• Πολιτική

    Μητσοτάκης από Έβρο: Θα αλλάξουν πολλά στην πρόληψη για τις δασικές πυρκαγιές

    • NewsRoom

    Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στον Έβρο μετά τις φονικές πλημμύρες που έφερε η κακοκαιρία Daniel (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Στην περιοχή της Δαδιάς βρέθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου έγινε παρουσίαση της πρώτης αποτίμησης των επιπτώσεων της πρόσφατης πυρκαγιάς, με βάση τις αυτοψίες που έχουν γίνει και δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης.

    Συζητήθηκαν επίσης βήματα αποκατάστασης του δάσους, τόσο σε επίπεδο αντιπλημμυρικών – αντιδιαβρωτικών παρεμβάσεων όσο και σε επίπεδο προστασίας του οικοσυστήματος, αλλά και ενέργειες για τη στήριξη της περιοχής.

    Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο πρωθυπουργός έκανε τη ακόλουθη δήλωση:

    Κύριε Δήμαρχε, κ. Περιφερειάρχη, κύριοι συνάδελφοι στη Βουλή, αγαπητά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Πυροσβεστικής, του ΟΦΥΠΕΚΑ, πραγματικά λυπάμαι που βρίσκομαι σήμερα εδώ σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία, μετά από μία καταστροφική πυρκαγιά πάρα πολύ μεγάλη, πάρα πολύ έντονη.

    Θέλω καταρχάς να ευχαριστήσω όλες και όλους όσοι έδωσαν τον αγώνα εκείνες τις πολύ δύσκολες μέρες, μέσα στη φωτιά. Αναφέρομαι προφανώς στα στελέχη της Πυροσβεστικής, αλλά και στα στελέχη της Αυτοδιοίκησης, στον αγώνα τον οποίο έκανε ο ΟΦΥΠΕΚΑ.

    Θα κάνω και μία ξεχωριστή μνεία στους δασικούς μας συνεταιρισμούς, οι οποίοι και αυτοί μπήκαν μέσα στο δάσος και νομίζω ότι αν σήμερα υπάρχει μία αχτίδα αισιοδοξίας ότι υπάρχουν κομμάτια τα οποία σώθηκαν, οφείλεται και στη δική τους δραστική παρέμβαση.

    Προφανώς πολλά πράγματα πρέπει να αλλάξουν και θα αλλάξουν στον τρόπο με τον οποίον οργανώνουμε την πρόληψη για τις δασικές πυρκαγιές. Δεν θέλω να μηδενίσω αυτά τα οποία έγιναν, διότι έγιναν πράγματα και μετά τη φωτιά την περσινή.

    Αλλά πριν τη φωτιά την περσινή, η Δαδιά είχε εντοπιστεί ως ένα δάσος εθνικής, ευρωπαϊκής σημασίας, το οποίο έπρεπε να προστατεύσουμε και η αλήθεια είναι ότι, δυστυχώς, δεν τα καταφέραμε όπως το είχαμε σχεδιάσει. Γιατί πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και έντιμοι με τους εαυτούς μας, για να μπορέσουμε να γίνουμε καλύτεροι.

    Υπάρχουν, όμως, ορισμένες χαραμάδες, τουλάχιστον, αισιοδοξίας. Πράγματι, η δορυφορική αποτύπωση δείχνει ότι η ζημιά δεν είναι τόσο καταστροφική όσο στην αρχή φοβόμασταν.

    Μιλάμε για μια πολύ μεγάλη ζημιά -θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας- όμως, όπως φάνηκε και από το βίντεο, έχουμε αρκετές εκτάσεις οι οποίες είναι είτε άκαυτες είτε έχουν καεί λίγο.

    Αυτό θα βοηθήσει στη φυσική αναγέννηση, άρα προφανώς και στην προστασία της πανίδας.

    Υπάρχει μεγάλη εμπειρία και από τον Οργανισμό, αλλά και από τις οργανώσεις που βοηθούν και θέλω και αυτές να τις ευχαριστήσω.

    Πιστεύω ότι η πανίδα θα μπορέσει να επιβιώσει και να ανακάμψει και με την όποια βοήθεια χρειάζεται από τον άνθρωπο.

    Τι πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής, γιατί δεν μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω: Έχουμε μία πολύ καλή Δασική Υπηρεσία και πολύ έμπειρους ανθρώπους εδώ στο πεδίο και θέλω να τους ευχαριστήσω.

    Αυτό το οποίο έχω ζητήσει είναι ταχύτατα -και το γνωρίζει και ο Βαγγέλης Γκουντούφας- να ετοιμάσουμε όλες τις μελέτες, ήδη αυτές έχουν αποτυπωθεί στον χάρτη, έτσι ώστε με τους αναδόχους αναδάσωσης -έτσι το ονομάζουμε, ουσιαστικά πρόκειται για πρώτες παρεμβάσεις αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων- γρήγορα να μπορούμε να μπούμε στο πεδίο για να κάνουμε αυτό το οποίο καταφέραμε και κάναμε στην Εύβοια.

