• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Οι αιχμηρές τοποθετήσεις για τις πολιτικές του Βερολίνου – «Όχι πια σχέση οφειλέτη – πιστωτή»

    • Νένα Σώκου
    Κυριάκος Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Στις δυσκολίες που έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας, ειδικά στο ταραχώδες διάστημα της ελληνικής οικονομικής κρίσης, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του χθες, Πέμπτη, στο διαδικτυακό συνέδριο «Europe 2021», που διοργάνωσαν οι γερμανικές εφημερίδες Der Tagesspiegel, Die Zeit και Handelsblatt, καθώς και το επιχειρηματικό περιοδικό WirtschaftsWoche.

    Ενώπιον γερμανικού ακροατηρίου και της Γερμανίδας δημοσιογράφου που συντόνισε την συζήτηση, ο κ. Μητσοτάκης υπήρξε σε αρκετά σημεία αιχμηρός αναφερόμενος σε πολιτικές επιλογές του Βερολίνου, με κυριότερη την γερμανική στάση στη διάρκεια της τελευταίας ελληνοτουρκικής κρίσης.

    «Ένα μέρος των πολιτών στην Ελλάδα, πιστεύει πως η Γερμανία δεν μας στήριξε όσο θα έπρεπε στις διαφορές μας με την Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στις συζητήσεις για την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λέγοντας:

    «Πολλές από αυτές τις συζητήσεις λαμβάνουν χώρα σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το Συμβούλιο έχει κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση. Κάποιες φορές θα ανέμενα ακόμη ισχυρότερη στήριξη, αλλά συνολικά καταφέραμε να επισημάνουμε το γεγονός ότι οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, οι διαφορές Ελλάδας – Τουρκίας επηρεάζουν τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    » Η Ανατολική Μεσόγειος είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της ΕΕ. Προφανώς η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος, και θα πρέπει να είναι και στο μεταναστευτικό, αλλά σε ό,τι αφορά τις παραβιάσεις της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αναμένουμε από όλους τους ευρωπαίους εταίρους μας ενιαία προσέγγιση και αλληλεγγύη χωρίς προϋποθέσεις».

    Στιγμιότυπο από την συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο διαδικτυακό συνέδριο

    Ενδιαφέρουσα υπήρξε στο σημείο αυτό η παρέμβαση του προέδρου του Γερμανικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και πρώην διευθύνοντα συμβούλου της Airbus, Thomas Enders. Τόνισε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός υπήρξε πολύ ευγενικός στην τοποθέτησή του για την στάση του Βερολίνου απέναντι στην Αθήνα και σημείωσε ότι το ευρύτερο πρόβλημα είναι πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ακολουθεί συνεκτικές και ξεκάθαρες πολιτικές απέναντι στην Τουρκία.

    Ο ίδιος είπε ακόμη ότι η Τουρκία δεν είναι αυτή που ήταν πριν από 10 ή 20 χρόνια, είναι μια χώρα που εμπλέκεται όλο και περισσότερο στη γειτονιά της, στη μέση Ανατολή, στον Καύκασο, στη Βόρεια Αφρική κλπ.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο Thomas Enders μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει συνοχή στη στάση της ΕΕ έναντι της Τουρκίας, και η οποία εκτιμά ο ίδιος ότι απουσιάζει αυτή τη στιγμή.

    «Μας ανησυχούν τα γερμανικά υποβρύχια στην Τουρκία»

    Στην συνέχεια, ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε και το θέμα των γερμανικών υποβρυχίων που προμηθεύεται η Τουρκία: «Η Γερμανία σχεδιάζει να εξάγει επιθετικά υποβρύχια στην Τουρκία. Αυτό είναι ένα ζήτημα που μας ανησυχεί. Προηγμένης τεχνολογίας επιθετικά υποβρύχια.»

    Και συνέχισε λέγοντας: «Και αν θέλεις να αποτελείς γεωπολιτική δύναμη, κάποιες φορές ίσως και να πρέπει να αποδεχτείς το γεγονός πως μπορεί να υποστείς και οικονομική ζημιά. Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία. Αποφάσισαν να μην πουλήσουν F-35 στην Τουρκία. Αυτό είναι μεγάλο πλήγμα για τις ΗΠΑ και για τον αμυντικό τομέα των ΗΠΑ, αλλά αποφάσισαν να κινηθούν έτσι γιατί πίστευαν ότι αυτή είναι η σωστή κατεύθυνση».

    Αναφερόμενος στο θέμα των κυρώσεων ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η ΕΕ ετοιμάζει την έκθεση για την Τουρκία, η οποία θα συζητηθεί στις 25 και 26 Μαρτίου στη Σύνοδο Κορυφής.

    «Δεν είμαι υπέρμαχος της επιβολής κυρώσεων, αλλά η απειλή κυρώσεων θα πρέπει να είναι αξιόπιστη. Αν δεν είναι αξιόπιστη, τότε δεν θα φέρει αποτελέσματα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «όντως κάναμε ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση και πιστεύω πως ένας από τους λόγους που η Τουρκία έκανε ένα βήμα πίσω και είναι πλέον πιο εποικοδομητική».

    «Όχι πια σχέση οφειλέτη-πιστωτή»

    Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, στην αρχή της συζήτησης, ο Έλληνας πρωθυπουργός περιέγραψε την ελληνική πρόταση για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 32 δισ. ευρώ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση επιμένει στις μεταρρυθμίσεις, παρά τις αντιξοότητες της πανδημίας:

    «Είμαστε αφοσιωμένοι μεταρρυθμιστές. Θέλουμε να αλλάξουμε το αφήγημα για την Ελλάδα. Κάτι που σχετίζεται ιδιαίτερα και με τη σχέση Ελλάδας – Γερμανίας. Την τελευταία δεκαετία ήταν μια συγκρουσιακή σχέση. Με αντάλλαγμα χρήματα που δίνονταν μέσω προγραμμάτων για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας μας ζητούσαν να κάνουμε μεταρρυθμίσεις στις οποίες δεν πιστέψαμε ποτέ. Όλα αυτά ανήκουν πια στο παρελθόν» είπε.

    Ερωτηθείς για το πού βρίσκονται σήμερα οι ελληνογερμανικές σχέσεις απάντησε: «Νομίζω ότι η σχέση έχει βελτιωθεί σημαντικά. Ήταν μια δύσκολη σχέση κατά την περίοδο της κρίσης. Καμία αμφιβολία ως προς αυτό. Πιστεύω όμως ότι μπορεί να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο και ότι θα πρέπει να αλλάξει το αφήγημα. Νομίζω πως θα πρέπει να μιλήσουμε για εγχειρήματα, κοινού ενδιαφέροντος. Δεν θα πρέπει πια να μας ενώνει μια σχέση οφειλέτη-πιστωτή. Θα πρέπει να έχουμε μια σχέση εποικοδομητική, μια σχέση αμοιβαία επωφελή όταν μιλάμε για τις οικονομικές παραμέτρους αυτής της σχέσης».

    Διαβάστε ακόμη:

    Μητσοτάκης: Να ξεκινήσει άμεσα στην ΕΕ η συζήτηση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

    Βερολίνο: Χαιρετίζει την «επανάληψη των συνομιλιών» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας – «Σημαντικός εταίρος η Άγκυρα»



    ΣΧΟΛΙΑ