• Πολιτική

  Μητσοτάκης για Ισραήλ-Ιράν: Η κρίση αυτή να μην γίνει περιφερειακή σύγκρουση

  • NewsRoom
  Ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες

  Ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες


  Το μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, προκειμένου η νέα κρίση στη Μέση Ανατολή να εκτονωθεί, να μην επεκταθεί, αλλά και να μη λάβει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης εξέπεμψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που επανέλαβε την απερίφραστη καταδίκη της επίθεσης, που δέχθηκε το Ισραήλ από το Ιράν στη δήλωση του προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

  «Η κρίση στη Μέση Ανατολή να μην γίνει περιφερειακή σύγκρουση» ανέφερε ο πρωθυπουργός. Θα μας απασχολήσουν πρωτίστως ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και θέματα που αφορούν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας ως προς τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Θα ήθελα να κάνω τρεις επισημάνσεις για τα ζητήματα τα οποία θα συζητηθούν» είπε ακόμα μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

  «Την απερίφραστη καταδίκη της επίθεσης που δέχθηκε το Ισραήλ από το Ιράν θα συνοδεύει η παρότρυνση όλων των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου η κρίση αυτή να εκτονωθεί, να μην επεκταθεί και να μην αποκτήσει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης», είπε αναφερόμενος στη Μέση Ανατολή.

  Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την νέα προσπάθεια επαναπροσέγγισης στο Κυπριακό, ενώ ξεκαθάρισε πως είναι θετική η συζήτηση που γίνεται μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Μιλώντας επίσης για το μεταναστευτικό σημείωσε πως στηρίζει τις προσπάθειες της Κύπρου να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές ενώ έκανε ειδική αναφορά στην βοήθεια που πρέπει να δοθεί στον Λίβανο προκειμένου να σταθεροποιηθεί.

  «Δεύτερον, εκφράζω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι θα συζητηθεί η κατάσταση η οποία επικρατεί στον Λίβανο, μια χώρα η οποία βρίσκεται και αυτή στο επίκεντρο μεγάλων αναταράξεων και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και προφανώς η κατάσταση στο Λίβανο επηρεάζει άμεσα και την Κύπρο, καθώς έχουμε δει σημαντικές προσφυγικές ροές από το Λίβανο στην Κύπρο και στηρίζουμε την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας ώστε οι ροές αυτές να ανακοπούν, αλλά ταυτόχρονα να μπορέσουμε να παρέχουμε και στο Λίβανο υποστήριξη όσο χρειάζεται, προκειμένου αυτή η χώρα που έχει περάσει πολλά, να καταφέρει επιτέλους να σταθεροποιηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

  Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «στηρίζουμε τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε οι ροές αυτές να ανακοπούν. Αλλά ταυτόχρονα προσφέρουμε και στο Λίβανο την υποστήριξη, που χρειάζεται, προκειμένου αυτή η χώρα, που έχει περάσει πολλά να καταφέρει επιτέλους να σταθεροποιηθεί.

  Επίσης, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητηθούν τα ζητήματα, που αφορούν τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, επί τη βάσει της έκθεσης προόδου, που έχει συντάξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Προς το παρόν είμαι ικανοποιημένος από τα συμπεράσματα στα οποία έχουμε καταλήξει και αναγνωρίζουν το γεγονός ότι μπορεί οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας να προοδεύσουν, αλλά πάντα στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια.

  Τέλος σε απόλυτη συνεννόηση με την κυπριακή Δημοκρατία θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου και για το γεγονός ότι υπάρχει ρητή αναφορά η οποία συνδέει την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων και με την πρόοδο η οποία μπορεί να γίνει στο ζήτημα του Κυπριακού επί τη βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας οι οποίες και καθορίζουν το μόνο πλαίσιο βάσει του οποίου μπορεί να επιλυθεί το Κυπριακό ζήτημα και βέβαια εκφράζοντας κι εμείς την προσδοκία μας είναι αυτή η προσπάθεια η οποία γίνεται υπό την νέα απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ να αποδώσει τελικώς καρπούς».

  Αναφερόμενος στην έκθεση προόδου που έχει συντάξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ικανοποιημένος και σημείωσε πως αναγνωρίζει πως οι ευρωτουρκικές σχέσεις μπορούν να προοδεύσουν πάντα λαμβάνοντας υπόψιν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

  Μιλώντας για την ανταγωνιστικότητα στην ΕΕ σημείωσε πως δεν είναι αφηρημένη έννοια αλλά πρέπει να συνδέεται και με το εισόδημα των πολιτών της Ευρώπης.

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε τελικώς και στα ζητήματα, που αφορούν στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, που θα συζητηθούν αύριο γύρω από την έκθεση που έχει ετοιμάσει ο Ενρίκο Λέτα.

  «Ο κ. Λέτα έχει ετοιμάσει μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη για το τι πρέπει να αλλάξει στη λειτουργία της ενιαίας αγοράς και βέβαια τα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας βρίσκονται και στο επίκεντρο των δικών μας ενδιαφερόντων, καθώς θεωρώ ότι τα θέματα αυτά είναι απολύτως κρίσιμα για τα επόμενα 5 χρόνια και βέβαια θέλω να τονίσω ότι η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης δεν είναι μία αφηρημένη έννοια είναι μία έννοια η οποία πρέπει τελικά να αφορά στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των ευρωπαίων πολιτών κάτι στο οποίο η χώρα μας αποδίδει εξαιρετικά μεγάλη σημασία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

  Διαβάστε επίσης:

  Τεχνική Ολυμπιακή: Μέχρι το τέλος του μήνα η έκθεση της KPMG για το τελικό τίμημα του Πόρτο Καρράς

  Ευρωαγορές: Ήπια ανάκαμψη μετά τη βουτιά της Τρίτης – Άλμα 8,6% για την Adidas

  Microsoft: Ρωσικές διαδικτυακές εκστρατείες έχουν στόχο να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ  ΣΧΟΛΙΑ