    Στην Εύβοια τα αντιπλημμυρικά τα οποία κάναμε, άντεξαν όλα. Το δάσος ήδη έχει αρχίσει να αναγεννάται και η εικόνα είναι μάλλον καλύτερη από ό,τι θα περιμέναμε δύο χρόνια μετά. Αυτό απλά γιατί πρέπει, όσο κι αν είναι δύσκολο, να βλέπουμε λίγο τα πράγματα με μία σχετική αισιοδοξία.

    Έχουμε κινητοποιήσει πολλούς ιδιώτες αναδόχους, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Αυτό το οποίο θα ήθελα, Βαγγέλη, είναι να διαχωρίσουμε στο μυαλό μας τα έργα που αφορούν τη Δαδιά από τα έργα του υπόλοιπου νομού, έτσι ώστε τα έργα της Δαδιάς να τα αναλάβει ένας -ακριβώς γιατί είναι η Δαδιά και είναι συγκεκριμένα- και για τα υπόλοιπα θα κινηθούμε -ήδη για την Παλαγία έχουμε τον ανάδοχο- για να μπορέσουμε να κάνουμε αυτόν τον διαχωρισμό και να κινηθούμε πολύ γρήγορα στα άμεσα έργα.

    Είχαμε την ευκαιρία χθες να συζητήσουμε -και αυτό είναι κάτι το οποίο θα το δούμε άμεσα- τη συνολική αντιπλημμυρική θωράκιση του Έβρου, καθώς δεν του είναι άγνωστες οι πλημμύρες και προφανώς πρέπει να γίνουν ευρύτερες παρεμβάσεις, οι οποίες απαιτούν έναν πιο συγκροτημένο κεντρικό σχεδιασμό.

    Θέλω επίσης να σταθώ σε αυτό το οποίο είπε ο Δήμαρχος και αναγνωρίζω απόλυτα, το συζητήσαμε και χθες εκτενώς: ότι μερικές φορές ένας Δήμος πολύ μεγάλος σε έκταση ο οποίος είναι όλος προστατευμένος μπορεί να βρεθεί σε μειονεκτική θέση και όχι σε πλεονεκτική θέση. Είναι δύσκολο, παραδείγματος χάρη, να γίνουν άλλου είδους αναπτυξιακά έργα, από τα οποία ο Δήμος μπορεί να έχει ένα όφελος.

    Ολόκληρος ο χαιρετισμός του πρωθυπουργού

    «Αγαπητά μου παιδιά, αγαπητοί δάσκαλοι, αγαπητοί γονείς,

    Καταρχάς καλή σχολική χρονιά, με πολλά χαμόγελα και με περισσότερη αισιοδοξία.

    Ήθελα σήμερα να βρεθώ εδώ μαζί σας, στην Αλεξανδρούπολη, στο χωριό σας, για να σηματοδοτήσω με την παρουσία μου αυτό το νέο ξεκίνημα το οποίο καλούμαστε όλοι να κάνουμε, μετά από ένα εξαιρετικά δύσκολο καλοκαίρι, όχι μόνο για τον Έβρο αλλά συνολικά για όλη μας την πατρίδα.

    Πράγματι Σεβασμιότατε, εδώ καταφέραμε και πετύχαμε, δουλεύοντας όλοι μαζί, ένα μικρό θαύμα, καθώς μέσα σε μόλις λίγες εβδομάδες ένα σχολείο το οποίο ήταν πρακτικά κατεστραμμένο ανοίγει και πάλι τις πόρτες του για τους μαθητές μας, για τους δασκάλους τους, καλύτερο από ό,τι ήταν πριν.

    Και θέλω, καταρχάς, να ευχαριστήσω ξεχωριστά όλες και όλους όσοι δούλεψαν για να μπορέσουμε σήμερα να είμαστε εδώ και να κάνουμε τον αγιασμό σε αυτό το σχολείο το οποίο τόσο αγαπάτε, στις υπηρεσίες του Δήμου, στους γονείς πρώτα και πάνω απ’ όλα -που ξέρω πόσο πλάτη βάλατε για να μπορούμε να είμαστε σήμερα εδώ.

    Αλλά και ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στη ΔΕΠΑ Εμπορίας και στον Διευθύνοντα Σύμβουλο, τον κ. Ξιφαρά, ο οποίος από την πρώτη στιγμή που τον κάλεσα στο τηλέφωνο ζητώντας του να λειτουργήσει το σχολείο μέσα σε λίγες εβδομάδες κατάφερε και έφερε εις πέρας, σε συνεργασία με το Δήμο, αυτήν την αποστολή και είμαστε σήμερα εδώ και μπορούμε και κάνουμε αυτόν τον αγιασμό.

    Ξέρω, φίλες και φίλοι, πόσο δοκιμάστηκε ο Έβρος αυτό το καλοκαίρι. Ξέρω επίσης ότι θα πάρει καιρό για να γιατρέψουμε τις πληγές μας. Όμως θέλω να γνωρίζετε ότι σε όλη αυτήν την προσπάθεια θα σταθούμε δίπλα σας. Και εδώ, για το σχολείο, το οποίο θα γίνει πολύ καλύτερο από ό,τι ήταν πριν.

