• Πολιτική

    Μηταράκης: Ο Προϋπολογισμός πετυχαίνει ισχυρή ανάκαμψη της Οικονομίας – Το 2025 να έχουμε μειωμένο ΦΠΑ και στα πολύ μικρά νησιά

    • NewsRoom
    Ο βουλευτής Χίου με τη ΝΔ, κ. Νότη Μηταράκη, στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό

    Ο βουλευτής Χίου με τη ΝΔ, κ. Νότης Μηταράκης


    Ομιλία στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης επί του Προϋπολογισμού απηύθυνε ο βουλευτής Χίου με τη Νέα Δημοκρατία, κ. Νότης Μηταράκης, επισημαίνοντας πως αποτελεί για την Ελλάδα ένα ορόσημο καθώς είναι ο πρώτος εδώ και 13 χρόνια που καταρτίζεται με την Ελλάδα να έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.

    Όπως είπε ο κ. Μηταράκης, η Ελλάδα παραμένει σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον ένας φάρος σταθερότητας, παρουσιάζοντας την τρίτη καλύτερη επίδοση, μεταξύ των 27, ως προς τον ρυθμό ανάπτυξης που θα παραμείνει πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης έως και το 2025. Παράλληλα επεσήμανε πως στον Προϋπολογισμό επιτυγχάνονται μία σειρά από θετικές παρεμβάσεις όπως ενίσχυσης του εισοδήματος ύψους 1,6 δισ. ευρώ για το 2024. «Περιλαμβάνει τις διαχρονικά υψηλότερες πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (περίπου 12,2 δις, 5,2% του ΑΕΠ). Περιέχει αυξημένες κατά 900 εκ. € δαπάνες για την Υγεία και κατά 420 εκ. € για την Παιδεία. Ενσωματώνει μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και μέτρα αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών», είπε χαρακτηριστικά.

    Στην συνέχεια απευθυνόμενος στον Υπουργό Οικονομικών, τον κάλεσε να τεθεί ως στόχος στον επόμενο Προϋπολογισμό, να συμπεριληφθεί η επιστροφή του νησιωτικού ΦΠΑ στα πολύ μικρά νησιά. «Μέτρο που πλέον έχουμε τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε χάρις στην επιτυχημένη διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη στον Κανονισμό ΦΠΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα μέτρο που υπήρχε και χάθηκε εξαιτίας του καταστροφικού 3ου μνημονίου ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Μέτρο που συζητήσαμε, παρουσία του Πρωθυπουργού, στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου», όπως είπε.

    Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε επίσης στην ασφάλεια η οποία αποτελεί προϋπόθεση για οικονομική ευημερία και την ανάπτυξη μίας χώρας, από τα σύνορα έως τις γειτονιές. Χαιρέτισε την αύξηση του προϋπολογισμού κατά 32% στο Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, με 124 εκατ. τακτικό προϋπολογισμό το 2024, σε σχέση με το 2023. «Η Ελλάδα συνεχίζει να εφαρμόζει με επιτυχία μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Οι δύο στόχοι που είχαμε θέσει το 2020, δηλαδή η ουσιαστική μείωση των ροών και ο δραστικός περιορισμός των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες όχι μόνο επετεύχθησαν αλλά απέδωσαν, με τους νησιώτες και τους ακρίτες να επανέρχονται σε τροχιά ανάπτυξης, ευημερίας και κοινωνικής ηρεμίας», είπε.

    Κλείνοντας τόνισε πως ο Προϋπολογισμός αποτελεί τον πρόλογο του οδικού χάρτη της χώρας για τα επόμενα χρόνια. «Και απόδειξη για τον λόγο για τον οποίον ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε δεύτερη εντολή. Η αυτοδύναμη Ελλάδα πήρε μία δεύτερη εντολή, για να πάει μπροστά, με σταθερότητα, με συνέπεια και συνέχεια».

