυτό είναι ένα ζήτημα που μας ανησυχεί. Προηγμένης τεχνολογίας επιθετικά υποβρύχια» είπε.

    Σημείωσε, ακόμη, ότι «αν θέλεις να αποτελείς γεωπολιτική δύναμη, κάποιες φορές ίσως και να πρέπει να αποδεχτείς το γεγονός πως μπορεί να υποστείς και οικονομική ζημιά. Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία. Αποφάσισαν να μην πουλήσουν F-35 στην Τουρκία. Αυτό είναι μεγάλο πλήγμα για τις ΗΠΑ και για τον αμυντικό τομέα των ΗΠΑ, αλλά αποφάσισαν να κινηθούν έτσι γιατί πίστευαν ότι αυτή είναι η σωστή κατεύθυνση».

    Εξάλλου, έστειλε το μήνυμα πως αναμένει από την Τουρκία σταθερότητα και δέσμευση στον διάλογο, ενώ κάλεσε για ακόμη μια φορά τους εταίρους του να μην δείχνουν αφέλεια απέναντι στις πρακτικές της Τουρκίας.

    Η συγκυρία είναι κρίσιμη καθότι -εκτός της πενταμερούς για το Κυπριακό- εκκρεμεί ο επόμενος γύρος των διερευνητικών συνομιλιών, όπως και η έκθεση της ΕΕ για την Τουρκία στην Σύνοδο Κορυφής της 25ης – 26ης Μαρτίου, όπου θα συζητηθεί και το θέμα των κυρώσεων.

    Εξελίξεις στο Κυπριακό

    Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντάται σήμερα με τον Νίκο Αναστασιάδη, προκειμένου Αθήνα και Λευκωσία να συντονίσουν τα επόμενα βήματά τους, εν όψει των συνομιλιών στην Νέα Υόρκη, κατά τις οποίες η Λευκωσία θα προκρίνει την λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

    Ωστόσο, η τουρκοκυπριακή και η τουρκική πλευρά προκρίνουν την λύση των δύο κρατών.

    Υπενθυμίζεται ότι Μητσοτάκης και Αναστασιάδης μίλησαν τηλεφωνικά την περασμένη εβδομάδα και συμφωνήθηκε η μετάβαση του Έλληνα πρωθυπουργού στη Λευκωσία.

    Οι δύο ηγέτες στις 11.15 το πρωί θα συναντηθούν στο Προεδρικό Μέγαρο και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών, ενώ στις 12.15 το μεσημέρι οι κ.κ. Μητσοτάκης και Αναστασιάδης θα προχωρήσουν σε δηλώσεις στον Τύπο και θα παρακαθήσουν σε γεύμα εργασίας.

    Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Ισραήλ, προκειμένου να συναντηθεί στις 16.45 το απόγευμα με τον Ισραηλινό ομόλογό του Benjamin Netanyahu, ενώ θα έχουν διευρυμένες συνομιλίες και οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών.

    Οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στις 18.00.

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών αναμένεται να βρεθεί το θέμα της πανδημίας. Οι δύο πρωθυπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για τη διαχείριση της, αλλά και την πορεία του εμβολιασμού.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει τη σημασία που έχει για την Ελλάδα να ανοίξει ο τουρισμός και να διευκολυνθούν τα ταξίδια, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του για τη χρησιμότητα ενός κοινά αποδεκτού πιστοποιητικού εμβολιασμού.

    Επιπλέον, η ατζέντα της συνάντησής τους περιλαμβάνει διμερή θέματα, προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας σε μία σειρά από τομείς, καθώς και τα ζητήματα που αφορούν στην κατάσταση στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

    Διαβάστε ακόμη:

    Μητσοτάκης: Οι αιχμηρές τοποθετήσεις για τις πολιτικές του Βερολίνου – «Όχι πια σχέση οφειλέτη – πιστωτή»

    Μητσοτάκης: Επικοινωνία με Αναστασιάδη εν όψει της πενταμερούς για το Κυπριακό – Προσεχώς στην Λευκωσία



    ΣΧΟΛΙΑ