• Οικονομία

    Ανεργία: Γιατί προβλέπεται φέτος να αυξηθεί στο 5,2% σε παγκόσμιο επίπεδο

    • NewsRoom

    Richard Samans, διευθυντής του τμήματος έρευνας της ILO (Πηγή:www.flickr.com)


    Στο 5,2% αναμένεται να αυξηθεί το παγκόσμιο ποσοστό ανεργίας το 2024, κυρίως λόγω της αύξησης της ανεργίας στις προηγμένες οικονομίες, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ – ILO).

    Ειδικότερα, όπως προβλέπει έκθεση της ΔΟΕ για την Παγκόσμια Απασχόληση και τις Κοινωνικές Προοπτικές για το 2024, ο αριθμός των ανέργων θα αυξηθεί κατά 2 εκατομμύρια, ανεβάζοντας το παγκόσμιο ποσοστό ανεργίας κατά 0,1% από το 5,1% το 2023.

    Την ίδια στιγμή, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών με υψηλότερο και χαμηλότερο εισόδημα.

    Παρόλο που το ποσοστό της διαφοράς θέσεων εργασίας το 2023 ήταν 8,2% στις χώρες υψηλού εισοδήματος, στην ομάδα χαμηλού εισοδήματος ήταν 20,5%.

    Και ενώ το ποσοστό ανεργίας το 2023 παρέμεινε στο 4,5% στις χώρες υψηλού εισοδήματος, ήταν 5,7% στις χώρες χαμηλού εισοδήματος.

    «Προβλέπουμε μια μέτρια πτώση των επιδόσεων στις αγορές εργασίας, εν μέρει επειδή η ανάπτυξη επιβραδύνεται σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Richard Samans, διευθυντής του τμήματος έρευνας της ILO.

    Σύμφωνα με τη ΔΟΕ – υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών -, μετά από μια σύντομη ανάπτυξη, καθώς οι χώρες ανέκαμψαν από την πανδημία, η συνολική αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας επέστρεψε γρήγορα στον χαμηλό ρυθμό που είχε παρατηρηθεί την προηγούμενη δεκαετία.

    «Στη διάρκεια περιόδων αργής αύξησης της παραγωγικότητας, το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα και οι πραγματικοί μισθοί είναι συχνά ευάλωτοι σε ξαφνικούς κλυδωνισμούς τιμών», εξηγεί στην έκθεσή της η ΔΟΕ.

    Αναφέρει ακόμη ότι αναμένεται μικρή αύξηση της απασχόλησης στις χώρες με ανώτερο μεσαίο εισόδημα, τα επόμενα δύο χρόνια, ωστόσο, οι θέσεις εργασίας σε χώρες χαμηλού και χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος θα παραμείνουν ισχυρές.

    «Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στις χώρες υψηλού εισοδήματος, όπου η αύξηση της απασχόλησης αναμένεται να αποκτήσει αρνητικό πρόσημο το 2024, ενώ μόνο μέτριες βελτιώσεις αναμένονται το 2025», τονίζεται στην έκθεση.

    Πηγή: Reuters 

    Διαβάστε επίσης: 

    Άνοιξε η πλατφόρμα για τις χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων

    Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Δυσκολίες θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει η οικονομία της ευρωζώνης

    «Τρέχει» η μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για ασφαλισμένα σπίτια – Πώς θα ενημερώνεται η ΑΑΔΕ



    ΣΧΟΛΙΑ