    Ολόκληρη η ομιλία του κ. Νότη Μηταράκη:

    Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

    Βιώνουμε ένα σκηνικό αβεβαιότητας στην διεθνή σκηνή.

    Ο πληθωρισμός, τα υψηλά επιτόκια, η γεωπολιτική αστάθεια.

    Σε αυτό το ασταθές περιβάλλον, η χώρα μας παραμένει, παρά τις δυσκολίες, ένας φάρος σταθερότητας, που με σκληρή δουλειά και πρόγραμμα πετυχαίνει βήμα-βήμα τους στόχους της.

    Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν, η Ελλάδα παρουσιάζει την τρίτη καλύτερη επίδοση, μεταξύ των 27, ως προς τον ρυθμό ανάπτυξης που θα παραμείνει πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης έως και το 2025.

    Παρουσιάζοντας σταδιακή μείωση ελλείμματος, βελτίωση πρωτογενών πλεονασμάτων, περαιτέρω σημαντική αποκλιμάκωση χρέους.

    Παράλληλα συνεχίζεται η αύξηση της απασχόλησης, η ανεργία ήδη έπεσε κάτω από το 10% και ο πληθωρισμός υποχωρεί, ήδη σε χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο της ΕΕ.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Ο Προϋπολογισμός του 2024 αποτελεί για την Ελλάδα ένα ορόσημο το οποίο δεν πρέπει να παραβλέψουμε. Μία σημαντική στιγμή, στην σύγχρονη οικονομική ιστορία της χώρας, και επιβράβευση σκληρής δουλειάς.

    Είναι ο πρώτος μετά από 13 χρόνια που καταρτίζεται με το αξιόχρεο της χώρας να έχει ανακτήσει την επενδυτική του βαθμίδα.

    Επιβεβαιώνει το πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% για το 2023 και προβλέπει πλεόνασμα 2,1% για το 2024.

    Περιλαμβάνει μόνιμες παρεμβάσεις ενίσχυσης του εισοδήματος ύψους 1,6 δισ. Ευρώ.

    Περιλαμβάνει τις διαχρονικά υψηλότερες πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (περίπου 12,2 δις, 5,2% του ΑΕΠ)

    Περιέχει αυξημένες κατά 900 εκ. € δαπάνες για την Υγεία και κατά 420 εκ. € για την Παιδεία

    Ενσωματώνει μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και μέτρα αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών

    Στον Προϋπολογισμό του 2024 αποτυπώνονται οι πολιτικές της Κυβέρνησης για:

    Τη στήριξη του εισοδήματος των πολιτών, με την αύξηση των μισθών του δημοσίου τομέα,
    την αύξηση των συντάξεων κατά 3%,
    την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για τις οικογένειες με παιδιά,
    την επέκταση του επιδόματος μητρότητας στους 9 μήνες για τις γυναίκες αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες.

    Παράλληλα, μονιμοποιείται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ σε μία κατηγορία προϊόντων και υπηρεσιών, μεταφορές, γυμναστήρια, κινηματογράφοι, αγαθά σχετιζόμενα με τη δημόσια υγεία.

    Κύριε Υπουργέ,

    Στον Προϋπολογισμό του 2025 θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και την επιστροφή του νησιωτικού ΦΠΑ στα πολύ μικρά νησιά.

    Μέτρο το οποίο θα στηρίξει ουσιαστικά την ακριτική Ελλάδα, μέτρο που πλέον έχουμε τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε χάρις στην επιτυχημένη διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη στον Κανονισμό ΦΠΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ένα μέτρο που υπήρχε και χάθηκε εξαιτίας του καταστροφικού 3ου μνημονίου ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

    Μέτρο που συζητήσαμε, παρουσία του Πρωθυπουργού, στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου.

    Κυρίες & Κύριοι συνάδελφοι,

    Προϋπόθεση για οικονομική ευημερία και ανάπτυξη μίας χώρας, είναι η ασφάλεια στα σύνορα και στις γειτονιές.