    Από ό,τι κατάλαβα παιδιά θέλετε ακόμα ένα γήπεδο μπάσκετ να το φτιάξουμε, έτσι δεν είναι; Ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, το χρειαζόμαστε κι αυτό, ένα 5×5. Για να ακούσω, τι άλλο θέλουμε;

    Έχουμε, λοιπόν, πολλά σχέδια για το σχολείο και θέλω να γνωρίζετε ότι ήδη, σε συνεργασία και με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και με τον ιδιωτικό τομέα, μέσα στους επόμενους μήνες το σχολείο σας θα γίνει πραγματικά πολύ καλύτερο. Έχουμε πολλά αιτήματα εδώ. Λοιπόν, θα ζητήσω όλα αυτά να βρεθείτε μαζί, παιδιά, να μου τα βάλετε σε ένα ωραίο γράμμα και να μου πείτε τι θέλετε παραπάνω να κάνουμε στο σχολείο και θα τα κάνουμε.

    Αλλά εκτός από αυτά τα οποία θα κάνουμε στο σχολείο, έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε γύρω από το σχολείο. Και θέλω να σας ενημερώσω ότι ήδη οι σχετικές μελέτες αποκατάστασης της περιοχής γύρω από την Παλαγία έχουν ήδη δρομολογηθεί. Έχουμε το κόστος.

    Έχουμε ήδη βρει και τους σχετικούς χορηγούς, ώστε να ξεκινήσουμε άμεσα την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, τα αντιδιαβρωτικά έργα τα οποία πρέπει να γίνουν και μετά όλοι μαζί να βοηθήσουμε τη φύση, η οποία πολύ γρήγορα, είμαι σίγουρος, θα κάνει τη δουλειά της για να πρασινίσει ξανά αυτό το πολύ όμορφο μέρος. Το ίδιο φυσικά θα κάνουμε για όλο τον Έβρο. Θα έχουμε την ευκαιρία στη συνέχεια αυτά να τα πούμε.

    Τελειώνοντας, θέλω, αγαπητά μου παιδιά και αγαπητοί δάσκαλοι και γονείς, σήμερα η σκέψη  μας να πάει σε ένα άλλο μέρος της Ελλάδος το οποίο, δυστυχώς, δοκιμάζεται ακόμα περισσότερο από ό,τι δοκιμαστήκατε εσείς.

    Στη Θεσσαλία, όπου δυστυχώς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, πάρα πολλοί συμπολίτες μας έχασαν τα σπίτια τους μέσα από μια καταστροφική πλημμύρα όμοια της οποίας δεν έχουμε ξαναδεί στη χώρα μας.

    Αλλά θέλω να ξέρετε ότι όσο μεγάλες και αν είναι οι αντιξοότητες, όσο μεγάλες και αν είναι οι δυσκολίες δεν το βάζουμε ποτέ κάτω, έτσι δεν είναι; Ποτέ κάτω. Πάντα ανασκουμπωνόμαστε, πάντα κοιτάμε μπροστά με αισιοδοξία και ξαναχτίζουμε καλύτερα, όχι απλά ξαναχτίζουμε, ξαναχτίζουμε καλύτερα αυτά τα οποία η μανία της φύσης κατέστρεψε.

    Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους τους εκπαιδευτικούς μας, εδώ από την Παλαγία. Κύριε Υπουργέ, η αρχή της σχολικής χρονιάς είναι πάντα μια αχτίδα αισιοδοξίας, ειδικά για τα πρωτάκια μας, τα οποία για πρώτη φορά έρχονται στο σχολείο. Αλλά σε όλους τους εκπαιδευτικούς, σε όλη τη χώρα, ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για όλα αυτά τα οποία κάνουν και γι’ αυτά τα οποία θα κάνουν.

    Έχουμε πολύ φιλόδοξα σχέδια για το πώς θα τους στηρίξουμε, για το πώς θα αναβαθμίσουμε συνολικά τα σχολεία μας.

    Και θέλω να γνωρίζετε, κ. Δήμαρχε, κ. Περιφερειάρχη, ότι θα είμαι ξανά εδώ στο χωριό σας, να δω την πρόοδο η οποία θα επιτυγχάνεται στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στο σχολείο σας. Και πολύ σύντομα να μπορέσω να παίξω και μπάσκετ και ποδόσφαιρο με τα παιδιά, όταν θα έχουμε φτιάξει τα γήπεδα τα οποία τόσο θέλετε.

    Καλή χρονιά, να είστε καλά, σας ευχαριστώ πολύ».

    Διαβάστε επίσης: 

    Παύλος Μαρινάκης: Η κυβέρνηση θα στηρίξει τους πολίτες και θα ξαναχτίσει από την αρχή τις κρίσιμες υποδομές

    Συνάντηση Μητσοτάκη – Φον ντερ Λάιεν την Τρίτη στο Στρασβούργο – Τι θα συζητηθεί

    Μητσοτάκης από Αλεξανδρούπολη: Ξαναχτίζουμε καλύτερα αυτά που η μανία της φύσης κατέστρεψε



    ΣΧΟΛΙΑ