• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Απολύτως ώριμο το αίτημα για τα ελληνικά F-35 – Σχετικά σύντομα η έγκριση από τις ΗΠΑ

    • NewsRoom
    O Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με τον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά


    Έτοιμο για έγκριση από τις ΗΠΑ θεωρεί το ελληνικό αίτημα για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-35 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε συνέντευξή που παραχώρησε στην ΕΡΤ.

    Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε αρχικά στην παρατήρηση του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος ανέφερε πως στα 30 χρόνια που είναι διπλωμάτης δεν θυμάται πότε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις να είναι «σε τόσο καλό επίπεδο».

    «Αυτό είναι αποτέλεσμα πολυ συστηματικής δουλειάς την οποία έχει κάνει η κυβέρνηση μας η οποία έχει ενισχύσει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας και την έχει κατατάξει σε μια χώρα που είναι παράγοντας σταθερότητας σε μία περιοχή η οποία δοκιμάζεται από πολλές αναταράξεις. Και προφανώς αυτή η σχέση έχει ένα θετικό αποτύπωμα σε πολλά διαφορετικά επίπεδα: στην οικονομία με πολλές αμερικανικές κατευθύνσεις οι οποίες κατευθύνονται στην Ελλάδα αλλά και στο αμιγώς γεωπολιτικό επίπεδο, όπου οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ενισχυθεί σημαντικά ως αποτέλεσμα και της ενίσχυσης της στρατιωτικής σχέσης που έχουμε με ΗΠΑ», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

    «Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ένα τεκμηριωμένο αίτημα για την απόκτηση αεροσκαφών F 35. Eκτιμώ ότι αυτό το αίτημα είναι ώριμο και θα εγκριθεί κατά την άποψή μου σχετικά σύντομα aπό τις αμερικανικές αρχές, δηλαδή από το State Department. Ήδη έχει εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη του Κογκρέσου ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με μία σημαντική αγορά η οποία θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις ένοπλες δυνάμεις, και ειδικά την αεροπορία της χώρα», τόνισε.

    «Το αίτημα είναι απολύτως ώριμο να εγκριθεί από τις ΗΠΑ και μιας και με ρωτήσατε για τα F-16 της Τουρκίας θέλω να επαναλάβω ότι οι σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας δεν ετεροπροσδιορίζεται ούτε είμαστε εμείς αυτοί που θα βάλουμε κάποιο φρένο η έχουμε τη δυνατότητα να επηρεάσουμε την πώληση αμυντικού υλικού σε μια άλλη χώρα. Αυτό το οποίο έχουμε αναφέρει είναι το αυτονόητο: ότι σε μία συμμαχία δε γίνεται αμυντικό υλικό -αεροσκάφη εν προκειμένω- να χρησιμοποιούνται για υπερπτήσεις πάνω σε ελληνικά νησιά. Αλλά εγώ κρατώ το καλό κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων των τελευταίων μηνών και θέλω να πιστεύω ότι αυτές οι εποχές μεγαλύτερης έντασης έχουν περάσει, έχουν μείνει πίσω, στο παρελθόν», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    «Θα βρεθώ στις Ηνωμένες Πολιτείες σε δύο βδομάδες από τώρα για πολύ λίγες μέρες για ένα μεγάλο forum το οποίο διοργανώνεται στην Νέα Υόρκη, προκειμένου να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε και στους αμερικανούς επενδυτές την μεγάλη επιτυχία της ελληνικής οικονομίας και να μπορέσουμε να κεφαλοποιήσουμε σημαντικές εξελίξεις των τελευταίων ετών», τόνισε.

    «Θα βρεθώ και στο Σικάγο για μία παρουσία στην ομογένεια αυτής της πολύ σημαντικής αμερικανικής πόλης, καθώς θέλω να σας θυμίσω ότι θα έχει ψηφιστεί -ελπίζω σε δύο βδομάδες- το νομοσχέδιο της επιστολικής ψήφου που θα ανοίξει ουσιαστικά τις πόρτες τους ομογενείς μας – αυτούς τους οποίους είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου. Μια πολύ μεγάλη τομή μια μεγάλη κατάκτηση της χώρας μας και ένα μεγάλο αίτημα του ελληνισμού το οποίο επιτέλους υλοποιείται», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

    Διαβάστε επίσης

    Μητσοτάκης για γάμο ομοφύλων: Δεν θέλω να διχαστεί η κοινωνία – «Όχι» σε παρένθετη μητέρα και «γονείς 1 & 2»

    Ανεργία: Γιατί προβλέπεται φέτος να αυξηθεί στο 5,2% σε παγκόσμιο επίπεδο

    Πηγές ΤΑΙΠΕΔ: Στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου η δημόσια εγγραφή για το Ελ. Βενιζέλος



    ΣΧΟΛΙΑ