    Στην καθημερινότητα, στόχος μας η καταπολέμηση του εγκλήματος και ειδικά η αντιμετώπιση της λεγόμενης «μικρής εγκληματικότητας».

    Και για να πετύχουμε αυτό τον στόχο υλοποιούμε ένα τρίγωνο δράσεων, ιδιαίτερα σημαντικό με

    (α) κατάλληλες δυνάμεις και στρατηγική της Ελληνικής Αστυνομίας,

    (β) υποχρεωτική εκτέλεση μέρους των ποινών που επιβάλλονται, όπως παρουσιάζουν οι προτεινόμενες τροποποιήσεις του Κώδικα και

    (γ) αξιοποίηση εναλλακτικών τρόπων έκτισης ποινής και δημιουργία «ελαφρών / αστικού τύπου» σωφρονιστικών δομών.

    Κατευθύνσεις στις οποίες ήδη εργάζεται η Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη με συνεργασία των συναρμόδιων Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, και κατά περίπτωση άλλων υπουργείων.

    Παράλληλα και στα σύνορα η προσπάθεια της χώρας μας για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης παραμένει αμείωτη.

    Ιδιαίτερα σημαντική η αύξηση του προϋπολογισμού κατά 32% στο Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, με 124 εκατ. τακτικό προϋπολογισμό το 2024, σε σχέση με το 2023.

    Η Ελλάδα συνεχίζει να εφαρμόζει με επιτυχία μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική.

    Οι δύο στόχοι που είχαμε θέσει το 2020, δηλαδή η ουσιαστική μείωση των ροών και ο δραστικός περιορισμός των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες, όχι μόνο επετεύχθησαν αλλά απέδωσαν, με τους νησιώτες και τους ακρίτες να επανέρχονται σε τροχιά ανάπτυξης, ευημερίας και κοινωνικής ηρεμίας.

    Τα προηγούμενα χρόνια επίσης η χώρα μας έχτισε ισχυρές συμμαχίες στην ΕΕ, με την συμμαχία των χωρών πρώτης υποδοχής MED5 και με την συμμαχία του Βίλνιους, για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

    Με τα αποτελέσματα να φαίνονται στο υπό διαπραγμάτευση Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

    Κυρίες & Κύριοι συνάδελφοι,

    Ο φετινός προϋπολογισμός επιτυγχάνει την ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας, Στοχεύει στη μετάβαση της χώρας σε μία νέα εποχή ισχυρής, εξωστρεφούς και βιώσιμης ανάπτυξης για ΟΛΟΥΣ.

    Αποτελεί τον πρόλογο του οδικού χάρτη της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Και απόδειξη για τον λόγο για τον οποίον ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε δεύτερη εντολή. Η αυτοδύναμη Ελλάδα πήρε μία δεύτερη εντολή, για να πάει μπροστά, με σταθερότητα, με συνέπεια και συνέχεια.

    Αντιμετωπίσαμε πολλαπλές κρίσεις.

    Χωρίς θριαμβολογίες και με πλήρη συναίσθηση των νέων προκλήσεων που αναδύονται, συνεχίζουμε στον δρόμο που έχουμε ήδη χαράξει.

    Το οφείλουμε στους Έλληνες πολίτες.

    Το οφείλουμε στη νέα γενιά.

    Το οφείλουμε στην Ελλάδα.

    Σας καλώ να υπερψηφίσετε τον Προϋπολογισμό του 2024.

    Σας ευχαριστώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Morgan Stanley: Top pick σε παγκόσμιο επίπεδο η Alpha Bank – Οι νεότερες εκτιμήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

    Μετά τη Φωτιά: Πώς αντιδρά η Ειρήνη στην αποκάλυψη ότι η Ανθή είναι ζωντανή;

    Παύλος Μαρινάκης για δηλώσεις Κασσελάκη: Η ματαιοδοξία δεν αποτελεί πολιτική πρόταση



    ΣΧΟΛΙΑ